Nedavno objavljeno

Spasite si život!

Balansirajući između porodice i posla, briga o zdravlju često ostane po strani. “Većina žena vodi više računa o vlastitom autu nego o svom tijelu, a razlog za to je, najvećim dijelom, činjenica da svaki automobil mora proći godišnji atest da bi vozač obnovio registraciju”, upozoravaju stručnjaci

Priredila: Mersiha Drinjaković

Ljekar opće prakse i stručnjak za žensko zdravlje Donnica Moore savjetuje da žene, kao što vode brigu o porodici, poslu, računima…, s velikom odgovornošću trebaju da se odnose i prema vlastitom zdravlju. “Kao što koristimo stikere na autu da nas podsjete na atest, trebale bismo staviti podsjetnike, recimo, za rođendan i otići, barem jednom godišnje na pregled. Danas znamo da što ranije otkrijemo neki zdravstveni problem, veći su izgledi da ga riješimo”, dodaje dr. Moore.

Današnji stručnjaci sastavili su i listu pet testova koje svaka žena treba napraviti.

SRCE

Najbolji način da saznate u kakvom je stanju vaše srce jeste da provjerite holesterol u krvi, te nivo triglicerida. Naravno, ako postoje simptomi poput ubrzanog lupanja srca, bola u grudima ili gubljenja daha, morate proći dodatne provjere, odnosno, EKG. Usto, provjerite krvni pritisak jer je njegovo povećanje jedan od glavnih faktora rizika za bolesti srca. Dijabetes je također rizičan za vaše srce, a ako u porodici imate nekoga s ovom bolesti, vi ste u rizičnoj grupi i trebate proći test za provjeru šećera u krvi.

PAPA TEST

Tri godine nakon što ste postali seksualno aktivni ili u dobi od 21 godinu, šta god dođe prije, morali biste uraditi Papa test, koji će vam otkriti postoje li ikakve abnormalne promjene na ćelijama koje mogu voditi ka raku grlića materice. Stručnjaci savjetuju da se Papa test treba uraditi prije 30-e. Poslije, ako tokom tri godine budete imali normalne rezultate testa, možete prorijediti testiranje i to činiti jednom u tri godine, ali svakako jednom godišnje ići na ginekološki pregled.

Ne zaboravite: HPV test trebate raditi istovremeno kad i Papa test, jer ovaj virus također predstavlja opasnost za razvoj raka grlića materice.

MAMOGRAFIJA

Žene u 40-im i starije trebaju uraditi mamografiju ili rendgen dojki svaku godinu ili dvije. Ako je u porodici neko imao rak dojke, prvu mamografiju treba raditi i ranije. Žene preko 50 godina mamografiju bi trebale raditi godišnje, ali, nažalost, studije ukazuju na činjenicu da se mnoge rijetko pridržavaju ovih savjeta ljekara. Neke žene, jednostavno, ne žele znati kakva je dijagnoza. Ako se rak dojke otkrije u prvoj fazi, izlječiv je u 97 posto slučajeva. Za nešto mlađe, u 20-im i 30-im, također se preporučuje testiranje i to svake tri godine.

KOLONOSKOPIJA

Zahvaljujući Katie Couric, mnoge Amerikanke su shvatile da rak debelog crijeva nije samo bolest muškaraca. Zvijezda programa Today Show podvrgnula se 2000. godine kolonoskopiji (pregledu debelog crijeva) uživo na državnoj televiziji, a nakon te emisije broj takvih pregleda u SAD-u porastao je 20 posto. Couricova je postala prvo ime propagiranja kolonoskopije zato što joj je suprug u 42. godini umro od raka debelog crijeva.

KOŽA

Nakon 18. godine svaka bi žena trebala jednom godišnje raditi dermatološki pregled kako bi se na vrijeme otkrilo postoje li promjene koje mogu dovesti do raka kože. Pregled mora biti detaljan, od glave do pete, i dermatolog će tokom ovog testa utvrditi postoje li sumnjive smeđe ili crvene mrlje na vašoj koži. Osim ove predostrožnosti, vaš je zadatak da jednom mjesečno pred ogledalom i sami potražite neobične pojave, ne izostavljajući ni kožu sakrivenu ispod kose na glavi. Posmatrajte pažljivo i eventualne promjene na vašim noktima.

 

Latest Posts

Raport

spot_img