Nedavno objavljeno

Prekrasni cvjetovi za koje se vjeruje da donose sreću

Cvijeće uljepšava vrt, transformira ga u opuštajuću cvjetnu oazu, određene biljke također mogu blagotvorno djelovati na zdravlje, a za određene sorte cvijeća smatra se da donose sreću. ‘Neke cvjetnice smatraju se sretnima iz različitih razloga, od mitskih vjerovanja pa do korištenja u medicini ili samo zbog čiste ljepote’, kaže Kate Karam, krajobrazna arhitektica.

Neven

Neke religije smatraju neven učinkovitom zaštitom od zlih duhova. Drugima pak cvijet nevena simbolizira lonac zlata na kraju duge. Potrebno mu je puno svjetlosti, kao i dobro drenirano tlo, a cvjetat će od proljeća do prvog jesenskog mraza.

Ruža penjačica Cecile Brunner

Ova ruža je omiljena sorta rezanog cvijeća, posebice kada je riječ o minijaturnim buketima, a možda je upravo to dovelo do toga da posluži kao asocijacija za sreću. Maleni šiljasti pupoljci otvaraju se mirisnim svijetloružičastim dvostrukim cvjetovima najčešće u kombinaciji dvije boje, tamnije i svjetlije. Kao penjačica, savršen je izbor za vrtnu rešetku ili sjenicu, a treba je posaditi na mjestu koje je većinu dana osunčano te pokriti kompostom. Što se tiče zalijevanja, dovoljno je činiti to jednom sedmično, ali u vremenu ekstremnih vrućina ipak je malo češće zalijevajte.

Krizantema

U kineskoj kulturi krizanteme se poklanjaju starijima kao simbol dugovječnosti i sreće. Zlatne krizanteme mogu biti osobito sretne, jer se smatra da predstavljaju bogatstvo i prosperitet. Za optimalan rast posadite ih u dobro drenirano tlo, na mjesto koje ima puno svjetlosti. Nakon toga pripazite da tlo bude uvijek vlažno, a zalijevajte kada se gornja dva

 

Božuri

Ovi ogromni cvjetovi predstavljaju ljubav, plodnost, sreću i uspjeh. Kate Karam ističe vrstu božur Itoh, a izdvaja se žutim cvjetovima elegantno ukrašenim rumenilom u boji lavande i ružičaste nijanse. Naime s vremenom žuta i ružičasta izblijede u blijedobijelu ostavljajući sredinu obojenu tamnocrvenom nijansom. Kako biste uspješno uzgajali božure, posadite ih u obogaćeno, blago kiselo, dobro drenirano tlo, s krošnjama tik ispod razine tla. Pazite da ih redovito zalijevate.

Amarilis

Kako navode stručnjaci za cvijeće, viktorijanci su povezivali amarilis sa snagom zahvaljujući njihovoj visini i četvrtastim stabljikama. Ova biljka također predstavlja uspjeh, a ponekad se poklanja kao dar za određena životna postignuća. Dok se amarilis često uočava u vrijeme oko Božića, prekrasni crveni, a ponekad i ružičasti ili bijeli amarilisi svoj cvat započinju u trgovinama u obliku lukovica sredinom jeseni. Kako biste posadili amarilis, stavite ga u lončanicu koja je do 15-20 cm napunjena kvalitetnom mješavinom zemlje. Tako zasađenog, stavite ga na mjesto s jakim, ali neizravnim svjetlom i umjereno zalijevajte.
tportal.hr

Latest Posts

Raport

spot_img