Nedavno objavljeno

S ovim lozinkama imate najveće šanse da vas hakiraju

Daily Mail piše da je novo istraživanje pokazalo da se većini ljudi još uvijek ne da smišljati sigurnije lozinke, unatoč tome što su mnogi od njih bili žrtve hakiranja.

Dojo, londonska kompanija koja se bavi kartičnim poslovanjem, analizirala je 100.000 probijenih lozinki prema podacima Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost (NCSC) britanske vlade.

Utvrđeno je da su “123456”, “qwerty” i “password” bile najčešće hakirane lozinke. “Ove sekvence se veoma lako pamte i nadilaze jezike i kulture, što ih čini veoma popularnim izborom lozinki u cijelom svijetu”, kažu iz Doja.

Utvrđeno je i da su imena kućnih ljubimaca ili simpatični izrazi poput “ljubav”, “beba” i “anđeo”, među najčešće hakiranim lozinkama. Na listi su se našle još lozinke koje uključuju nazive životinja, boje ili psovke.

Stručnjaci pozivaju na korištenje kompliciranijih lozinki s jedinstvenim kombinacijama slova i brojeva, uz korištenje dvofaktorske autentifikacije. 2FA zahtijeva od korisnika da uz lozinku daju dodatnu informaciju, kao što je, primjerice, kod poslan putem tekstualne poruke.

Ovo je, prema podacima britanskog centra za kibernetičku sigurnost 20 najčešće hakiranih lozinki prema kategorijama:

1. Imena kućnih ljubimaca/simpatični izrazi ili izrazi ljubavi
2. Imena
3. Životinje
4. Emotions
5. Hrana
6. Boje
7. Psovke
8. Općenite radnje
9. Članovi obitelji
10. Marke automobila
11. Gradovi
12. Nazivi raznih brendova
13. Zemlje
14. Sport
15. Religije
16. Hobiji
17. Vremenski uvjeti
18. Pića
19. Nazivi platformi društvenih mreža
20. Horoskopski znakovi

index.hr

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img