Nedavno objavljeno

Tri načina za detoksikaciju 

Prije dolaska proljeća moramo naše tijelo osloboditi nakupljenih, štetnih tvari. Kako? Ništa komplicirano, neke od namirnica koje skoro uvijek imamo u vlastitoj kuhinji mogu nam u tome pomoći. Obratite pažnju na kvalitete grožđa, limuna i sirćeta, darova prirode koji su još od antičkih vremena korišteni za pročišćavanje organizma i usporavanje starenja. Učinak je siguran: osjećat ćete se lakše i okretnije, bit ćete puni energije, bolje ćete se koncentrirati i biti otporniji.

 GROŽĐE ima značajne hranjive vrijednosti, 1 kg sadrži oko 700 kalorija zbog visokog udjela šećera. Sadrži minerale: kalij, fosfor, silicij, kalcij i željezo, vitamine A, C, PP i vitamine B grupe, tanin (naročito crno grožđe), flavonoide, koji imaju antioksidantno dejstvo, i polifenole, koji štite krvne sudove. Pojedite jedan grozd zrelog grožđa nakon obroka ili popodne kao užinu u slučaju da patite od zatvora. Fosfor i silicij jačaju nervni sistem i štite kožu i kosu.

Ampeloterapija je zvanično ime, što je, ustvari, liječenje grožđem. Sastoji se u jednodnevnom konzumiranju grožđa kao jedine namirnice, u količini od 1 ili 2 kilograma (za mršave osobe i one sa normalnom težinom), i unošenju mnogo tekućine, najbolje vode i nezaslađenih čajeva, i to između obroka grožđa. Aktivni sastojci grožđa pomažu organizmu pri izlučivanju štetnih tvari. Ovo voće, osim toga, stimulira mokrenje i eliminiranje mokraćnih kiselina, ima laksativno dejstvo i povećava žučnu sekreciju. Budite pažljivi i nemojte pretjerivati, ovakav način detoksikacije je dobar, ali jednom ili dvaput mjesečno, ne češće. Obroci grožđa se, također, moraju uzimati tri ili četiri puta dnevno. Što se tiče vrsta, bolje je naizmjenično jesti grožđe različitog kvaliteta, ali neka uvijek bude zrelo. Možete jesti na dva načina: samo isisati unutrašnji tečni dio ili pojesti cijela zrna. Prvi način se preporučuje osobama sa osjetljivom probavom. Ukoliko se pojave glavobolja ili mučnina, nema razloga za brigu, radi se samo o normalnom reagiranju organizma koji započinje sa detoksikacijom.

SIRĆE je proizvod dobiven fermentiranjem vina ili nekih drugih alkoholnih pića. Čini ga, najvećim dijelom, rastvor sirćetne kiseline, koji mu daje karakterističan okus. Ta kiselina nastaje usljed transformiranja etil-alkohola iz vina, tj. procesom kiseljenja izazvanim prisustvom određenih mikroorganizama. Sirće je namirnica koja sadrži organske kiseline, mineralne supstance, proteine i aminokiseline, te vitamine. Ti sastojci imaju osobinu da pospješuju probavljanje hrane, zahvaljujući pojačanoj sekreciji želuca i pankreasa. Sem toga, sirće je korisno kod dijeta za mršavljenje (100 g sadrži samo 4 kalorije), jer olakšava apsorpciju mnogih hranjivih materija i stabilizira prisustvo vitamina E i C u organizmu. Za kućnu kuru detoksikacije je savršeno jabukovo sirće, koje je blaže od običnog. Bogato je magnezijem i kalijem, koji imaju drenažno djelovanje. Potrebno je, tokom 15 dana, prije obroka popiti pola čaše mlake vode u koju ste stavili 1 kašiku sirćeta i 1 kašiku meda. Osobe koje imaju problema sa želučanom kiselinom će redovnim konzumiranjem jabukovog sirćeta regulirati njeno stvaranje. Jabukovo sirće se može koristiti za vaginalno ispiranje kod problema sa prisustvom bakterija.

Sirće dezinficira i tonificira, te ga osim u salati možemo koristiti za tretiranje masne kože i one sklone aknama. Pomaže pri uspostavljanju ravnomjernog lučenja masnoće, a koži daje i elastičnost. Podjednako se koristi za njegu lica i tijela.

