Nedavno objavljeno

TIJANA DAPČEVIĆ: Sami sebi pravite put i uživate u tom putovanju

“Ostvarila sam sve što sam zacrtala u 2019. godini, a nadam se da će 2020., u kojoj slavim dvije decenije karijere, biti još bolja”, ističe karizmatična pjevačica

Razgovarao Danilo Brajković
Snimila Andreja Damnjanović

Makedonska pjevačica s beogradskom adresom Tijana Dapčević (43) dvije decenije karijere proslavit će 2020. godine uz regionalnu koncertnu turneju i najvjerovatnije premijeru knjige, a 2019. poslužila je kao idealna uvertira za velike poduhvate. Na muzičkom planu, obilježile su je hvaljene numere i spotovi Prezir i Nikad nisam (po motivima istoimenog romana Vesne Dedić), na glumačkom – četvrta sezona makedonskog sitkoma Prespav, u kom je pjevačici povjerena značajna rola, a na porodičnom – zapažen nastup Tamare Todevske, Tijanine sestre, na Eurosongu i maksimalna posvećenost familiji, suprugu Milanu i sinu Vuku, koji će u februaru imati deset godina.

Idealno je vrijeme za sumiranje učinjenog u 2019. Da li su numere Prezir i Nikad nisam, jednako kao i spotovi, postigli sasvim dovoljan efekat da zadovolje vaše ambicije i godinu za nama učine uspješnom?
– Apsolutno! Mnogo sam zadovoljna reakcijom publike i komentarima koje svakodnevno dobijam, iako je pjesma Nikad nisam izašla prije tri mjeseca. Vesna Dedić je napisala divan roman koji se čita u dahu, a Dragan Brajović Braja je tekstom upotpunio ljubavnu priču glavnih likova, tako da mi je neizmjerno drago što sam dio svega toga. Definitivno je 2019. za mene bila uspješna, a nadam se da će naredna biti još bolja.
Simboličan naslov pjesme Nikad nisam provocira pitanje da li postoji nešto što ni u 2019. niste uspjeli da ostvarite, generalno i u životu, a žarko to želite?
– Ostvarila sam sve što sam zacrtala u ovoj godini. Pored objavljenih pjesama, snimili smo i četvrtu sezonu serije Prespav, sitkom u kom igram jednu od glavnih ženskih uloga i koji je doživio ogroman uspjeh u Makedoniji. Sve ostalo što planiram da ostvarim rezervisano je za sljedeću godinu, kada slavim 20 godina karijere, što će biti obilježeno nizom koncerata širom regiona. Osim toga, u pripremi je i knjiga koja će, nadam se, ugledati svjetlost dana krajem 2020.

Potpis: “Ljubav je uvijek najbolji reset, jer je pokretač svega”

Posljednjih godina birate pjesme čiji su naslovi vrlo efektni, iako kratki. U tom duhu, cijenite li i dalje da je ljubav najbolji reset, ujedno i protivotrov za prezir?
– Trudim se da biram pjesme koje mi leže i to se uglavnom osjeti već dok preslušavam demo-snimak. To obično tako ide, istog trenutka znaš da li te pjesma “radi” ili ne. Ljubav je uvijek najbolji reset, jer je pokretač svega. Kad to kažem, ne mislim samo na ljubav između partnera, nego i na ljubav prema sebi koja je najvažnija, jer od toga kako se ponašate prema sebi mnogo toga zavisi u životu. Što se tiče prezira, za mene je to poprilično strana riječ, nikada nisam osjetila nešto takvo i nadam se da neću, ali je Aleksandar Delić Dinge tekst te pjesme vrlo lijepo spakovao i sve se uklopilo kako treba, tako da sam je odmah “prisvojila”.
Uvijek ste potencirali važnost porodice, koja, nažalost, u ovim savremenim godinama nikada nije bila marginalizovanija i zapuštenija. Kako štitite bližnje od te hladnoće i udaljavanja od istog stola?
– Porodica mi jeste uvijek na prvom mjestu. Ne postoji nikakav posao, niti bilo šta drugo što bi moglo da mi bude važnije od nje. Međusobno smo svi vezani i koristimo svaku moguću priliku da se vidimo – ili ja skoknem do Skoplja ili oni dođu u Beograd, a hvala dragom Bogu, živimo u eri aplikacija koje nam omogućavaju da se čujemo po sto puta dnevno, tako da su za nas hladnoća i udaljavanje misaona imenica.
Niste zapostavili karijeru, a opet ste ispratili odrastanje sina, što mnogim vašim kolegama nije pošlo za rukom. Do koje faze odrastanja ste stigli, šta vas to sada “muči” i pokušavate li da to riješite po ugledu na lekcije koje ste vi dobijali od roditelja?
– Milan i ja smo maksimalno posvećeni svom djetetu i najvažnije nam je da on bude zdrav, sretan i da bude pošten i dobar čovjek. Vjerujem da svaki roditelj radi onako kako najbolje umije i kako misli da treba, tako da sigurno i sama primjenjujem neke savjete svojih roditelja, ali isto tako pratim svoje dijete i vrijeme u kome živimo, jer su se neke stvari, ipak, promijenile u odnosu na to kada smo mi bili djeca. Nema ništa što nas muči, jer od samog početka insistiram na komunikaciji, na razgovoru, još dok je bio baš mali učili smo ga da kaže sve što ga muči, da podijeli sa nama sve što osjeća i pokazivali da ćemo mu biti podrška za cio život. Susrećemo se sa svim tekućim temama oko škole, domaćih zadataka, drugarstva, treninga i slično, ali za sada nema nikakvih problema, sve je kako treba.
Mnogi kilometri su iza vas. I po utabanim stazama i po brdovitom Balkanu. Kada se osvrnete, čemu vas je naučila pređena životna kilometraža?
– Da su kilometri samo brojke i da je mnogo važnije s kim prolaziš kroz sve te staze i koga srećeš usput. Al’ to je ono što se zove “iskustvo”. Poslije nekog vremena naučiš da ne trošiš vrijeme na ljude koji utiču negativno na tebe, naučiš da ne radiš ništa “reda radi”, jer to uglavnom stvara nered u glavi, tako da sam riješila da svoje kilometre prelazim sa pravim ljudima oko sebe, pošto onda nije mnogo ni važno da li je staza koju ste spomenuli utabana ili ne, sami sebi pravite put i uživate u tom putovanju.
Nedavno ste pratiocima na Facebooku priznali da svako vrijeme nosi svoje lijepo i ono manje lijepo, a vama je baš sada najljepše. Ko su najveći “krivci” za vašu sreću?
– Možda sam sada već dosadna, ali opet ću reći: porodica i prijatelji. Milan i ja se organizujemo tokom dana, tako da sve obaveze završimo do 17 časova i od tada posao više ne postoji, nego provodimo vrijeme zajedno uz neku društvenu igru ili odemo u bioskop, pozorište, družimo se sa prijateljima i ne dozvoljavamo mnogo da situacije na koje nemamo nikakav uticaj negativno utiču na nas. Sam biraš da li si sretan ili ne, to ne zavisi mnogo od drugih.

Gracija 384/385, 27.12.2019.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img