Nedavno objavljeno

Tropski ljepotan – ananas

Tako divno izgleda da ga morate pokazati: ananas je debitirao u Evropi kao egzotičan i skup ukras na trpezarijskim stolovima. Danas je tako dobar da ga morate pojesti. Donosimo deset dobrih razloga, ukusnih, ali i korisnih za zdravlje

Od sofisticiranog ukrasa, na centralnoj poziciji mnogih stolova, za koji je vrijedilo dati poveću svotu novca, do lijeka budućnosti. Priča o ananasu započinje prije više od 500 godina, i sve od onda iznenađenja nije nedostajalo. Na poseban način o tome govori engleska spisateljica i istoričarka Fran Beauman u novoj knjizi The Pineapple. Zovu ga tako zbog sličnosti sa šišarkom i zbog ukusne unutrašnjosti, koja podsjeća na jabuku. U drugim jezicima ime je inspirirano paragvajskim terminom nana, što znači “izvrstan plod”. Nekada je predstavljao pravi statusni simbol, obavezno je morao biti na stolu kada su pripremane različite gozbe. Cijena samo jednog ananasa dostizala je danas nezamislivih 7.400 eura. Plod je onda nošen od kuće do kuće, sve dok je zadovoljavao sve estetske kriterije.

Poslije je mit o ananasu evoluirao. Nije samo dobar za oko nego je i odličan saveznik zdravlja. Najnovija istraživanja pokazuju da njegova zelena stabljika sadrži enzime koji pomažu imunitetu u prepoznavanju i kasnijoj eliminaciji kancerogenih ćelija. Stručnjaci kažu da je još uvijek rano govoriti o dobivanju lijeka, ali će ozbiljno raditi na tome. U međuvremenu je, svakako, mnogo zdravih razloga za konzumiranje ananasa. I ne postoji opasnost od pretjerivanja s kalorijama.

Pomaže probavu Jedini plod koji sadrži bromelin, supstancu koja podstiče razgradnju proteina. Upravo iz tog razloga u mnogim se receptima preporučuje mesu dodati nekoliko kapi soka od ananasa. Meso će istog trena postati mekše i manje vlaknasto. Savjetuje se piti sok od ananasa tokom obroka, ukoliko se želi izbjeći osjećaj težine koji obično uslijedi nakon njega.

Ublažava bolove Bromelin je izvrsno protuupalno sredstvo, sprječava stvaranje hemijskih supstanci koje u organizmu uzrokuju bol. Pokazao se koristan i kod simptoma kašlja.

Štiti tkivo Dnevna porcija osigurat će snažnu mješavinu antioksidansa, vitamina C, betakarotena i mangana, izvrsnog oružja u borbi protiv oksidantnih supstanci (koje korodiraju ćelije do same njene srži).

Balansira ishranu Pravilo je pet obroka voća i povrća dnevno. Ananas može redovno sačinjavati našu ishranu bez opasnosti od povećanog unosa kalorija. Kriška od 100 grama sadrži oko 40 kalorija. Slatkoća je proizvod njegovog posebnog okusa, a ne šećera.

Jača kosti Izvrstan je za kosti, pogotovo za žene koje se bliže menopauzi. Povećano konzumiranje voća i povrća povezano je ne samo sa smanjenjem arterijskog pritiska nego i s povećanom gustinom koštane mase.

Uljepšava osmijeh Vitamin C koji se nalazi u ananasu smanjuje rizik od nastanka problema s desnima koje, usljed njegovog nedostatka, počinju krvariti tokom svakodnevnog pranja zuba.

Zateže kožu Antioksidantno djelovanje ananasa je veoma važno za održavanje kolagena, najbitnije komponente pri spajanju tkiva, odgovornog za elastičnost i zategnutost kože.

Za egzotičan balkon Kako biste posadili ananas, dovoljno ga je odrezati tako da ispod zelene drške ostane i jedan dio ploda, koji treba lagano stegnuti i posaditi u rastresitu i pjeskovitu zemlju (kisele pH). Držati na sunčanom mjestu (idealna doza: šest sati dnevno direktne izloženosti suncu) i zalivati jednom sedmično.

Idealna temperatura Sadržaj vitamina i minerala je idealan suplement. Ali, kao i banane i avokado, ne podnosi hladnoću. Za ananas, dinju, paradajz, krastavce i paprike idealna temperatura je oko deset stepeni. Dakle, nikako u frižideru, čak ni u njegovom donjem dijelu namijenjenom voću i povrću.

Ideja više u kuhinji Za brzi gorkoslatki umak: sitno isjeckati ananas, četvrtinu glavice luka i tri listića metvice, na kraju dodati maslinovo ulje i promiješati. Za roštilj: napraviti ražnjiće od komada ananasa i sira, kada dobiju zlatnu boju premazati maslinovim uljem i malo balzamičkog octa. Za desert: ispeći komade ananasa na gril tavi, izmiksati ih, dodati malo ruma, meda i soka od limete. Servirati sa sladoledom od vanilije.


Kako odabrati dobar ananas?

Za razliku od ostalog voća, kao što su banana i breskva, ananas nema “rezerve” amida da ih nakon branja transformira u šećer. To znači da se mora brati kada je već zreo. Dakle, kada se nađete u prodavnici pred gomilom ananasa tražite onaj koji miriše (što znači da je sladak) i ima svježe, zelene listove. Ne postoji sezona ananasa, dostupan je tokom cijele godine. Krajem 70-ih dominantna vrsta ananasa bio je Smooth Cayenne, s prilično vlaknastim unutrašnjim dijelom. Nakon brojnih isprobavanja i ukrštanja za što ukusnije hibride, botaničari su uspjeli dobiti novi “model”, slađi i s triput više vitamina C. Najpoznatija vrsta, s 80 posto zastupljenosti na tržištu, jeste Del Monte Gold.


Beauty savjet

Bromelin iz ananasa je i prirodni eksfolijant. Unutrašnjom stranom kore ananasa lagano preći nekoliko puta preko lica tokom tuširanja, koža će postati veoma glatka i mekana.

 

 

Latest Posts

Raport

spot_img