Nedavno objavljeno

Vedrana Božinović i Leonardo Šarić, novoizabrani umj. rukovodioci Drame i Opere

Glumica Vedrana Božinović i solista opere Leonardo Šarić novi su umjetnički direktori segmenata Drama i Opera u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Odluka o izboru i imenovanju umjetničkih direktora Drame i Opere donesena je 18.10., saopćeno je iz Narodnog pozorišta.

Konkurs za umjetničkog direktora Baleta bit će ponovljen, s obzirom na to da pristigle prijave nisu ispunile predviđene uslove.

Vedrana Božinović je diplomirala 1998. na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek gluma. Pohađala workshopove u BiH i Hrvatskoj, a na Britanskoj akademiji za izučavanje scenskih borbi u Londonu završila osnovni kurs scenskih borbi i mačevanja. Stekla zvanje magistrice umjetnosti (2005) na Essex University (East 15 Acting School) u Londonu, Odsjek gluma. Ostvarila je uloge u predstavama Narodnog pozorišta Sarajevo, Kamernog teatra ’55, Otvorene scene Obala, u Corbett Theatre u Londonu, u minhenskom Residens Teatheru ), u produkciji MESS-a i u nezavisnim produkcijama. Glumila u filmovima Savršeni krug, Prvo smrtno iskustvo, Zemlja Komančija, Iza neprijateljskih linija, Flickerbook, Naša svakodnevna priča, Djeca, Smrt u Sarajevu i tv. projektima Kako sam poljubio svoj nos, Viza za budućnost, Žene s broja 13… Stalna je članica Drame Narodnog pozorišta Sarajevo od 2007. godine i prva je žena na poziciji umjetničkog direktora u historiji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Leonardo Šarić je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Odsjek solo pjevanje kod prof. Paše Gackić. Već tokom studija uspješno nastupa najprije u manjim, a potom i u većim ulogama opernog repertoara u kojima do izražaja dolazi njegov upečatljivi basovski glas: Nabucco, Tosca, Šišmiš, Evgenij Onjegin (Gremin), Ero s onoga svijeta (Gazda Marko), Rigoletto(Sparafucile), Služavka gospodarica (Umberto), Nabucco (Gran Sacerdote), Gianni Scicchi (Simone), Carmen (Zuniga), La Traviata (Dr. Grenvil), La Boheme (Alcindoro), Don Pasquale (Notar), Hasanaginica (Sazlija), Nikola Šubić Zrinjski (Alapić), Ježeva kućica (medo)… Uspješno je nastupao na mnogim koncertima u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom i drugim značajnim orkestrima. Solista je Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Izvor: radiosarajevo.ba

Latest Posts

Raport

spot_img