Nedavno objavljeno

Samit osnivačica biznisa danas u Vijećnici, mali biznisi predstavljeni na izložbenom sajmu

U prelijepom ambijentu sarajevske Vijećnice danas se održava Samit osnivačica biznisa, završni događaj i kruna BizUp programa, u organizaciji Fondacije 787 uz podršku Britanske ambasade u BiH i UN Women BiH. Kroz ovaj program je do sada za 30 preduzetnica iz svih dijelova BiH obezbjeđena stručna tailor-made podrška u razvoju biznisa, rad sa mentorima/cama na unapređenju poslovanja, te su osigurana i bespovratna grant sredstva u iznosu od 160.000 KM. 

Današnji Samit je na jednom mjestu okupio odabrane preduzetnice ovogodišnjeg BizUp programa kao i dosadašnje učesnice, važne aktere/ke preduzetničkog ekosistema u BiH, te preduzetnice iz zemlje, regije i Evrope koje su prenijele lična iskustva i izazove u pokretanju i razvijanju vlastitih biznisa. 

“Na ovom Samitu smo pokušali skrenuti pažnju i na vrlo značajnu temu sistemskog i alternativnog finansiranja biznisa i startupova u BiH koje vode žene. Prema istraživanju koje smo proveli početkom ove godine, 9 od 10 biznisa koje vode žene imaju potrebu za eksternim finansiranjem u rasponu od 10.000 do 200.000 KM. Za mnoge od preduzetnica komercijalno kreditiranje nije opcija, jer ne ispunjavaju uslove, te im je stoga potrebno omogućiti alternative u vidu finansiranja kroz posebne kreditne linije, iz razvojnih i investicijskih fondova, kroz crowdfunding, investicije poslovnih anđela, te sve ostale kanale koji već uspješno funkcionišu u drugim zemljama svijeta”, izjavila je Dajana Džindo, izvršna direktorica Fondacije 787.

Kroz mnoge programe, Fondacija 787 na godišnjem nivou podrži više od stotinu preduzetnica u BiH pri uspostavljanju i razvoju njihovih biznisa, što igra veoma važnu ulogu u kreiranju jače, inovativnije i konkurentnije bh. ekonomije. Pokretanje i razvijanje biznisa iziskuje finansijska sredstva, te će u toku Samita biti održana i panel diskusija na temu alternativnih izvora finansiranja.  Značajni rezultati mogu se postići zajedničkim djelovanjem, a snažna podrška u realizaciji programa Fondacije 787 su i partneri Britanska ambasada u BiH, te UN Woman BiH, čiji predstavnici/ice su podržali današnji Samit.

Fondacija 787, zajedno sa partnerima, ponudila nam je platformu koja nam omogućava da upoznamo sjajne i inspirativne žene iz BiH i regiona. Zajedno učimo, povezujemo se, radimo kvalitetne stvari i rastemo. Događaj kakav je današnji pomaže nam da mijenjamo našu stvarnost nabolje i radimo velike stvari za dobrobit ženskog preduzetništva i cijelog našeg društva“, izjavila je jedna od preduzetnica, Alma Subašić-Omerović, potpisnica „Šapa LAB“, koja se bavi dizajnom namještaja i opreme za kućne ljubimce i njihove vlasnike/ice.

Kako izgleda put od ideje o kreiranju unikatnih odjevnih predmeta za žene, pokretanju biznisa pa do regionalnog uspjeha, te na koje izazove ćete naići tim putem, prisutnim je otkrila Dunja Jovanić, poznata influenserica i preduzetnica iz Srbije, predstavljajući svoj brend Bebe By Dunja.

Kada se udruže i inspirišu, žene mogu da osvoje cijeli svijet i veoma mi je drago što na tom putu ja mogu da poslužim kao inspiracija. Jako je bitno da se stvari dese u pravi momenat, da se poklope sreća i planovi. Za ostvarivanje uspjeha važno je biti vođen time da više radiš, budeš bolji i proizvodiš bolje i kvalitetnije, a da na finansijsku korist gledaš kao posljedicu tog predanog rada“, kazala je Dunja Jovanić.

Jedan od veoma uspješnih bh. preduzetničkih poduhvata zasigurno je i OREA Bazar, a jedinstveno iskustvo pokretanja platforme, organizacije marketa i privlačenja i umrežavanja sve većeg broja malih biznisa sa područja cijele BiH predstavila je Amra Džeko, koja je govorila i o značaju podrške preduzetnicama i malim bh. biznisima. 

Nakon formalnog dijela Samita, danas će u holu Vijećnice bit održan i izložbeni sajam, na kojem će učesnice ovogodišnjem programa predstaviti svoje proizvode i usluge. Tako će svi zainteresirani građani/ke, u periodu od 15:30 do 17:00 sati imati priliku da posjete štandove i upoznaju se s biznisima iz različitih industrija –  ručni radovi, opreme za bebe, prehrambeni proizvodi, specijalizirani ugostiteljski objekti, odjevni predmeti i modni dodaci, kozmetika i drugi. Predstavnici Fondacije, ali i preduzetnice, ovim putem pozivaju sve zainteresirane da ih posjete. 

Latest Posts

Raport

spot_img