Nedavno objavljeno

Limun

Limunov sok možete popiti, ali i iskoristiti za liječenje različitih zdravstvenih problema, pogotovo zimi

Kod prehlade

Prije ručka i večere popijte sok od jednog limuna razmućen s malo mlake vode, s dodatkom kašike meda i malo đumbira.

Jutarnje grgljanje

Dovoljno je svako jutro ispirati grlo svježe iscijeđenim sokom od pola limuna, pomiješanim s malo mlake vode. Neka vam to postane redovna navika, prevenirat ćete ili ublažiti probleme s grlom.

U kuhinji

Eterična ulja u limunovoj kori imaju aromatičan okus. Možete je naribati, rezati na tanke rezance ili trakice, te koristiti kao začin za umak, kremu od putera, keks, kolače i torte. Koricu limuna možete kandirati i koristiti za ukrašavanje kolača, pudinga ili poslužiti uz kafu i toplu čokoladu.

  • Možete ga držati sedam dana na sobnoj temperaturi, na tamnom mjestu ili dvije-tri sedmice u frižideru. Iscijeđen sok usuti u flašu s poklopcem, te držati u frižideru do pet dana. Limunov sok i naribanu koricu možete duže držati u zamrzivaču, ali vremenom gube korisna svojstva.
  • Limunov sok usporava starenje, doprinosi čistoći kože, pomaže kod problema s miteserima i aknama, kao i kod uklanjanja mrlja s kože. Odličan je u borbi protiv peruti i ispadanja kose, a ako kosu nakon pranja isperete vodom s limunovim sokom bit će sjajna i bujna.
  • Sok limuna razmućen u vodi ublažava mučninu, žgaravicu, nadutost, podstiče rad jetre i crijeva. Studija objavljena u British Journal of Nutrition utvrdila je da su žene koje su redovno pile sok limuna reducirale formiranje bubrežnih kamenaca. Za svjež dah

Za svjež dah

Osvježite dah poslije alkohola ili cigareta: isperite usta nekoliko puta dnevno sokom od jednog limuna koji ste iscijedili u čašu mlake vode. Pomoći će i žvakanje kriške limuna poslije svakog obroka.

Limunov sok pomiješan s toplom vodom i medom pospješuje gubitak kilograma!

Mekani kolač od limuna

POTREBNO
Biskvit: 4 jaja, 130 g šećera, 80 g maslaca ili margarina, 120 g brašna,  1 vrećica praška za pecivo, 1 limun (sok i naribana korica)
PRIPREMA Odvojiti žumanca od bjelanaca, žumanca dobro umutiti sa šećerom, dodati limunov sok, istopljen maslac, brašno pomiješano s praškom za pecivo i naribanu limunovu koricu. Bjelanca umutiti s malo soli u čvrst snijeg i lagano dodati u prethodnu smjesu. Istresti u namašćen i pobrašnjen okrugli kalup te peći oko 25 min na 180°C. Posuti šećerom u prahu.

Latest Posts

Raport

spot_img