Nedavno objavljeno

Željko i Ružica Bebek: Osmijesi na Baščaršiji

Osim što je bio član žirija muzičkog takmičenja ZMBT na televiziji Hayat, popularni roker Željko Bebek iskoristio je vrijeme da sa suprugom Ružicom, sinom Zvonimirom i kćerkom Katarinom obiđe neka njima važna mjesta u Sarajevu te uživaju u slasticama, skijanju i druženju

Napisala Živana Jovančić
Snimila Majda Balić

U roku od sedam dana, popularni roker Željko Bebek dvaput je bio u Sarajevu. Najprije je bio gost na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 70 godina Radija Sarajevo u Narodnom pozorištu, a prošlog petka odazvao se pozivu NTV Hayat, gdje je bio gostujući član žirija muzičkog takmičenja Zvijezda možeš biti ti. Ali, proteklog petka, 17. aprila, riješio je iskoristiti priliku da u Sarajevu provede produženi vikend s porodicom, pa su s njim stigli supruga Ružica, sin Zvonimir (12) i kćerka Katarina (10). Po Željkovoj želji, naš susret dogovorili smo kod Sebilja, na Baščaršiji, a zašto baš tu, objasnio je sam.

Tucanje kahve

“Demografska promjena koja je nastupila u Sarajevu, zaista je urušila grad. S nekim novim ljudima ovaj grad ima perspektivu, a starosjedioci Sarajeva koji su tu bili do 1992. i činili grad, njih niti ima više, niti mogu biti tu. Na sreću, ono što se nije promijenilo i što ostaje srce Sarajeva, to je ova Baščaršija, gdje su ljudi uvijek raspoloženi, duhoviti, ljubazni. Bez obzira kako se teško živi, na Baščaršiji uvijek ima puno osmijeha i vedrine, dan ti nekako uvijek bude lijep kad si u Sarajevu.”
Zato je razumljivo što je baš kod Sebilja započela i mala fotosesija s porodicom Bebek, da bismo potom nastavili zajedničku šetnju i svraćali na mjesta koja vole obići u starom dijelu grada. Tako smo se zatekli u specifičnoj radnji, u kojoj se više od jednog vijeka prži i tuca kahva, lokalno prozvanoj Kod Dibeka, gdje je Željko, po želji vlasnika Hajrudina Bureka, oprobao kako se tuca kahva u kamenom dibeku. Domaćin se ne samo rado fotografisao s dragim gostima, nego nikome od nas nije dao izaći iz dućana bez paketića njegove čuvene tucane kahve.

Željko se uvjerio da nije lako tucati kahvu u kamenom dibeku

Dok su naš prolazak ulicama često prekidali šetači, koji su poželjeli da se slikaju sa Željkom, njegova supruga Ružica otkriva nam u međuvremenu da su s djecom i prije dolazili u Sarajevo. Sin Zvonimir, koji ide u šesti razred, najviše voli ćevape i burek, voli ih i Katarina, koja pohađa četvrti razred, ali ona ima i drugih želja, objašnjava njena mama. “Katarina je prvi put u Sarajevu vidjela zimski sladoled, i kad god smo tu, svratimo zbog nje u slastičarnu ‘Egipat’. Katarina je postala prava cura, uvijek si nešto nađe u ovom šarenilu, zastaje pored svake suvenirnice, i od svih nas, ona najviše toga ponese u Zagreb.”
I Ružica ima, također, neke tipično ženske prohtjeve, voli ponešto sebi kupiti i razgledati izloge. “Nećete vjerovati, Željko je navikao da sa mnom hoda po gradu i buticima, a ja s njim idem na snimanja emisija. Mi smo doslovno 24 sata zajedno, i sve radimo zajedno.” Iako smo zagazili u proljeće, porodica Bebek je prije dvadesetak dana boravila na Bjelašnici, pa su i ovog puta ponijeli sa sobom opremu za skijanje da bi završili, kako kažu, svoju sezonu skijanja. Uz ovaj zimski sport, u kome im je mentor bio Željko, izdvojili su vrijeme da se vide i sa prijateljima, a posebno pripremaju roštilj sa susjedima s Bjelava, gdje Željko ima stan u kome je, napominje, odrastao. “To su moji prijatelji zauvijek, a Zagreb je dovoljno blizu da ih mogu uvijek posjetiti. Imam sreću da se bavim ovim poslom, tako i da one koji su odselili u Ameriku, Australiju i Kanadu mogu skoro svake godine sresti na turnejama, ili nam oni dolaze u goste, na naš brod, na kojem provodimo odmor.”

Poljupci na Times Squareu

Popularni roker će i ovog ljeta, čim djeca završe školu, preseliti s porodicom na brod “Pahuljica”, kojim plove od uvele do uvale. “Ružica i ja upravljamo brodom, a djeca su dovoljno odrasla da nam budu mali mornari kad se usidrimo ili odsidrimo. Često idem u ribolov, moj sin me natjerao da se time bavim, pa sad to radimo veoma ozbiljno. Dolaze nam gosti, naši stari prijatelji, pa Ružica i ja napravimo raspored kada i koliko njih možemo primiti, jer ne možemo sve primiti odjednom ni u isto vrijeme.”

Porodica Bebek željela je da se fotografiše na Sebilju

Supružnici Bebek, Ružica i Željko, koji su zajedno 18 godina, nedavno su proslavili 13. godišnjicu braka. To je datum koji su uvijek proslavljali na originalan, pa i ekstravagantan način, a tako je bilo i ovog puta. Kako je Željko bio na američkoj turneji sa Halidom Bešlićem, na kojoj ga je pratila i supruga, datumi su se podesili tako da su 6. aprila, u New Yorku, gdje je imao posljednji koncert, Ružica i on proslavili svoj praznik. Malo veselje u centru američkog megapolisa krunisali su poljupcima na Times Squareu, koje su ovjekovječili fotografisanjem.

Ružica i Željko vjenčali su se 2002. na kuli Minčeta u Dubrovniku, a 6. aprila proslavili su 13. godišnjicu braka u New Yorku

A ovdje, u Sarajevu, mi smo u šetnji s bračnim parom proveli prijatne trenutke i, da je bilo vremena, razgovor bi još potrajao, ali smo morali poštovati Željkove obaveze prema Hayat televiziji.
No, imali smo privilegiju da nam legendarni roker, koji je 2014. proslavljao četiri decenije uspješne karijere, koje obuhvataju period s Bijelim dugmetom i samostalan muzički put, otkrije najnoviji muzički plan. Drago mu je, kako kaže, da će u novembru nastupati u “Skenderiji” ili nekoj drugoj dvorani, zasada još ne zna tačno. “To će biti ispunjenje mog davnašnjeg sna da sve vrijeme budem na sceni sa svojim bendom i filharmonijskim orkestrom i da tako veliki koncert održim u Sarajevu, koji će se desiti i u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Puli i Splitu.”

Gracija 262, 24.4.2015.

Latest Posts

Raport

spot_img