Nedavno objavljeno

Potpisivanjem WEPs principa najveće bh. IT kompanije se pridružile globalnom pokretu za osnaživanje žena u sektoru informacijskih tehnologija

U prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Grbavica, u četvrtak, 12.8.2021. godine, održana je hibridna ceremonija potpisivanja Principa za osnaživanje žena (WEPs), koji za cilj imaju uključivanje što većeg broja žena u IT sektor u Bosni i Hercegovini.

Kroz saradnju javnog i privatnog sektora, uz podršku Švedske, Bit Alijanse i Međunarodne zajednice, IT Girls inicijativa je na jednom mjestu okupila predstavnike najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini. Događaj potpisivanja je početak dugotrajnog procesa koji za cilj ima postizanje ravnopravnosti među spolovima u sektoru informacijskih tehnologija, te time i u globalnoj ekonomiji.

WEPs se sastoji od sedam principa na čiju su se implementaciju svojim potpisom obavezale kompanije: Authority Partners, Bicom Systems, Lanaco, Mistral i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine. Tri agencije koje čine IT Girls inicijativu (UNDP, UNICEF i UN Women) će u narednom periodu pružati svu potrebnu logističku pomoć kompanijama na putu implementacije Principa za osnaživanje žena.

Važnost pridruživanja kompanija iz BiH jednom globalnom pokretu kao što je WEPs naglasila je i Nj. E. Johanna Stromquist, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH. U svom govoru je pohvalila zalaganje IT Girls inicijative na polju osnaživanja i involviranja žena u IT sektor u Bosni i Hercegovini. Dodala je i kako se jedino kroz uključivanje žena u sve sfere ekonomije i poslovanja može postići održivi razvoj, a navela je i sljedeće „Za poslovni uspjeh potrebno je uposliti svu dostupnu radnu snagu. Ovakav pristup znači da je uključenje što većeg broja žena u IT sektor neophodno. Jednostavno si ne možemo priuštiti da namjerno izuzimamo polovinu svjetskog intelektualnog kapitala.”

Dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, naglasila je kako ovaj događaj pokazuje snagu koji imaju privatni i javni sektor kada rade zajedno na stvaranju bolje budućnosti za žene u Bosni i Hercegovini. Prema njenim riječima WEPs je veliki resurs, informiran međunarodnim standardima o radu i ljudskim pravima i utemeljen na činjenici da poduzeća imaju i udjela i odgovornost za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena. Dr. Macdonald se zahvalila potpisnicima za njihovo liderstvo na putu prema pružanju fleksibilnosti i politika koje osiguravaju osnaživanje žena: „Vi ste pokretači pozitivnih promjena u ekonomiji Bosne i Hercegovine, ali i životima mnogih žena i djevojaka u BiH.“

Kroz dvosatni događaj učesnici su imali priliku da razmijene iskustva i prakse koje su osnova pozitivnog poslovanja njihovih kompanija. Događaj je podržala i Bit Alijansa čija je izvršna direktorica, Tatjana Vučić, istakla da je osnaživanje žena unutar kompanije strateška odluka kojom se otvaraju brojne mogućnosti usmjerene ka boljem poziciniranju žena u IT-u, ali i drugim sektorima. Posebno je naglasila da joj je zadovoljstvo što su upravo kompanije članice Bit Alijanse pioniri WEPs principa u BiH, te da se na ovaj način daje pozitivan primjer i drugim kompanijama, ali i sektorima koji će se sasvim sigurno u narednom periodu pridružiti ovoj značajnoj inicijativi.

Kroz panel diskusije koje su obuhvatile međunarodnu zajednicu, privatni i javni sektor označeni su najznačajniji segmenti na kojima treba raditi kako bi se primjenjujući WEPs principe Bosna i Hercegovina i IT sektor države približio zapadnim standardima po pitanju involviranja žena u sve sfere rada i nivoe odlučivanja.

Tanja Mađarević, projektna koordinatorica IT Girls inicijative, izrazila je oduševljenje odzivom kompanija iz BiH i pristankom da budu pioniri implementacije WEPs-a, globalnog pokreta za osnaživanje žena, na području naše zemlje i regiona. Mađarević je kroz svoje obraćanje skrenula pažnju na aktivnosti kojima se IT Girls inicijativa bavi, kako bi na strukturnom nivou, kroz saradnju sa školama, nevladinim organizacijama, privatnim i javnim sektorom te međunarodnom zajednicom osnažila djevojčice da se od malih nogu zainteresuju za IT. Naglasila je da IT kompanije igraju značajnu ulogu u odlukama mladih o ostanku ili odlasku iz Bosne i Hercegovine, te da prihvatanjem WEPs-a još jednom dokazuju da u BiH postoji budućnost za mlade žene i muškarce. 

Latest Posts

Raport