Nedavno objavljeno

Iman Šukalo Trideset sekundi na modnoj pisti je neopisiv osjećaj

Iman Šukalo, djevojka švedsko-bosanskog porijekla, s adresom u Göteborgu, već nekoliko godina je u svijetu modelinga, a prije tri godine njezin veliki iskorak u manekenstvu bio je učešće na modnoj reviji u Milanu

Iman Šukalo, rođena prije 21 godinu u Göteborgu, nosi ime po prelijepoj i poznatoj supermanekenki Iman koje joj je nadjenuo otac, službenik u švedskoj policiji Zlatan Šukalo, pa se danas čini kao da je naslućivao da će se njegova kći kad-tad naći u manekenskom svijetu. Zaista, sve se obistinilo lani: prve manekenske korake napravila je 2017. godine zahvaljujući švedskoj agenciji Modellink, pa je tako doživjela prvi shooting i prvo snimanje, i to u britanskoj metropoli – u  Londonu. S druge strane, Iman je time neočekivano slijedila stope majke, službenice Alme Šukalo, koja se u mladalačkoj dobi u Sarajevu bavila manekenstvom.

S Iman smo razgovarali u ljeto 2018. kad je augustovske dane Iman provodila upravo sa majkom, koja živi u Sarajevu, te se tako ukazala prilika za naš susret i razgovor. Slična je svojim vršnjacima – pomalo djetinjasta, bezbrižna i opuštena, ali je i jedina među njenim švedskim društvom koja radi.

Škola kao plan A

Nakon što je u Sarajevu završila devetogodišnje školovanje u OŠ “Safvet-beg Bašagić”, Iman se 2015. vratila u Švedsku, kod oca. Obnovila je znanje švedskog jezika, a od 2016. pohađala prestižnu Internacionalnu školu. Oduševljava je multinacionalna aura kojom odiše škola i ambijent uopšte. Učenici, kako Šveđani tako i oni koji su stigli s raznih strana svijeta kao izbjeglice, slažu se međusobno i najradije sporazumijevaju na engleskom jeziku. Za Iman, čiji je najbolji drug iz Portugala, a najbolja drugarica iz Sirije, veoma je važno što je učenica upravo Internacionalne škole zato što pruža ekskluzivno obrazovanje, budući da i ona, u principu, stavlja školu na prvo mjesto, ili, kako sama kaže, škola je njen plan A. “Puno stičemo različitog znanja. Meni su najdraže društvene studije, a na tim časovima pretežno učimo o politici i uče nas da analitički razmišljamo, da samostalno stvaramo svoje mišljenje i formiramo svoj stav. To mi je zanimljivo”, govori ova lijepa djevojka koja je 3. avgusta postala punoljetna. 

Iman, koja je osjetila draž manekenske profesije kao i mnoge djevojke svjeta, priznaje kako je oduvijek maštala da bude glumica, a tek u Švedskoj se zainteresirala za manekenstvo. Ulazak u poznatu švedsku agenciju Modellink označio je prekretnicu u njenom mladom životu: dobila je prvi angažman i u Londonu snimala za komercijalni katalog poznatog online shopa Asos. “Nisam ni znala kako je kad dobiješ prvi posao, nisam znala ni koliko je Asos veliki sve dok tata i ja nismo otišli u London. Tim sa kojim sam radila bio je profesionalan, potrudili su se da posao obavim ležerno, i tada sam zapravo shvatila koliko volim da budem pred kamerom, koliko želim da se bavim manekenstvom, koliko želim da probam tu novu profesiju i da je nastavim. Želim da radim, da napredujem.” Onda su se počeli redati angažmani sve do kraja 2017.: snima za Mango u Barceloni, u Švedskoj za Asos, a u Londonu je potpisala ugovor s poznatom englesko-američkom agencijom Wilhelmina Models. Također, potpisala je ugovore sa španskom agencijom Francina Models i njemačkom agencijom Most Wanted Models. Danas je dijelom danske modne agencije Unique Models.

Trema je neizbježna, ali ne i strašna 

Iman se prepustila manekenstvu iz radoznalosti, kako sama tvrdi, ali se za kratko vrijeme strašno zagrijala za tu profesiju. Naime, početkom 2018. prvi put je učestvovala na modnoj reviji, i to na Sedmici mode u Milanu, gdje je nosila modele talijanskog brenda Elena Miro. “Nije mala stvar biti na takvom modnom događaju. Kad sam dobila poziv za učešće, bila sam u šoku, nisam bila spremna za taj grad mode. Za mene je sve bilo novo, izazovno.” Nakon svega, početnica među manekenkama priča kako su je kolegice, sve starije od nje, iza scene hrabrile i savjetovale kako da prevaziđe tremu. “Šta da kažem, trema je neizbježna, ali nije strašna. Vi ste na modnoj pisti 30 sekundi, napravite krug-dva, ali je osjećaj neopisiv, jer morate pratiti kameru i svjetla, morate misliti na izraz svog lica, držanje tijela, na hod i puno toga, a u isto vrijeme skakali biste od sreće.”

Latest Posts

Raport

spot_img