Nedavno objavljeno

Pseći snovi

Istraživanja pokazuju da psi mogu provesti pola dana, ako ne i više, u stanju mirovanja. Njihovo drijemanje ponekad je isprekidano sanjanjem. Barem to zaključuju vlasnici kada vide svoje pse da nepravilno dišu, mašu nogama u zraku i povremeno energično zareže dok čvrsto spavaju.

Šta takvo ponašanje znači i sugerira li da psi stvarno sanjaju? Ako da, o čemu sanjaju? Newsweek se za odgovore na ova pitanja obratio stručnjacima.

“Ne postoji način da se točno zna, ali vjerujemo da psi sanjaju o svakodnevnim pojavama i interakcijama”, rekao je dr. Jerry Klein, glavni veterinar Američkog kinološkog kluba (AKC).

Međutim, Zazie Todd, autorica knjige Wag: The Science of Making Your Dog Happy, navodi da stručnjaci zapravo mogu samo nagađati o tome što psi sanjaju.

“Ne možemo pse pitati što sanjaju, ali možemo dobiti neke naznake iz onoga što znamo o snovima. Ljudi sanjaju tijekom REM faze sna, a vjerojatno isto vrijedi i za pse. Tijekom REM faze naši mišići su paralizirani tako da se ne možemo kretati. 60-ih je francuski znanstvenik po imenu Michel Jouvet napravio eksperiment kako bi vidio šta će se dogoditi kada uklone dio mačjeg mozga kako bi zaustavili tu paralizu. Mačka se u snu ponašala kao da vreba i hvata miša. Na temelju toga možemo pretpostaviti da psi sanjaju stvari koje im se događaju u svakodnevnom životu – možda idemo u šetnje, igramo se loptom i slično”, kaže.

index.hr

Latest Posts

Raport

spot_img