Nedavno objavljeno

Večeras dramska predstava „To nikad nigdje nije bilo“

Večeras, 14. februara, sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biće izvedena dramska predstava “To nikad nigdje nije bilo” čiju režiju potpisuje Dino Mustafić.

 

Predstava je rađena po motivima romana Tvrtka Kulenovića “Istorija bolesti”, za koju je adaptaciju i dramatizaciju uradio Darko Lukić, dramaturgiju potpisali Vedrana Božinović i Darko Lukić, a režiju Dino Mustafić.

“Dokumentarno i dokumentarističko predložak je i oslonac za našu predstavu, u onoj mjeri u kojoj su to bili i za roman Tvrtka Kulenovića. Kao inspiracija za umjetničko istraživanje koje je u ovom slučaju teatar sjećanja. Teatar koji je, kako bi Heiner Müller rekao, prozor kroz koji gledamo u prošlost. Istovremeno je on ovdje i okvir za sliku naše sadašnjosti. Možda preko njegovog ruba pomalo izvirujemo i u neku još nevidljivu, maglovitu budućnost. Predstava izrasta kao proces razgovora između knjige, pozornice i gledališta. Suočavanje, sjećanje, propitivanje, svjedočenje. Sučeljavanje mnogih malih, privatnih povijesti s onim velikim, kolektivnim, službenim povijestima. U stotoj godini trajanja, Narodno pozorište u Sarajevu ovom se predstavom prisjeća mnogih svojih sretnih i nesretnih dana, bezbrojnih ljudi i sudbina koje su ga kroz to vrijeme obilježavale i koje je ono obilježavalo. Slavi sve ono što je i u drugim velikim kućama na drugačije načine bilo. I prisjeća se onoga što nikad, nigdje nije bilo”, rekao je Darko Lukić.

U predstavi igraju: Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Aldin Omerović, Kaća Dorić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Dino Bajrović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić, Mak Čengić, Helena Vuković, Hana Zrno i Adnan Salihović.

Podsjećamo, s dramskom predstavom „To nikad nigdje nije bilo“ ansambl drame Narodnog pozorišta Sarajevo gostovat će  u Narodnom pozorištu u Beogradu, 20. februara. 

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com, telefonskim putem na broj: 033 221 682.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati. Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00 -11:30 i 15:30-19:30 sati.

 

Latest Posts

Raport

spot_img