Filmom Danisa Tanovića zatvara se ovogodišnji Zagreb Film Festival

I ove će godine službeni program ZFF-a, koji se zatvara u subotu 20. novembra u 20 sati, zaključiti pravom filmskom poslasticom. Riječ je o projekciji novog ostvarenja oskarovca Danisa Tanovića, koja se na ZFF-u prikazuje izvan konkurencije

Nedavno objavljeno

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe.

Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Uoči same projekcije doznat će se i laureati ovogodišnjeg ZFF-a. Pobjednički filmovi bit će proglašeni na dodjeli nagrada u Galeriji SC u 18 sati, a kategorije u kojoj će se dodijeliti Zlatna kolica i ove su godine – najbolji dugometražni igrani film, najbolji kratki igrani film i najbolji hrvatski film u programu Kockice.

Festivalski program nastavit će se i u nedjelju 21. novembra, kada će publici u kinu SC biti prikazana tri naslova iz glavnog takmičarskog programa dugometražnog filma, uključujući i film Košnica, koji je otvorio ovogodišnji festival. U kinu Tuškanac reprizirat će se svi filmovi iz programa Velikih 5, a u Teatru &TD prikazivat će se reprize filmova Amira (Ponovno s nama) te Dan četrnaesti (Mreža festivala Jadranske regije).

Deset u pola, trailer from Obala Art Centar on Vimeo.

 

Pročitaj još
Related

Otvorene prijave za sudjelovanje u programu “Volim film” 28. Sarajevo Film Festivala

Program VOLIM FILM omogućuje filmofilima pristup projekcijama, razgovore sa...

Predstava „Osramoćeni“, u režji Dine Mustafića, 06, 07. i 08. jula u Zemaljskom muzeju BiH

Izvedbe predstave “Osramoćeni“, u produkciji Kontakt, za kojom vlada...

MySaloon aplikacija – početak digitalne revolucije u ugostiteljstvu

Neometan rad restorana i drugih ugostiteljskih objekata sada je...

FRANCES MCDORMAND PUBLICI PREDSTAVILA “ZEMLJU NOMADA” I ODRŽALA MASTERCLASS ZA GLUMCE IZ REGIJE

Održan je masterclass Joela Coena uz moderatora Pawela Pawlikowskog....