Nedavno objavljeno

B12 – vitamin energije

Zato jer je smjena godišnjih doba ili zato što treba doći sebi nakon odmora, svejedno, donosimo mali vodič koji će vam pomoći da bolje upoznate neke prirodne dodatke za dodatnu energiju

Vitamin B12, nazvan još vitamin energije, možete uzeti u različitim oblicima: kao tekućinu, tablete ili injekcije (omiljeni oblik među engleskim političarima i ličnostima iz šoubiznisa). Veoma rijetko se desi da ovog vitamina nedostaje organizmu, jer ga efikasno apsorbuje putem hrane (jetrica, govedina, mlijeko, jaja, riba). Dakle, onda obožavatelji vitamina B12 izmišljaju, stvaraju mit o njegovom čudesnom djelovanju?

Michelangelo Giampietro, talijanski specijalist sportske medicine i nauke o ishrani, objašnjava: “Energetski efekat je vjerovatno osjećaj koji imaju neke osobe oboljele od određenih bolesti uzrokovanih smanjenom apsorpcijom vitamina B12, kao što su, naprimjer, neurološki problemi ili anemija, koje ih čine slabim i iscrpljenim. Kod anemije, djelovanje vitamina B12 može biti veoma korisno za nastajanje crvenih krvnih zrnaca, vraćajući ‘snagu’ i poboljšavajući kompletno zdravstveno stanje.”

Dakle, vitamin B12 je neophodan da bismo se osjećali dobro, ali budite pažljivi: injekcije mogu biti opasne. Izbjegavajući apsorpciju preko probavnog trakta, organizam ne može kontrolirati unesenu dozu pa tako ne može “odlučiti” da je ne apsorbuje jer je ima previše. Davanje samog vitamina B12 u velikim dozama je neopravdano. Prije nego uzmemo neku supstancu da bismo se bolje osjećali, trebamo shvatiti zašto se ne osjećamo dobro. Da li je u pitanju anemija, prehlada ili slabost nakon preležane gripe? Čak i stalno sjedenje i nedovoljna aktivnost mogu učiniti da se osjećamo umorno.

Prije nego uzmemo neku supstancu da bismo se bolje osjećali, trebamo shvatiti zašto se ne osjećamo dobro. Da li je u pitanju anemija, prehlada ili slabost nakon preležane gripe? Čak i stalno sjedenje i nedovoljna aktivnost mogu učiniti da se osjećamo umorno

Kada saznamo razlog naše slabosti, ljekar je taj koji treba odlučiti šta da uradimo i prepiše nam adekvatnu terapiju. Srećom, priroda nam pruža mnogo različitih mogućnosti. Za one koji žele zaboraviti osjećaj umora ima mnogo sigurnih mogućnosti, a to su: spirulina, rodiola, ginseng i ostali rezervoari zelenog goriva koji trebaju biti puni da bismo se dobro osjećali. Odlučiti šta i kako nije uvijek tako jednostavno. Biljke i alge su zadnjih decenija postale glavni protagonisti laboratorija širom svijeta. Često i ljekari teško odlučuju šta preporučiti, jer nedostaju istraživanja koja će sagledati dugoročne rezultate. Znači, nije utvrđeno kako određeni tipovi osoba reagiraju na konkretne doze uzimane tokom izvjesnog vremenskog perioda. I zbog toga je apsolutno zabranjeno uzimati ove preparate bez prethodne konsultacije sa ljekarom.

Posljednja naučna istraživanja su ukazala na sljedeće “zelene energente”:

GINSENG PANAX

Uzgojen je u Rusiji, Kini i Koreji. Njegova snaga dozrijeva pod zemljom, tačnije korijen biljke ginseng sadrži mnoge korisne tvari: aminokiseline, vitamine grupe B, folnu kiselinu i minerale. Na kineskom jeziku, ginseng znači ”korijen-čovjek”, i zaista njegov oblik podsjeća na ljudsku figuru. Istraživanja su dokazala da jača imunitet, stimulira metabolizam ugljikohidrata, smanjuje predispozicije za stres i nivo šećera u krvi. Ako žvaćete komadić korijena ginsenga tokom dugog putovanja avionom, pomoći će da ublažite efekat jet-laga.

