Nedavno objavljeno

USAID i UNICEF doniraju informatičke setove za 150 škola u BiH

Danas su Direktorica Misije USAID u Bosni i Hercegovini Courtney Chubb i voditeljica odjela za obrazovanje UNICEF-a u BiH, Sanja Kabil,  Osnovnoj školi „Avdo Smajlović“, uručile donaciju od 6 informatičkih setova, koji se sastoje od laptopa, operativnog sistema i pripadajućih dodataka.

Uručenju vrijedne donacije prisustvovali su i Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, te direktor škole, Hašim Baždar.

Ova donacija integralni je dio projekta „Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite u BiH, u odgovoru na pandemiju COVID-19“, koji se u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući sredstvima USAID-a, provodi već šest mjeseci.

U okviru projekta, opremom u vrijednosti 720,000 dolara, bit će opskrbljeno 150 osnovnih i srednjih škole, a u prvoj fazi, opremu će dobiti osam škola u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Posavskom kantonu i Disktriktu Brčko.

“Pandemija COVID-19 ostavila je mnogo loših posljedica u Bosni i Hercegovini, uključujući i ometanje procesa obrazovanja djece u ovoj državi. IKT oprema koja se danas predaje jedan je od načina na koji Sjedinjene Države i USAID podržavaju obrazovanje i razvoj BiH i bore se protiv pandemije . “, istakla je Direktorica misije USAID u BiH, Courtney Chubb.

Pandemija COVID-19 dovela je do drastičnih prekida u procesu obrazovanja, no istovremeno je kreirana prilika da se sam proces obrazovanja ponovo osmisli, na način da se prevaziđu barijere u pristupu digitalnim sadržajima i nastavi.

“Tokom pandemije, koja još uvijek traje, oko 35% učenika je iskusilo teškoće u pristupu online nastavi, a oko 400,000 djece je gotovo dva mjeseca, potpuno bilo bez pristupa školama. Naš cilj je svakom djetetu omogućiti pristup i kontinuitet učenja, a škole opskrbiti neophodnom opremom i znanjima, koja će unaprijediti opcije kombinovane nastave i kvalitetnijeg, inkluzivnog sadržaja.”, rekla je Sanja Kabil iz UNICEF-a.

U provodjenju ovog projekta, neophodna je i posvećenost partnera, odnosno resornih ministarstava, te spremnost školskog menadžmenta za saradnju u ovom procesu.

“Kanton Sarajevo je kao i cijeli svijet prošao jedan ubrzani proces informatizacije i digitalizacije u toku pandemije. Desile su nam se ubrzane stvari na koje nismo odmah računali da će se desiti, i ono što nam sada treba, osim znanja, jeste tehnička oprema, i u tom smislu smo zaista zahvalni USAID-u, UNICEF-u kao našim partnerima, ali i svim pridruženim, koje intenzivno rade na poboljšanju tehničkih uvjeta u školama. U periodu od kada sam ministrica, obilazim osnovne i srednje škole, i tu se vidi da ima puno posla na poboljšanju uslova”, kazala je Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, potcrtavajući kako ambijent nikada ranije nije doživio ovakvu transformaciju iz jednog društveno-ekonomskog sistema u drugi:

“Mnoge su škole ostale u prošlosti. Ne možemo govoriti o transformaciji uma i pripremi za život u 21. stoljeću, a da su nam ambijent i oprema iz 20. stoljeća. U tom smislu ćemo vam se i dalje obraćati kao partnerima i cijenimo svu podršku koju pružate Bosni i Hercegovini i Kantonu Sarajevo”.

Hašim Baždar, direktor OŠ “Avdo Smailović” zahvalio se na vrijednoj donaciji, ističući kako će nova oprema svima olakšati nastavni proces.

Cilj Projekta “Jačanje socijalne I zdravstvene zaštite u BiH, u odgovoru na pandemiju COVID-19”, je osnažiti postojeće službe u sektorima zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, kako bi adekvatno odgovorili na izazove, prouzrokovane pandemijom, imajući u fokusu djecu i porodice.

Latest Posts

Raport

spot_img