Nedavno objavljeno

6 savjeta kako se motivisati za vježbanje

U zdravom tijelu – zdrav duh, ali kako u današnjem užurbanom načinu života pronaći motivaciju, “natjerati se” da uvedemo promjene nabolje te istrajati u njihovom provođenju – i kako vam fitness trackeri u tome mogu pomoći?

Ako ste od onih osoba koje sebi postavljaju ciljeve usmjerene ka zdravlju i boljem izgledu, onda ste sigurno razmišljali o načinu na koji ćete pratiti vlastiti napredak i dobijati podsjetnike kada “zabušavate”. Ipak, ova vrsta praćenja fizičke aktivnosti lako vas može dovesti u situaciju da se osjećate loše i anksiozno tokom neaktivnog perioda ili kad napredak ne teče kako ste očekivali.
Iako uređaji za praćenje naših aktivnosti imaju za cilj lično unapređenje, konstantno praćenje može dovesti do demotivacije. S ciljem uspostavljanja zdravih navika i ciljeva, donosimo korisne savjete kako izvučete maksimum od praćenja svoje fitnes rutine kako bi taj proces donio još veći napredak, ravnotežu i motivaciju umjesto nervoze.

Niz manjih, dostižnih ciljeva

Motivacija je ključ uspjeha i zato je važno pravilno se motivisati. Uprkos tome što svi znamo koje su zdravstvene dobrobiti treninga, borba počinje kada želimo redovno vježbati. Nekada smo umorni, nekada ne uživamo u treningu, a vrlo često druge oblasti života postaju prioritet pa nam ne ostaje vremena za sebe.
Rješenje je niz manjih, dostižnih ciljeva koje je jednostavnije pratiti na putu ka krupnim promjenama načina života koje su naš krajnji cilj.
Postavljanje SMART (pametnih) ciljeva pomaže na putu uspjeha. Kratica SMART označava da su oni specifični, mjerljivi, dostižni, relevantni i pravovremeni. Šta to znači u praksi? Naprimjer, ako vam je cilj da istrčite 5 kilometara, počnite s ciljem da trčite pet minuta bez zaustavljanja, bez obzira na brzinu i pređene kilometre.
Uvijek budite realistični i iskreni prema sebi, ne opterećujte se društvenim standardima imidža tijela, već se fokusirajte na motivaciju dublju od brojanja kalorija ili pređenih koraka. Razmišljajući na taj način, počet ćete brojke gledati u novom svjetlu, izvan mentaliteta uspjeha ili neuspjeha na putu postizanja ciljeva.

Pametni uređaji kao motivacioni alat

Pametni satovi i njihove funkcije nadziranja vaše fizičke aktivnosti sve su popularniji. Kao i pametni telefoni, postali su naši stalni pratitelji, i to ne samo kao puki tehnički uređaji već i kao koristan alat koji nas motiviše i “gura” naprijed. Analiziranje podataka o tome koliko se krećemo, spavamo ili odmaramo je zabavno, ali istovremeno nas ta svijest o (ne)aktivnosti motiviše da više vježbamo, a time i unaprijedimo kvalitet svog života.
Koristite pametni sat Galaxy Watch4 i aplikaciju Samsung Health da biste otvorili novi teren u ciljevima vježbanja – i učinite fitnes zabavnim i osnažujućim.

Pronađite aktivnost koju volite

Ako ne uživate u treningu, mnogo su manje šanse da ćete mu se vraćati. Isprobavanjem različitih vježbi sigurno ćete naći nešto što vam se sviđa. Joga, aerobik, pilates, kardio, podizanje tereta, trčanje, bicikliranje… Izbor je ogroman.
Često dopuštamo očekivanjima da oblikuju naše vježbe i fokusiramo se na ono što mislimo da bismo trebali raditi, a ne na ono što želimo. Uz niz fitnes programa dostupnih u Samsung Health aplikaciji možete nastaviti eksperimentisati dok ne pronađete nešto u čemu zaista uživate. Bilo da se radi o istezanju, kick-boksu ili vožnji bicikla, možete manuelno pratiti do 90 treninga na svom Galaxy Watch4 kako biste bili na putu do ispunjenja ciljeva.

“Uz malu pomoć mojih prijatelja”

U aplikaciji Samsung Health postoji funkcija Together koja služi da biste pokrenuli vlastitu fitnes grupu, te kreirali timske izazove u kojima se vi i vaši prijatelji u grupama takmičite jedni protiv drugih u postizanju određenog broja koraka. Možete učestvovati i u globalnim mjesečnim izazovima koje organizuje Samsung Health.

“Slobodni” dani – prilika da se isključite

Nerealno je misliti da nikada nećete propustiti dan vježbanja. Zato je ključno da sebi date dozvolu da isključite svoj “kontrolor” aktivnosti i obavještenja o njemu. Ako znate da nećete puno hodati, vježbati ili se čak kretati, isključite sva programirana obavještenja na svom satu Galaxy Watch4 kako biste izbjegli podsjetnike da hodate, ustanete ili vježbate. Na taj način se možete fokusirati na ono što vam treba biti prioritet: svoju dobrobit.

Planirajte dane odmora

Razmišljajte o danima odmora kao o neophodnom dijelu vašeg treninga koji omogućava tijelu da se oporavi nakon napornog rada. Ozvaničite svoj dan odmora blokiranjem kalendara na svom Galaxy uređaju i postavljanjem podsjetnika kako biste mogli skladno planirati.

Gracija 420, mart 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img