Doze i preporuke: Dnevna doza je 1-2 mg korijena. Kao suhi ekstrakt (sa ginsenocidima od 25 do 30 %) preporučuje se 200 mg dnevno. Različitim načinima ekstrakcije može se dobiti i tečni ginseng, veoma bogat ljekovitim aktivnim sastojcima.

GINKGO BILOBA

Nakon atomske bombe bačene na Hirošimu, 6. augusta 1945. godine, na cijelom ovom području je bila potpuno uništena i pretvorena u pepeo, cjelokupna flora i fauna. Postoji priča koja kaže da je mladica ove biljke bila prva koja se pojavila godinu dana kasnije. I to je izrasla potpuno ista kao i ranije, normalnih dimenzija i istog hemijskog sastava, kao da joj radijacija nije nanijela nikakvu štetu.

Danas se gingko koristi u cijelom svijetu kao ukrasna biljka, ali se njeni listovi koriste u farmaceutske svrhe. Dobro podnosi sušu i otporna je na zagađenost okoline. Ginkgo nije slučajno sveto budističko drvo, poznato već 200 miliona godina, najstarije stablo na našoj planeti. Više je od tri stotine naučnih studija usmjereno na dokazivanje ljekovitih osobine ove biljke. Osim što je efikasan antioksidans za oči i kardiovaskularni sistem, sadrži različite supstance korisne kod upala, stimulira cirkulaciju i pospješuje obogaćenost kisikom organa i tkiva.

Doze i preporuke: Doze su individualne, ekstrakte treba pažljivo koristiti u slučajevima kada su već prepisani antikoagulanti. Sadrži izuzetno nizak postotak štetnih tvari.

SPIRULINA

Više bjelančevina od mlijeka i više željeza od iznutrica: ova minijaturna plava alga spiralnog oblika (po kojem je dobila i ime) je ocijenjena kao najkompletnija namirnica biljnog porijekla. Samo 3 g dnevno snabdijevaju organizam vitaminom B12 kao nijedan drugi produkt prirodnog porijekla. Tačnije, sadrži dva i po puta više vitamina B12 od njoj najsličnije namirnice životinjskog porijekla, jetrice. Tu su još  betakarotin, kalcij, magnezij, fosfor, željezo (20 puta više od špinata) i masne kiseline veoma korisne za zdravo srce. Uz pomoć ovih karakteristika spirulina je postala akter brojnih svemirskih misija (astronauti NASA-e  su je morali svakodnevno uzimati).

Doze i preporuke: Može se uzimati 2 do 6 tableta dnevno, a pakovanje obavezno držati na suhom, tamnom i hladnom mjestu.

ROOIBOS

Rooibos je izraz afričkog porijekla i znači “crveni grm”. Raste samo u Južnoj Africi i njegovi zeleni listovi nakon fermentiranja pocrvene. Lokalno stanovništvo ga vijekovima koristi kod bolova u želucu, a listove stavlja direktno na kožu u slučaju povreda i opekotina. Bogat je antioksidansima i mineralima. Kako ne sadrži kofein, i djeca i odrasli ga mogu piti tokom cijelog dana.

Doze i preporuke: Kako zasad ne postoje naučni dokazi koji bi potpuno isključili neželjene efekte, ne preporučuje se ženama u trudnoći i tokom dojenja.

PAPAJA

Kažu da ju je Kolumbo, okusivši je prvi put, nazvao “voćem anđela”. Papaja je bogata vitaminima (među kojim i E, koji štiti ćelijske membrane), antioksidansima i kalijem, a u 100 g ploda ima samo 50 kalorija. Štiti krvne sudove i kožu čini elastičnom. Još jedna značajna tvar koju sadrži je papain, enzim sličan bromelinu iz ananasa, koji pospješuje probavu. Stručnjaci preporučuju konzumirati fermentiranu papaju, jer je taj proces jedna vrsta predvarenja kojim se povećava količina enzima koji sadrži. Preporučuje se svim starosnim grupama, kao sok ili svježa.

Doze i preporuke: Doze zavise od vaših potreba. U slučaju alergije ili problema sa probavom posavjetujte se najprije sa ljekarom. Obratite pažnju kada kupujete sok od papaje, često sadrži šećer i alkohol. Izbjegavati u trudnoći i tokom dojenja.

Latest Posts

Raport

spot_img