Nedavno objavljeno

RUMUNIJA Čučnjevima do besplatne karte

Svoju besplatnu sedmičnu kartu za gradski prevoz možete osvojiti ako - uradite 20 čučnjeva na stanici

Vlasti rumunskog grada Cluy-Napoca u pokrajini Transilvanija, uvele su posebne pogodnosti za svoje stanovnike – pod imenom ‘karta zdravlja’. Svoju besplatnu sedmičnu kartu za gradski prevoz možete osvojiti ako – uradite 20 čučnjeva na stanici.

Ideja za “kartu zdravlja“ potekla je od organizatora lokalnog sportskog festivala još lani, a u međuvremenu su je prihvatile i graske vlasti kako bi svoje građane motivisali na fizičku aktivnost i općenito zdrav život. Zasad je ovaj sistem implementiran samo na stanici Memorandumului Sud, a funkcionira jednostavno: stanete ispred automata za karte na obilježeno polje i pokušate uraditi 20 čučnjeva u dvije minute. Posebni senzor će da broji vaša ponavljanja ove vežbe, a ako je završite u datom roku, iz automata će vam izaći sedmična karta gradskog prevoza. Na ovaj štedite značajnu sumu novca, budući da karta za jednu vožnju košta oko 0,5 eura.

Kada je  akcija prvi put pokrenuta prošle godine, izračunato je da su građani i posetioca Cluy-Napoca uradili ukupno milion čučnjeva od 1. septembra do 31. decembra 2020, a osvojeno je oko 55.000 besplatnih karata gradskog prevoza. Organizatori ovogodišnje kampanje za zdrav život očekuju da ove brojke uskoro budu višestruko nadmašene.

Latest Posts

Raport

spot_img