Esencijalno ulje limuna čisti kožu, čini je elastičnom. Blagotvorno je kod masne kože i one sklone aknama, kod pojave fleka na koži i kod lomljivih noktiju

LIMUN Njegov sok je bogat vitaminima C, A, P, te vitaminima iz grupe B, zatim su tu kalcij, kalij, željezo i fosfor. Ne sadrži ni proteine, ni masnoće. Posebno je korisna limunova kora zbog esencijalnog ulja koje ne dopušta nastanak holesterola u jetri. Limun, dakle, djeluje kao i lijekovi koji se koriste kod povišenog holesterola. Kora sadrži i značajnu količinu vlakana koja usporavaju apsorpciju masnoće i holesterola. Sadrži flavone i bioflavone antioksidantnog dejstva, stvara osjećaj sitosti i smanjuje glad. Samo je potrebno obratiti pažnju na količinu jer limunska kiselina izaziva pojačano lučenje želučane kiseline. Limun je koristan i za apsorpciju željeza koje se nalazi u hemoglobinu iz mesa: dovoljno je na odrezak naprskati malo soka od limuna. Detoksikacija se provodi uzimajući svakog jutra na prazan stomak limunov sok, počinje se sa sokom od pola limuna razblaženim sa vodom ili zajedno sa sokom drugih agruma. Svakog sljedećeg jutra se dodaje sok od još pola limuna, dok ne ih ne bude, maksimalno, tri do pet dnevno. Zatim se od narednog dana količina smanjuje za pola limuna, dok se ne vratite na početak. Djelovanje na metabolizam je veoma intenzivno, te se prije započinjanja kure potrebno posavjetovati sa liječnikom.

Esencijalno ulje limuna čisti kožu, čini je elastičnom. Blagotvorno je kod masne kože i one sklone aknama, kod pojave fleka na koži i kod lomljivih noktiju. Za elastičniju kožu pomiješajte nekoliko kapi esencijalnog ulja limuna sa uljem pšeničnih klica.

Kod problema sa masnom kožom – razblažite ih sa gelom od aloe vere ili malo kreme namijenjene masnoj koži. Lomljivim noktima će pomoći mješavina sa bademovim uljem.


PAŽNJA! Ukoliko se jabukovo sirće koristi neumjereno, može izazvati različite probleme, naročito hroničnim bolesnicima koji pate od oboljenja jetre, gastritisa i ostalih bolesti organa za varenje.


Ako ste jako umorni, u čašu hladne vode uspite 2 kašike jabukovog sirćeta i izmasirajte cijelo tijelo. Noge su vam “teške”, nježno ih izmasirajte nerazblaženim sirćetom.


Napomena: poslije svake oralne upotrebe, važno je da isperete usnu duplju, jer i jabukovo sirće sadrži kiselinu koja može oštetiti sluzokožu.


Kako napraviti jabukovo sirće

Potrebne su potpuno zrele jabuke, pa i one koje su otpale sa drveta. Poželjno je da nisu prskane. Treba ih dobro oprati, isjeći, staviti u emajliranu ili plastičnu posudu sa širokim dnom. Preliti ih vrelom vodom. Na 1 kg slatkih jabuka staviti 50 gr šećera, za kisele – 100 gr.

Nivo vode neka bude 3-4 cm iznad jabuka. Posudu staviti na toplo mjesto, ali ne na sunce. Potrebno je masu često miješati, da ne bi došlo do površinskog vrenja. Nakon dvije sedmice, procijediti kroz gustu gazu i presuti u veliku teglu (ne do vrha), te ostaviti još dvije sedmice. Nepromućkano, gotovo sirće, presuti u flaše (ne do vrha), dobro zatvoriti i čuvati na tamnom mjestu, na temperaturi od 4 do 20 stepeni.


 DETOX DIET

Vitki uz pomoć detoksikacijske dijete

Dijeta nutricionistice Carol Vorderman, Detox Diet, veoma je popularna u Hollywoodu i okolini. Razlog? Ima dvostruko dejstvo: čisti organizam i topi kilograme. Rezultat?  Sjajan. Najbolje ga možemo vidjeti na nekim zvijezdama koje ne odbijaju uživati u hrani, a za trpezom eliminiraju štetne materije

Kakva linija! Sa više tekućine

Paris Hilton je onako vitka, zategnuta i bez traga celulita uz pomoć majke prirode, naravno, ali i zbog toga što Detox Diet preporučuje laganu hranu, sa dugotrajnim osjećajem sitosti. Tajna njenog menija je u vodi, koje pije najmanje 2 litra dnevno, ali i onoj koju “jede” u svježem sezonskom voću i povrću, bogatim mineralima koji pospješuju diurezu. To praktično znači da češćim mokrenjem izbacujete štetne materije i na taj način smanjujete i “jastučiće”. Vaše noge zadržavaju lijep izgled, jer vitamin C iz povrća jača kapilare i čini ih elastičnim.

 Savjet više

Pijte svakog jutra čaj od lista breze, i to na prazan stomak. List breze je bogat drenažnim supstancama koje se bore protiv nakupljanja tekućine i otečenih nogu, u predjelu bedara i članaka.

