Nedavno objavljeno

Godina prirodne ljepote

Godina 2022. bit će godina prirodne ljepote, sa fokusom na superhranu, ali i, prije svega, na stare sastojke koji ponovo pronalaze put do mnogih kozmetičkih proizvoda. Indijska smokva, riža i lan prirodni su saveznici ljepote u ovoj godini. Saznajte i zašto

Priredila Elma Tahirović

Pandemija je stala u kraj kompleksnim proizvodima i formulama, te rutinama bez kraja, tabajući put autentičnom pristupu i preventivnoj njezi. Ljepota je sada više minimalistička, fokusirana na nekoliko aktivnih sastojaka umjesto na slojeve krema, seruma i ostalih proizvoda, kada je ponekad teško razlikovati svaki sastojak. S obzirom na to, ne iznenađuje što su, uz nekoliko izuzetaka, sve popularniji sastojci iz vremena naših baka. To je posebno vidljivo na TikToku – omiljenoj društvenoj mreži generacije Z – na kojoj su se tokom 2021. mogli vidjeti višenamjenski sastojci, za koje možemo zahvaliti majci prirodi.
Iako se retinol početkom godine smatrao jednim od najefektivnijih aktivnih sastojaka u borbi protiv starenja, postoje mnogi biljni sastojci koji su veoma efikasni uz aktivnu formu vitamina A. Danas se sve više kozmetičkih brendova okreće ka prirodnim aktivnim sastojcima, različitih svojstava i efikasnosti. U nastavku slijede tri za koja se smatra da će ove godine biti hit.

Hranljiva i umirujuća svojstva lana

Da su ekološki kvaliteti lana omogućili da se 2021. godine ponovno vrati u svijet mode, njegovi pozitivni učinci na kožu možda bi bili manje poznati. Pa ipak, moć njegovih cvjetova i sjemenki čine ga idealnim za njegu osjetljive, suhe i zrele kože. Čini se da su to shvatili i kozmetički brendovi, predstavljajući široki izbor krema, seruma i ulja baziranih na ovom sastojku, koji će uskoro biti obavezan.
Čak i najosjetljivija koža osjetit će umirujuće efekte, kao i antiupalna i hidrirajuća svojstva lana, koji, kao bonus, ima regenerirajuća svojstva. Lan, također, ima hranljive osobine, poboljšava elastičnost i tonus kože. Poput opuncije i riže, lan je odličan izbor za zrelu kožu, jer odgađa i sprečava njeno opuštanje. Također, nenadmašan je kada je u pitanju jačanje kose, kojoj su potrebni snaga i gustoća.

Indijska smokva i njena svojstva u borbi starenja

Ako se retinol smatra čudotvornim sastojkom u borbi protiv starenja, te jednim od tri najpopularnija aktivna sastojka u svijetu, jedan sastojak poznat svima mogao bi ga možda i preteći. Prirodnija alternativa, indijska smokva, ili opuncija, također je efikasna u borbi protiv starenja. Opuncija raste u Meksiku i Magrebu, a ulje njenih sjemenki sada je u svijetu prepoznato kao sredstvo protiv starenja, te se nalazi u mnogim kozmetičkim formulama, koje sadrže ovaj prirodni sastojak.
Bogato vitaminom E, polinezasićenim masnim kiselinama i sterolima, ulje sjemenki opuncije ne samo da smanjuje pojavu bora, već poboljšava ten, te se bori protiv preranog starenja. Osim toga, smatra se da ovo ulje ima ljekovita svojstva. Iako se često nalazi u formi biljnog ulja, mogu se naći i kozmetički proizvodi u vidu krema i maski za lice i kosu.

Mnogobrojna pozitivna svojstva riže

Zvijezda društvenih mreža 2021., riža je izvanredan sastojak u kozmetici, jer osvježava umornu kožu, pomaže kod kombinovane i masne kože, kao i zrele. Zapravo, tiktokeri su tokom 2021. osmislili trikove i izazove kako bi naglasili mnoge prednosti riže, koristeći hashtagove poput #ricewaterhairchallenge (75 miliona pregleda) i #ricewaterforskin (3,6 miliona pregleda). Iako se kozmetika sa rižom i ranije proizvodila, nije bilo potrebno dugo da ovi proizvodi postanu još popularniji, te danas imamo maske, ulja, eksfolijante, mat pudere i slične proizvode od riže. Svojstva ove namirnice su mnogobrojna i raznovrsna. Korištena stoljećima u Aziji, kako bi naglasila ljepote žene, njene kože i kose, puder riže poznat je po upijajućoj i matirajućoj moći, dok je rižina voda bogata antioksidansima, te je odlična u borbi protiv starenja, učvršćuje kožu i duboko hidrira. Kao da to nije dovoljno, riža je odlična za kosu, te je čini jačom i sjajnijom. Sve su to svojstva koja su itekako poželjna u kozmetičkim proizvodima za ljepotu i njegu.

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img