spot_img

JADRAN LAZIĆ U SARAJEVU: 50 godina fotografije

Izložba fotografija, kao i promocija monografije fotografa svjetskog glasa Jadrana Lazića zakazana ja za sutra u Kamernom teatru 55 u 18 sati

U galeriji Kamernog teatra 55 će sutra u 18 sati biti svečano otvorena izložba fotografija i promovisana knjiga poznatog svjetskog umjetnika Jadrana Lazića. Izložba će biti otvorena u sklopu 27. izdanja Sarajevo Film Festivala (SFF) kao poklon Sarajevu. Otvorit će je Jadran Lazić, direktor SFF-a Mirsad Purivatra i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

“Počašćen sam što je moj prijatelj Jadran Lazić pozitivno odgovorio na moj poziv da u sklopu SFF otvorimo izložbu njegovih fotografija i održimo promociju njegove knjige. Poznajemo se gotovo 40 godina. Posljednjih 30 živi u Los Angelesu, pa se ljeti srećemo na njegovom rodnom Hvaru”, rekao je Hadžihafizbegović.

Izložba će biti otvorena do 20. augusta 2021. Prethodno je ovog augusta u palači Jakša otvorne istoimena izložba “Jadran Lazić: 50 godina fotografije”. Velikan hrvatske fotografije svoje radove izložio je uz djela umjetnika svjetskoga glasa, Ivana Meštrovića. Jadranova karijera je građena s velikim trudom i ljubavlju sve dok nije dosegao status fotografa svjetskog ugleda. Počeo je u Splitu još u školskim danima, među prvim fotografijama bile su one Hajdukove. Ambicija i želja da napreduje odvele su ga u Pariz, a potom i u Ameriku. Može se pohvaliti da je radio s Robertom De Nirom, Millom Jovovich, Faye Dunaway, Davidom Bowiejem…

Njegova monografija dolazi kao luksuzno opremljeno kapitalno štivo u dva toma na 900 stranica, i postaje vizualni vremeplov glamura dvadesetog stoljeća. Prva promocija monografije „Jadran Lazić – fotograf“ uz izložbu crno-bijelih fotogreafija, održana je u Bolu na otoku Braču uz prateći program međunarodnog teniskog turnira WTA Croatia Bol Ladies Open.

Umjetničko-fotografsku turneja Jadran je nastavio ovog augusta u Visu, Dubrovniku, Porto Montenegru u Crnoj Gori, te je tu i već najavljena promocijau Sarajevu u sklopu Sarajevskog filmskog festivala. Većina ovih veličanstvenih fotografija odnosi se na filmske zvijezde, koje je Jadran Lazić fotografirao u usponu njihove slave i popularnosti, manje kao paparazzo, a više kao profesionalni fotograf kojem su zvijezde rado prepustile.

 

Možda vas zanima

Stay Connected

108,859LikesLikes
4,920SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno