Nedavno objavljeno

Andrej Đerković 9/11

11.septembar 2001-2021, Ženeva, Švicarska

U povodu 20-te obljetnice terorističkih napada 11.septembra 2001., u vitrini ženevskog Atelier jv17, biti će postavljen portret iz fotografskog ciklusa 9/11 sarajevskog fotografa Andreja Đerkovića. Ova studija urađena 2002.godine, imala je za cilj uspostaviti paralelu između tragičnih događaja u Njujorku i perioda opsade Sarajeva 1992-1996 i sastoji se od fotografskih triptik portreta jedanaest parova blizanaca, građana Sarajeva, koji su živjeli pod opsadom i preživjeli njen pakao. Dva para nisu preživjela cijela, pa iz toga proizilazi i naziv izložbe 9/11, koji također aludira na datum napada na tornjeve WTC-a u Njujorku.

Fotografisani imaju maske na licu iz tri razloga: prvi je hommage građanima Njujorka, koji su nosili iste maske tog i više dana poslije napada, drugi razlog je što neki od blizanaca danas uopće ne liče, pa tako sa maskama, tu istovjetnost nalazimo u očima i naravno, zadnji razlog je u vidu protekcije, da se ostane čist, nevin, nakon svog to užasa, kako našeg, tako i njihovog. Ovaj zadnji razlog, danas zbog aktualnosti pandemije virusa COVID-19, ukazuje na špurijus autora i njegovo oštroumno čitanje suvremenog društva koje nas okružuje. Zaštitna maska koju je autor stavio na lica portretisanih te davne 2002.godine, danas u toku globalne pandemije daje ovom radu dvostruki povijesni pečat, koji istovremeno povlači mnogobrojna pitanja o našem vlastitom  rasuđivanju i opstojnosti na relaciji jedinka/kolektivitet.

Fotografije su napravljene na lokacijama koje imaju duboko značenje kroz tri autorova sarajevska života, prije, tokom i poslije opsade Sarajeva (Obala, Markale, Stadion Grbavica, Radio Zid, „teta razapeta, itd.) Izložba je premijerno postavljena 11.septembra 2002.godine, na prvu godišnjicu napada na tornjeve WTC-a i na desetogodišnjicu opsade Sarajeva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a otvorio ju je Američki Ambasador za Bosnu i Hercegovinu, Nj. E. Cliford Bond. Poslije Sarajeva, bila je postavljena u MMSU Muzeju Moderne i Suvremene umjetnosti u Rijeci, Ženevi, Tuluzu, Grenoblu i u Vijeću Europe u Strasburu pod pokroviteljstvom Misije Bosne i Hercegovine pri Vijeću Europe. Ova studija predstavljena je 2009.godine u sklopu kolektivne postavke Umjetnost i Terorizam (kustos Irfan Hošić) u Gradskoj Galeriji Bihać u Bihaću. U maju 2011.godine, izložba je prikazana u galeriji Fresh Claim Photography Gallery u Belfastu. Godinu dana poslije, u povodu 20-te obljetnice opsade Sarajeva, izložba i istoimena monografska knjiga, predstavljena je u Centru de la photographie Genève (CPG) – Bâtiment d’art contemporain u Ženevi. Ova je monografska knjiga u izdanju renomirane naklade Folio, dan kasnije promovirana u okviru Nuit des images u renomiranom Musée de lElysée u Lausanni. Na poziv ugledne kustosice Mirjane Dabović, u aprilu 2014.godine izložba je postavljena u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju, u čijoj se kolekciji nalazi jedan triptik iz ove fotografske studije.

Latest Posts

Raport

spot_img