Nedavno objavljeno

Dobrobiti tople kupke

Čim zima pokaže svoje pravo lice, uglavnom se želimo skloniti s hladnoće, osjećamo potrebu za toplotom ugodnog mjesta u kojem ćemo, ako je moguće, udisati mirisna isparenja. To može biti neko egzotično tropsko mjesto, spa centar, ali i kupatilo vlastitog doma

Cocooning, termin koji je 1990. izmislila američka trendseterica Faith Popcorn (rođena Plotkin), označava želju da ostanemo u kući, da se zatvorimo, začahurimo u toplom (engl: cocoon – čahura) i osjećamo sigurno. Ubrzo, zatim, uz pomoć interneta postalo je moguće skoro sve, uključujući plaćanje računa i šoping, obavljati iz vlastitog doma. Želja za boravkom na toplom tokom zimskih mjeseci od tada pa do danas nije nestala, naprotiv. Psiholozi kažu da je sjećanje na boravak u majčinoj utrobi upisan u našoj DNK i u našoj podsvijesti. Toplota predstavlja zaštitu i služi nam bukvalno kao štit u dugim i hladnim zimama. Šta da učinimo kako bismo se bolje osjećali, napunili energijom i u što boljoj formi dočekali proljeće? Wellness u kućnom kupatilu je najjednostavnije rješenje.

Psihofizičko iskustvo

Tretman toplotom djeluje na metabolizam, na hormone, na cirkulaciju, predstavlja izvor blagostanja, djelotvornu njegu koju jednostavno možemo primijeniti u vlastitom domu i u vrlo kratkom roku osjetiti rezultate. Toplota djeluje odlično na duh i na tijelo, a svaka kultura poznaje tretmane koji zahtijevaju ili stvaraju toplotu: latinski terme, od grčkog thermos – što znači topao, javna su kupatila u starom Rimu, nastala još u trećem vijeku prije nove ere. Toplota se manifestira u različitim oblicima, svaki ima specifičnosti i oblast djelovanja. Uz suhu toplotu saune, naprimjer, organizam ubrzano radi kako bi regulirao vlastitu temperaturu: na površini to čini znojenjem, a unutra širenjem i skupljanjem krvnih sudova, čime se pospješuje izbacivanje toksina i nečistoća. To praktično znači zadati jedan kratak udarac cijelom organizmu, kratkotrajno ga izložiti stresu, što na kraju ima pozitivan učinak. Pored suhe, tu je i vlažna toplota, para turskog kupatila ili hamama, koja je manje stresna. Zajedno s mirisima i esencijalnim uljima vrlo blagotvorno utiče na disanje, generalno djeluje na mišićni tonus i cirkulaciju, stimulira lučenje endorfina, hormona blagostanja koji snižava osjećaj boli. Boravak u hamamu je svojevrstan uvod, tačnije priprema organizma za masažu.
Sem suhe i vlažne toplote, tu je i kupanje u toploj vodi: terme su idealno mjesto za to psihofizičko iskustvo. Bilo da se radi o velikim ili malim spa centrima, ili kadi u kućnom kupatilu uz dodatak morske soli ili esencijalnih ulja, ovaj oblik tretmana relaksira i osvježava.

U termalnim banjama, osim toplote, fundamentalnu ulogu ima sastav vode, o čemu ovisi učinak, zbog čega sve termalne vode nisu iste – svaka specifično djeluje na organizam.
Toplu kupku s dodatkom ljekovitog bilja možete si priuštiti na tri načina. Prvi je da šaku ljekobilja ubacite direktno u toplu vodu, a drugi da skuhate jak, biljni čaj te ga dodate vodi za kupanje. Treći način je da kupovne biljne mješavine za kupku i vrećicu uronite u toplu vodu. Pojedine biljne kupke djeluju tako što njihove molekule prodiru kroz kožu, dok druge djeluju putem inhaliranja mirisa. Bilje odaberite prema željama i potrebama. Kao odličan dodatak mogu vam poslužiti i neke vrste bilja koje upotrebljavate pri pripremi obroka. Naribani đumbir pospješuje protok krvi u svim dijelovima tijela, metvica stimuliše i blagotvorno djeluje na kožu, peršun liječi modrice, ružmarin pomaže pri opuštanju, kamilica ublažava bol i pomaže kod uboda insekata, cvijet maslačka obnavlja kožu, eukaliptus olakšava disanje, hmelj pomaže protiv nesanice, jasmin popravlja raspoloženje i osvježava kožu. Smirujući efekat ima lavanda, cvijet lipe prevenira prehladu, dok cvijet naranče pomaže u opuštanju i snižava krvni pritisak… Ako želite imati “full tretman”, najbolje se prvo istuširati, te napraviti ugodnu atmosferu; upalite svijeće, odaberite muziku po ukusu i ukrasite površinu vode cvjetnim laticama. I jedno važno upozorenje: ako imate problema s niskim pritiskom, budite oprezni s toplim kupkama koje pritisak mogu dodatno sniziti, a to može za posljedicu imati slabost i nesvjesticu.

