Nedavno objavljeno

TRUDNOĆA I DOJENJE: Zašto je magnezij toliko važan?

U trudnoći i dojenju povećavaju se potrebe za magnezijem, a kad saznate zašto, nećete dvojiti ni trenutka da u svoj organizam unesete ovaj toliko vrijedan mineral

Kako to najčešće u životu biva, najsretniji i najteži trenuci međusobno su isprepleteni. Trudnoća i dojenje puni su izazova za svaku majku, a znanje o prehrani i usvajanje dobrih navika može nam pomoći da što bolje prođemo kroz sve neizbježne napore. Dobro je znati da neki nutrijenti imaju toliko uloga u organizmu da gotovo sve ovisi o njima. Magnezij je zasigurno jedan od njih, budući da sudjeluje u više od 350 metaboličkih reakcija bitnih za normalno odvijanje tjelesnih funkcija. U trudnoći i dojenju potrebe za magnezijem se povećavaju. Redovnim krvnim pretragama teško je otkriti njegov deficit, ali određena stanja i tegobe mogu ukazivati na njegov nedostatak.

Umor i iscrpljenost

Umor je najčešće pri vrhu popisa stvari koje bismo, naročito u trudnoći i nakon poroda, željele svesti na minimum. Magnezij je neophodan u stvaranju energije, pa su umor i iscrpljenost česti simptomi njegovog nedostatka. Naime, stanice našeg tijela stvaraju energiju iz hranjivih tvari – šećera, masti i bjelančevina koje unosimo hranom, u procesu tzv. staničnog disanja. U ovim reakcijama stvaranja energije sudjeluje niz vitamina i minerala, a jedan od ključnih upravo je magnezij. Optimalan unos magnezija doprinijet će smanjenju umora i iscrpljenosti.

Grčevi u nogama

Danas često čujemo preporuku ljekara trudnicama koje osjete grčeve u nogama da povećaju unos magnezija. Iako je teško reći tačan uzrok nastanka grčeva u nogama kod trudnica, istraživanja pokazuju da magnezij može efikasno pomoći u njihovom otklanjanju. Magnezij je, naime, neophodan za prijenos živčanih impulsa kao i za normalan rad mišića na koje djeluje opuštajuće. Ukoliko u organizmu dođe do poremećaja u ravnoteži magnezija i drugih elektrolita, prijenos živčanih impulsa i mišićne kontrakcije su poremećeni. Stoga, bez magnezija nema ravnoteže elektrolita i pravilne funkcije stezanja i opuštanja mišića.

Psihološke funkcije

Magnezij doprinosi održavanju normalne psihološke funkcije koja uključuje percepciju, koncentraciju, rasuđivanje i pamćenje, tako da emotivna preosjetljivost, uznemirenost, nervoza, razdražljivost i dekoncentracija također mogu ukazivati na njegov deficit. Istraživanja pokazuju da čak i tako ozbiljno stanje kao što je depresija može biti povezano s niskom razinom magnezija.

Krvni pritisak

Medicinska istraživanja su pokazala da je niska razina magnezija u trudnoći povezana s preeklampsijom koju karakteriše porast krvnog pritiska, najčešće nakon 20. sedmice trudnoće. Ovo je ozbiljno stanje koje zahtjeva trajni nadzor ljekara.

Kosti i zubi

Mamama će magnezij pomoći u održavanju kvaliteta kostiju i zuba. Naime, poslije poroda, najbolja hrana za bebu je majčino mlijeko. Majčinim mlijekom dijete dobiva sve hranjive tvari, pa tako i magnezij. Kako bi zadovoljilo povećane potrebe, kod nedovoljnog unosa magnezija prehranom, tijelo majke će crpiti magnezij iz svojih rezervi, a najveće su u kostima. Upravo zbog toga, majke bi i nakon poroda trebale voditi računa o adekvatnom unosu magnezija. Također, uzimanje dovoljne količine magnezija doprinijet će i normalnoj sintezi bjelančevina i diobi stanica, kako majke, tako i djeteta koje se razvija i raste.

Suplementi nisu zamjena uravnoteženoj ishrani

Pravilna ishrana uvijek bi trebala biti prvi izbor u odnosu na korištenje dodataka istoj. Primjerice, prilikom konzumiranja magnezija u obliku suplemenata, razina njegove apsorpcije varira, ovisno o hemijskom obliku sintetskog spoja, a ponekad se javljaju i neželjeni popratni učinci poput želučanih tegoba, mučnine i povraćanja.

Hrana i voda kao izvor magnezija

Prehrana ljudi moderne civilizacije, pa tako i mlađih žena, stresnog i užurbanog životnog stila, koje ulaze u trudnoću i majčinstvo, uključuje previše rafinirane hrane a premalo one prirodno bogate magnezijem i drugim korisnim nutrijentima, poput orašastih plodova, zelenog lisnatog povrća, mahunarki, sjemenki i integralnih žitarica. Ponekad čak i navedena hrana, koja je u prošlosti predstavljala dobar izvor magnezija može, zbog agrotehničkih mjera u obradi zemljišta i uzgoja, prerade ili kuhanja, biti siromašna u njegovom sadržaju. Stoga se u novije vrijeme posebna pažnja, pa i od strane Svjetske zdravstvene organizacije, daje vodi kao potencijalno važnom izvoru magnezija. Tu su od izuzetne važnosti prirodne mineralne vode bogate magnezijem, koje prirodno – kao dio zdrave i uravnotežene ishrane – mogu osigurati optimalni unos magnezija.
Prirodna mineralna voda koja sadrži magnezij, uz neophodnu hidrataciju, donosi organizmu magnezij u prirodno otopljenom, ioniziranom obliku koje tijelo može iskoristiti za svoje vitalne funkcije, naročito u trudnoći i dojenju. Podsjetimo da je za žene dnevno potrebno unijeti oko 2L vode (kroz hranu i tekućine), što se u trudnoći povećava za oko 300 ml, a u dojenju za oko 700 ml/dan.
Odabirom hrane i vode koje su prirodni izvor magnezija možemo značajno doprinijeti kvaliteti cjelodnevnog (i često cjelonoćnog) funkcionisanja i uživati u blagodatima trudnoće i majčinstva.

Jeste li znali?

Vode u kojima je magnezij primarno u ravnoteži s bikarbonatima imaju lagan i osvježavajući ukus, a ioni magnezija se lako mogu apsorbirati iz probavnog sistema u krvotok, i na taj način postati dostupni svakoj stanici organizma za vitalne funkcije. Takva voda, poput Mg Mivele, najčešće se koristi svakodnevno kao izvor magnezija i prirodne hidratacije, ne izazivajući laksativni učinak.
Za razliku od toga, vode bogate magnezijem i sulfatima, vrlo visokog ukupnog sadržaja minerala, imaju gorak okus i djeluju nespecifično i na sluznicu crijeva: “izvlačenjem” vode iz crijevnih stanica povećava se ukupna količina tekućine u crijevima čime dolazi do povećanja pokretljivosti te naglog pražnjenja crijeva. Zbog takvog, laksativnog djelovanja, ove vode tradicionalno se koriste kod zatvora, odnosno opstipacije.

 

Latest Posts

Raport

spot_img