Nedavno objavljeno

Svečano otvorena izložba slika akademske slikarice Alise Teletović: Hvala za ove boje

U prepunoj Umjetničkoj galeriji Kristiana Krekovića u Tuzli sinić je otvorena izložba „Univerzum je u nama“ akademske slikarice  Alise Teletović.

Alisa Teletović, govoreći o postavci, kazala je da je izložba zapravo novi ciklus radova na kojim se može vidjeti  zanimljivim pejzaž, duše, uma i srca.

Kombiniranjem i miješanjem tehnika, oslobođena stega tradicije stvaranja, autorica kreira ekspresivne pejzaže pune boja i linija, stvarajući nove suvremene realnosti kroz koje sama prolazi. Tuzlanska publika imala je priliku vidjeti 25 umjetničkih djela.

“Propitujući samu sebe o ljubavi koja bi trebala dominirati, a tako je daleka na ovim prostorima, ja istinski tragam za bliskošću. Želim ukazati da pejzaže možemo prepoznati u nama, našim mislima i osjećajima i da su često apstraktni, nagoneći nas da zatvorimo oči kako bi usmjerili pogled ka unutra, u dušu”, izjavila je Alisa Teletović.

Dodala je da je njena umjetnost samo njena.

“Proizilazi iz dubine neostvarenih i ostvarenih želja, čeznje za dobrim i ljepotom koju ugledavam oko sebe i u prirodi. Pogled u daljinu ili u sebe, u svoje srce, pa ga izvrni naopako. Rad na sebi i sa sobom. Shvatam da vidim ono što ja jesam, a drugi vide ili ne vide, jer oni polaze od sebe i ono što oni jesu. Kakvo olakšanje. Hvala Bogu na uvidima i hvala meni jer učim. To su te slike. Pejzaži duše, uma i srca. Univerzum je u nama”, dodala je ova suvremena bosanskohercegovačka umjetnica.

O djelima umjetnice Teletović tijekom otvorenja je govorila akademska slikarica i profesorica Ilhana Latifović. Smatra da su Alisine slike izuzetan plod mašte i ujedno intimno obraćanje publici koju iznenađuje svojim bogatim opusom

U ovim teškim vremenima, Alisa Teletović ne ulaže samo napore da bude umjetnica, nego i čovjek. Svojim djelima nas opominje na važnost ljudskosti.

“Alisine slike su raskošnog i uvjerljivog kolorita, a nagovještavaju nam radost, čuđenje i ljubav prema prorodi. I ranije su se u umjetnosti Bosne i Hercegovine, umjetnice bavile pejzažima, ali ovaj put su drugačiji. Lirski, a ipak ekspresivni, ponekad pretočeni u sasvim apstraktno, u njima se javljaju stilizirani likovi puni emocija koji nam dočaravaju promjenljivo i sumnjičavo raspoloženje žene,  a istovremeno nas neodoljivo podsjećaju na samu autoricu”, istaknula je Latifović.

Organizatori izložbe, HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla posebno su ponosni što su ugostili Alisu Teletović.

“I da prema umjetnosti nemate apsolutno nikakav odnos, mislim da biste ga uz Alisu sigurno stvorili, umjetnost zavoljeli. Svaka njena slika ima svoju priču, odnosno svoju dušu. Alisa ima prepoznatljiv i jedinstven stil. Alisa je bila dio naše Međunarodne likovne kolonije Breške i na tu činjenicu smo zaista mnogo ponosni, a posebno nam je drago što je pokazala svoju otvorenost prema Napretku, onome što radimo i što je naš istinski prijatelj”, istaknula je Maja Nikolić, dopredsjednica HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla

Izložbu je svečano otvorila direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla, Amra Jaganjac.

“Moram zaista reći, hvala Alisi na ovim vedrim bojama. Svojim umjetničkim djelima izvela nas je iz stvarnosti koja nije nimalo jednostavna. Dok cijeli svijet jako pati, a i mi zajedno s njim, ova izložba je jedno veliko osvježenje. Drago mi što će građanke i građani našeg Grada imati priliku narednih dana uživati u ovim umjetničkim djelima”, rekla je direktorica Turističke zajednice.

Naglasila je da joj je posebno drago što HKD Napredak i Umjetnička galerija Kristiana Krekovića čine za Tuzlu i upotpunjuju kulturnu scenu Grada.

“Ovo što radite je divno, stalno nas obradujete svojom aktvnošću. Tu posebno ističem Međunarodnu likovnu koloniju Breške. Samo tako nastavite, obogaćujte nas kulturnim događanjima, a našu podršku imate i imat ćete”, istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla Amra Jaganjac.

Alisa Teletović, bosanskohercegovačka slikarica, grafička dizajnerica i ilustratorica, slika i stvara već 20 godina, u Australiji ali i Europi.

Alisa Teletović diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbourneu, gdje završava Bakalaureat u Umjetnosti i Elektronski Dizajn i Interaktivne Medije. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka, te ULUBIH-a. Iza sebe ima više od dvadeset samostalnih izložbi, između ostalog u Melbourneu, Perthu, Adelaideu, Beču, Trogiru, Zagrebu, Sarajevu i Tuzli. Laureatkinja je niza priznanja i nagrada.

Umjetnički radovi autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, a njeno umjetničko djelovanje može se pratiti na društvenim mrežama, te na zvaničnoj web stranici.

Iskrena, neposredna, sanjalačka i spontana, njena umjetnost predstavlja divan prikaz života i osjećaja jedne žene umjetnice. Tek u suvremenoj bosanskohercegovačkoj umjetnosti žene umjetnice pokušavaju pronaći više snage da potvrde mjesto žene u ovom zahtjevnom poslu, a Alisa Teletović nam se u ovom hrabrom ženskom društvu potvrđuje ne samo kao vrlo produktivna autorica, nego i kao autorica od značaja i autentičnosti.

Svečanost otvaranja izložbe uljepšali i članovi gradskog hora GUD “Lege Artis” iz Tuzle, pod ravnanjem profesora Jasmina Hasića, uz klavirsku pratnju Sarah Skopljak.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img