Blagostanje i opuštanje

Saunu najviše koriste ljudi sa sjevera Evrope, hamam i turska kupatila uobičajeni su u Aziji i Africi, a u našem podneblju u banji se uglavnom boravilo i boravi po preporuci ljekara. Tek unazad dvije decenije to se čini zbog ljepote u takozvanim spa centrima. Moderne terme imaju različitu ponudu: blagostanje (wellness), njega i uljepšavanje, a na nama je da izaberemo šta nam više treba ili nam se više sviđa. Odaberemo li blagostanje, neće biti teško učiniti sve što nam treba u kućnoj izvedbi: efekat toplote i pare najlakše je stvoriti u kućnom kupatilu. Uronimo li u kadu punu tople vode, čija je temperatura 38 stepeni, to već djeluje opuštajuće na organizam. Efikasnost toplote može se intenzivirati aromatskim ili esencijalnim uljima koja djeluju estetski i blago ljekovito, ublažavajući bolove u mišićima i psihofizički stres. U nedostatku ulja, odlična je i krupna morska so: omekšava kožu i ne šteti njenom površinskom lipidnom sloju. Najbolje vrijeme je večer, prije odlaska na spavanje, a važno je ne biti u vodi duže od 15 do 20 minuta. Večer je idealna jer ćete poslije opuštajućeg kupanja bolje zaspati, a ako to činite ujutro, tretman završite tuširanjem hladnom vodom za reaktiviranje cirkulacije. Povremena kupanja na ovakav način daleko su od običnog održavanja higijene, shvatite ih kao vrijeme posvećeno samo vama, za vaš dobar sveukupan osjećaj, za blagostanje, za opuštanje, ali i kao pokušaj da naviknete redovno uživati u blagodatima toplote, što je kod nas veoma rijetka pojava.

Efikasnost toplote može se intenzivirati aromatskim ili esencijalnim uljima koja djeluju estetski i blago ljekovito, ublažavajući bolove u mišićima i psihofizički stres

I, na kraju, ne i manje važno: i naučno je dokazano da kupka ima blagotvoran efekat po zdravlje: magazin Complementary Therapies in Medicine objavio je rezultate naučnog istraživanja po kojem svakodnevno opuštanje u toploj kadi tokom osam sedmica više djeluje na smanjenje anksioznosti i nervoze od bilo kojeg lijeka.
Usto, najnovije istraživanje britanskih naučnika dodatno učvršćuje poziciju kupke na listi ljekovitih i korisnih stvari za zdravlje: naime, opuštanje u kadi punoj tople vode troši kalorije i snižava šećer. Obrazloženo je da jednako kako vježbe zagrijavaju tijelo, isto to čini i kupka temperature 40 ˚C, i za jedan sat proveden u ovoj vodi potrošit ćete 146 kalorija. Istovremeno, proteini koji se oslobađaju usljed toplotnog šoka kontrolišu nivo šećera u krvi. Sasvim dovoljno razloga da s vremena na vrijeme priuštite sebi opuštanje u kupki.

Koje ulje odabrati?

Koje ćete eterično ulje upotrijebiti ovisi o vrsti vaše kože

Za suhu i zrelu kožu: badem, ricinus, cedar, jasmin, geranij, vetiver
Za masnu kožu: lavanda, tamjan, sandalovina, smreka, melisa, korijander, ružmarin, eukaliptus
Mješovita koža: geranij, kamilica, sandalovina, slatki badem, jojoba
Problematična koža: lavanda, mandarina, bergamot, čempres, smreka
Osjetljiva koža: kamilica, ruža, mrkva, jasmin, tamjan, slatki badem, neven

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img