Nedavno objavljeno

Upoznajte dvojac koji uzgaja japansku jabuku i od nje proizvodi čips!

Japanska jabuka „kaki“ baš i nije autohtono hercegovačko voće, ali zato unikatni čips koji nastaje od ovog egzotičnog voća, slatkog okusa sličnog marelici, a koje izgledom podsjeća na rajčicu, jeste! U kućnoj radinosti male obiteljske firme Regius d.o.o., koju vode Ilija i Toni Falak iz Čapljine, nastaje hrskavi „Kaki“, koji se već neko vrijeme može pronaći u dm prodavnicama širom BiH. I kako nam kažu ovi ambiciozni proizvođači, vrlo brzo i osvaja nepca bh. kupaca.

Priču, kako su se nakon uzgoja ovog egzotičnog voća, odlučili uspustiti u avanturu kreiranja novog proizvoda, donosimo u nastavku razgovora sa Tonijem Falakom.

„Do ideje da sušimo japansku jabuku došli smo slučajno. U našem asortimanu smo već imali sušenu smokvu, šljivu, jabuku. Imali smo uzgojenu našu domaću japansku jabuku, koja je inače prijeklom je iz Kine i Japana, a može se kupiti i uzgajati i na našim prostorima. Svjesni da su njene blagodati ogromne, jer je bogata vitaminima, vlaknima, mineralima, da je odlična kao antioksidans, potiče probavu i snižava visok tlak, došli smo na ideju da je osušimo. To smo htjeli kako bismo nekako sačuvali te njene blagodeti i imali na raspolaganju kroz cijelu godinu. Spoznali smo da sušenjem ne gubi na svojoj kvaliteti, a rezultat je bio bolji od očekivanog“, otkriva na početku razgovora Toni.

Kako kaže, vjetar u leđa da se upuste u proizvodnju čipsa od sušene japanske jabuke bila je i činjenica da prilikom istraživanja tržišta nisu pronašli nikoga ko suši japansku jabuku na način na koji su to radili oni.

„U tome smo vidjeli priliku da potrošačima ponudimo nešto novo, zanimljivno i jako zdravo. Ovaj proizvod je namijenjen svima onima koji vole i žele grickati nešto zdravo i ukusno. Bez šećera, konzervansa i aditiva je, dodaje.

U proizvodnji koriste svoje uzgojene jabuke, a u nedostatku svoje, sirovinu otkupljuju i od lokalnih proizvođača, susjeda i prijatelja. „Najveći dio posla radimo obiteljski, a pomažu nam i zaposlenici, koji su ujedno i naši prijatelji. Svakodnevno se trudimo da poboljšamo, ubrzamo i olakšamo proizvodnju, jer nam to omogućava da proizvedemo više proizvoda, smanjimo troškove a shodno tome, i naši proizvodi postaju pristupačniji našim kupcima.“

A upravo najveći motiv za rad, naglašava Toni, jeste zadovoljstvo kupaca. „Njihovi pozitivni komentari i pohvale su ono što nas potiče da damo sve od sebe da naši proizvodi ispune očekivanja i da budu što kvalitetniji.“

Prisjeća se da je i za ovaj početak trebalo puno hrabrosti, strpljenja i vremena. „Borba sa papirologijom, dosta ispitivanja i istraživanja, tu su i finansije, vrijeme koje ulažete. Ali, ako je čovjek uporan, strpljiv i želi raditi, sve se zapreke lako zaobiđu.“

A kako hrabre i vrijedne sreća prati, tako su i ovi proizvođači iz Čapljine imali sreće da posebnu podršku dobiju od kompanije dm. Naime, u okviru dm inicijative {ZAJEDNO} za bolje sutra, kojom ova kompanija već tradicionalno pruža podršku domaćoj proizvodnji, među brojnim aplikantima odabrani su među 12 (15) proizvođača koji su ove godine uvršteni u dm asortiman. Prije plasmana na police, kroz proces mentoringa dm tim im je pružio dodatnu ekspertizu.

Svi uposlenici dm-a s kojima smo surađivali, bili su otvoreni za suradnju, na raspolaganju za sva naša pitanja i nedoumice i uvelike nam olakšali plasiranje našeg proizvoda na njihove police.“

Već neko vrijeme čips od sušene japanske jabuke „Kaki“ je u prodaji, a povratne informacije od kupaca oduševljavaju proizvođače.

Dobijamo poruke kako je čips preukusan i zanimljiv, a najdraže nam je kada dobijemo poruku od nekoga tko zapravo ne voli japansku jabuku u njenom izvornom obliku, ali kad proba čips, oduševi se“, zadovoljno, na kraju našeg razgovora, kaže Toni Falak.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img