Nedavno objavljeno

Šta morate napraviti prije nego nabavite psa

Dovođenje novoga štenca u dom velika je životna radost. Međutim, prije toga se za novog člana porodice treba pripremiti. Nakon što ste se dogovorili da želite psa i odlučili se za pasminu, trebate se dogovoriti oko sljedećih stvari:

1. Ko će biti zadužen za mijenjanje papira, a kasnije za izvođenje na obavljanje nužde?

2. Ko će ga hraniti?

3. Ko će ga voditi veterinaru?

Napravite popis riječi za naredbe kako ga ne biste zbunjivali u slučaju da istim riječima označavate različite naredbe. Svaka naredba mora imati svoju riječ i intonaciju.

Treba vam i popis za kupovinu osnovnih psećih rekvizita, posuda za hranu i vodu, hrane, igračaka, češljeva, ogrlica i uzice te markice s imenom i podacima vlasnika.

Kućanstvo treba prilagoditi štencu

Osim toga, trebate svoje kućanstvo prilagoditi psiću. Hemikalije stavite na više police, uklonite biljke i lomljive predmete, ako je potrebno ugradite posebna vratašca, pazite da se kablovi ne vuku po podu u prostoru u kojem pas boravi i slično. Ako imate djecu, dobro ih uputite u ponašanje prema životinjama.

Od prvoga psećeg dana u kućanstvu ne pravite strku kako se pas ne bi šokirao. Učinite sve da mu prvo vrijeme u vašem domu prođe što opuštenije. Kada uzmete psa, ne zaboravite pitati kada je zadnji put nahranjen i je li cijepljen.

Dosljednost je važna otpočetka. Tokom prve vožnje automobilom, stavite ga na stražnje sjedalo, nekome u krilo ili, još bolje, u nosiljku ili ležaj.

Čim dođete kući, pokažite mu gdje je mjesto za nuždu i gdje stoje hrana i voda. Imajte na umu da psa trebate naviknuti na druženje, ali i na samostalno vrijeme. Možda će u početku biti nezadovoljan i cviljeti kada se treba zaigrati sam, ali budite ustrajni i nagradite ga nakon što neko vrijeme provede sam s igračkom ili se mirno odmara.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img