Nedavno objavljeno

VALENTINA SAMPAIO: Transrodna manekenka pomjera granice ljepote

Brazilska manekenka i aktivistkinja za prava LGBTQ osoba Valentina Sampaio novo je lice Armanijeve kozmetike za 2022. godinu

Priredila Elma Tahirović

Valentina Sampaio navikla je da bude prva. Tokom 2020. godine, ova brazilska manekenka i aktivistkinja bila je prva transrodna žena koja je radila za Victoria’s Secret i koja se našla na naslovnici časopisa Sports Illustrated. Sada se pridružila glumcima Cate Blanchett i Ryanu Reynoldsu kao zaštitno lice brenda Armani beauty. Za početak kampanje, Valentina će biti zaštitno lice za Armanijevu novu liniju ruževa za usne Lip Power.

Izboriti se za sebe i druge

Valentina Sampaio rođena je 10. decembra 1996. u jednom ribarskom selu na sjeveroistoku Brazila. Majka joj je učiteljica, a otac ribar. Sa osam godina psiholog ju je identificirao kao transrodnu, ali samu sebe nije oslovljavala sa Valentina do dvanaeste godine. U intervjuima je isticala da nikada nije bila napadana zbog rodnog identiteta, roditelji su uvijek bili puni podrške, a prihvatili su je i prijatelji iz škole, jer, kako kaže, “već su me doživljavali kao djevojčicu”. Školovanje je prekinula u šesnaestoj godini kako bi se posvetila modi nakon što ju je otkrio lokalni makeup artist i učlanio u modnu agenciju u Sao Paulu.

Godine 2014., jedna kompanija, čije ime ne želi otkriti, otpustila ju je zbog njenog transrodnog identiteta: kazali su joj da je njihov brend konzervativan i da njihova klijentela ne bi prihvatila transrodni model.

Na modnoj pisti prvi put se našla u novembru 2016. Ubrzo potom, L’Oréal je napravio kratki film o Valentini, prikazavši ga na Dan žena, a kasnije su je angažirali kao ambasadoricu brenda. Pažnju svjetskih medija privukla je 2017. godine nakon što se pojavila na naslovnoj strani francuskog Voguea kao prvi transrodni model koji je ikad  izašao na naslovnici pomenutog magazina. Iste godine, izašla je i na naslovnicama brazilskog i njemačkog Voguea, postavši prva otvoreno transrodna žena koja se našla na naslovnicima oba magazina.

Kao advokatica za transrodnu jednakost i osviještenost, Valentina Sampaio bori se protiv diskriminacije transrodnih osoba u svojoj zemlji. Za sve one LGBTIQ modele koji sanjaju o uspjehu, ima savjet, koji je i njoj samoj pomogao u karijeri: “Vi morate biti prvi koji ćete prihvatiti, voljeti i poštovati sebe. Imate puno pravo da budete onakvi kakvi jeste. Vjerujte da ste sposobni postati i stvoriti sve što želite. ”

 

Latest Posts

Raport

spot_img