Nedavno objavljeno

Ne krivite nevakcinisane, bolest prenose svi

Brojevi novozaraženih od koronavirusa su u porastu, a pojavile su se brojne nedoumice o tome šta nam donose prve sedmice u novoj godini. Nekadašnja dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu, a sadašnja direktorica Centra za unapređenje zdravlja, sport i klinička istraživanja u poliklinici “Dr. Al-Tawil”, prof dr. Almira Hadžović-Džuvo, kao i dosad, stručno i utemeljeno na saznanjima objašnjava šta je važno i kako ne treba dizati tenzije, širiti paniku ili dizati zidove između različitih mišljenja. Ovo je poruka dr. Džuvo:

“Dragi prijatelji, poznanici…..sutra će sigurno u izvještajima biti povećanje roja oboljelih. Zdravstvene ustanove nisu radile nekoliko dana, nismo se testirali (osim u kućnoj varijanti), te današnji broj ne odražava pravo stanje.
Pokušajmo zadržati zdrav razum i ne mrziti dijasporu, nevakcinisane, skijanje, Novu godinu, Deda Mraza, rođake, sestre, braću…
Dr. Almira Hadžović-Džuvo
Ova forma virusa je iznimno zarazna i nema nikakve šanse da i bez praznika ne bi došla do nas. Bilo je samo pitanje dana. Mala je šansa da se ne zarazi velika većina, obzirom da smo mala država. Ono što je dobro jeste da upravo velika većina ima blage simptome gdje dominira slabija ili jača bol u grlu, začepljen nos i curenje iz nosa (hunjavica), slabost (manja ili veća), temperatura nije obavezno prisutna. Kašalj iznimno rijetko.
Nemojte odmah, na svoju ruku, uzimati antibiotike (osim ako ih odmah ne propiše ljekar), jer smo u svakom obliku COVID-a imali različit terapijski pristup. Najčešće je dovoljna simptomatska terapija (protiv bolova i temperature), što naravno treba potvrditi vaš ljekar ili vam propisati dodatnu terapiju, posebno ako ste iz osjetljivih grupa pacijenata.
Među onima koji su se jutros javili na pregled u Polikliniku veliki je broj i vakcinisanih, čak jedan broj i sa tri doze. Tako da NE KRIVITE NEVAKCINISANE. BOLEST PRENOSE SVI.
Međutim, kao i kod ranijih oblika vakcinisani imaju blažu sliku, i najčešće, ali ne i obavezno, upravo vakcinisani nemaju opštu slabost i temperaturu.
Najčešće nevakcinisane osobe (rijeđe ali moguće i vakcinisane) sa drugim bolestima (komorbiditeti), obično starije životne dobi, mogu završiti u bolnici. Njihov tok bolesti vidjet ćemo u danima koji slijede.
Razumno bi bilo, ako je moguće da nas brojevi ne plaše, jer će većina proći kroz ovo kao blaga prehlada ,a možda smo , po nekim stručnim predviđanjima, blizu kraja pandemije. Nadajmo se i NE MRZIMO.”

Latest Posts

Raport

spot_img