Kakva kosa! Sa više oraha i mahunarki

Zahvaljujući upravo ovoj dijeti, Halle Berry se može razmetati svojim sjajnim i gustim kovrdžama. Ona ne dopušta da njenim obrocima nedostaje suhog voća, mahunarki i integralnih žitarica. Ove namirnice su pravi eliksir, sadrže supstance sposobne da dubinski hrane kosu. Sadrže, zatim, i mnogo vlakana koja reguliraju probavu. Zapitat ćete se, možda, zašto je to važno. Koliko god može čudno zvučati, uredna probava je itekako važna i za kosu: ako organizam nije opterećen otpadnim tvarima, uspijeva opskrbiti većom količinom kisika korijen kose, kao i samu vlas. Tu su i dragocjeni vitamini, B5 i E, koji učestvuju u obnavljanju oslabljene i oštećene dlake – zaboravite na rascvjetale krajeve.

Savjet više

Isprobajte čaj od preslice, bogat silicijem, koji pospješuje nastanak keratina, supstance koja čini dlaku. Popijte čaj prije odlaska na spavanje, te će ovaj važan mineral biti bolje apsorbiran.

Kakav ten! Sa više ribe

Baršunasta i sjajna koža se hrani iznutra. To najbolje zna Scarlett Johansson, glumica sa licem kao od porcelana. Umjesto da joj zavidite, neka riba bude što više zastupljena u vašoj ishrani. Proteini koje nalazimo u srdelama, brancinu i oradi su prava blagodet za tkivo koje čini kožu – kolagen, čine ga zategnutim i elastičnim, te koža postane sjajnija, sitnije bore su manje vidljive i, generalno, lice izgleda zdravije. Želite li da vaše lice bude još sjajnije, povećajte količine A vitamina, jedući narandžasto voće i povrće (dinja, mrkva, kajsije). I dajte bolji okus vašoj hrani uz dodatak šafrana ili mljevene paprike.

Savjet više

Pijte sok od ječma, sadrži antioksidanse i minerale – prijatelje vaše kože, osim fitoestrogena koji stimuliraju regeneraciju ćelija i bore se protiv nastanka bora.

Pravila ove dijete je najbolje slijediti tokom dvije nedjelje, a da bi imala još bolji detoksikacijski učinak, popijte svakog jutra čaj napravljen od trešnjinih peteljki. Dnevna količina kalorija je oko 1100. Najbolji način pripreme hrane je kuhanje na pari.

Ponedjeljak

Doručak: 2 kašike integralnih žitarica sa komadićima ananasa i jabuke, 1 šolja zelenog čaja

Ručak: svježe povrće po želji (mrkva, paradajz, radič, rikola), porcija ribe sa začinima, 1 kivi

Večera: salata od integralne riže uz dodatak isjeckanog paradajza, celera i badema, te zrna kukuruza

Utorak

Doručak: integralne žitarice sa komadićima šljiva, 2 dl obranog mlijeka

Ručak: čorba od miješanog povrća (bez krompira), kriška integralnog hljeba sa kašičicom nemasnog sira

Večera: integralna tjestenina sa svježim paradajzom i bosiljkom, voćna salata od jagoda i dinje

Srijeda

Doručak: voćna salata od komadića narandže, ananasa i manga sa sjemenkama susama i nasjeckanim bademima

Ručak: škampi kuhani na pari uz dodatak limunovog soka, šumsko voće

Večera: čorba od mahuna i žitarica, zelena salata

Četvrtak

Doručak: voćna salata po želji, kriška integralnog hljeba

Ručak: integralna tjestenina sa povrćem (tikvice, paprike, patlidžan)

Večera: pileća prsa sa grila, kuhani špinat, breskva

Petak

Doručak: voćna salata od jagoda, malina i borovnica, dva integralna keksa sa kašičicom meda

Ručak: jedan kuhani krompir sa dodatkom bosiljka, zelena salata sa narendanom mrkvom i tri nasjeckana oraha, breskva

Večera: pečeni odrezak lososa uz sirovo povrće po želji

Subota

Doručak: integralne žitarice, 2 dl obranog mlijeka sa 1 kašičicom meda

Ručak: kuhane mahune sa 50 g tunjevine bez ulja, zelena salata, kriška dinje

Večera: integralna riža sa povrćem i tri isjeckana badema, maline

Nedjelja

Doručak: nemasni jogurt sa jednom kašikom žitarica, 2 dl soka od cijeđene narandže

Ručak: integralna tjestenina sa bijelim lukom, čili papričicom i mrkvom

Večera: supa od leće, 30 g mladog sira, kruška

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img