Nedavno objavljeno

Filmom Danisa Tanovića zatvara se ovogodišnji Zagreb Film Festival

I ove će godine službeni program ZFF-a, koji se zatvara u subotu 20. novembra u 20 sati, zaključiti pravom filmskom poslasticom. Riječ je o projekciji novog ostvarenja oskarovca Danisa Tanovića, koja se na ZFF-u prikazuje izvan konkurencije

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe.

Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Uoči same projekcije doznat će se i laureati ovogodišnjeg ZFF-a. Pobjednički filmovi bit će proglašeni na dodjeli nagrada u Galeriji SC u 18 sati, a kategorije u kojoj će se dodijeliti Zlatna kolica i ove su godine – najbolji dugometražni igrani film, najbolji kratki igrani film i najbolji hrvatski film u programu Kockice.

Festivalski program nastavit će se i u nedjelju 21. novembra, kada će publici u kinu SC biti prikazana tri naslova iz glavnog takmičarskog programa dugometražnog filma, uključujući i film Košnica, koji je otvorio ovogodišnji festival. U kinu Tuškanac reprizirat će se svi filmovi iz programa Velikih 5, a u Teatru &TD prikazivat će se reprize filmova Amira (Ponovno s nama) te Dan četrnaesti (Mreža festivala Jadranske regije).

Deset u pola, trailer from Obala Art Centar on Vimeo.

 

Latest Posts

Raport

spot_img