Nedavno objavljeno

Dijeta: 5 kg manje uz ayurvedu

Stara indijska medicina preporučuje trik za brzo mršavljenje: zamijenite obroke koji vam se sviđaju hranom sasvim suprotnog okusa

Moguće je izgubiti 5 kilograma za mjesec dana uz pomoć ayurveda dijete. No, prethodno trebate saznati kojoj doshi pripadate. Dosha je element kojeg određuju fizički izgled, karakter i ukus jedne osobe, a postoje tri: Vata, Pitta i Kapha. Najsretniji je Vata tip: iako jede mnogo, ne deblja se. Za razliku od tipova Pitta i Kapha koji veoma lako dobivaju kilograme, veliki su gurmani i često pretjeruju sa hranom koju ne mogu ni probaviti. Tajna leži u suprotstavljanju vlastitom instinktu, dakle, u biranju namirnica sa okusom suprotnim od vama omiljenog. Pikantno i gorko ako volite slatko, a delikatno ako su vaša slabost jako začinjena jela.

Pitta tip

Čvrste ste građe, rumene puti i ravne kose? Vaša slaba tačka su jako začinjena jela, pržena jela i sosovi, koja ne možete uspješno probaviti. Da biste smršali, opredijelite se za “slatka” jela, jedite bijelo meso obogaćeno delikatnim začinima i zrelo voće. Dvaput sedmično za užinu pojedite sladoled.

Preporučuje se: pšenica, ječam, riža, ječam; piletina, puretina, škampi u manjim količinama; mlijeko, sladoled; bjelance, tofu i proizvodi od soje; šparoge, brokule, kupus, krastavci, krompir, slatka paprika, grašak, celer, tikvice, zeleno lisnato povrće; ananas, narandže, avokado, trešnje, kokos, smokve, jabuke, dinja, kruške, šljive, grožđe.

Začini: cimet, menta, crni biber, šafran, zeleni korijander, kim; šećer, maslinovo, suncokretovo i sojino ulje, puter.
Puter ima delikatan okus, te ga Pitta tip može koristiti umjesto ulja, i to u količini od 2 kašičice dnevno.

Jednodnevni meni (1.200 kalorija)

Doručak: 2 dl nemasnog mlijeka ili 2 dl cijeđene narandže sa 1 kašičicom šećera.

Ručak: 150 g puretine sa grila začinjene sa nekim od navedenih začina i miješana salata sa 1 kašikom ulja.

Užina: 3 kriške svježeg ananasa.

Večera: 80 g riže sa povrćem i 1 kašikom ulja, čaj od šumskog voća.

Vata tip

Imate veliku sreću, vitki ste, a možete jesti sve što vam padne na pamet i nećete dobiti ni grama. Vaš problem, eventualno, može biti pretjerana mršavost.

Kapha tip

Raskošne ste građe, blijede puti i bujne kose? Najviše volite ona jela koja su najrizičnija za vašu liniju: kolače, bombone i čokoladice. Dakle, ako želite izgubiti na težini, opredijelite se za gorke namirnice, za jela od heljdinog ili ječmenog brašna, pikantno povrće i zeleno voće.

Preporučuje se: heljda, kukuruz, ječam, raž; piletina, puretina, škampi u manjim količinama; sve mahunarke sem bijelog graha; nemasno mlijeko; kuhana jaja; bijeli luk, brokule, cvekla, luk, gljive, patlidžan, paprika, špinat, rotkvice, zeleno lisnato povrće; zelene jabuke, kruške i suho voće.

Začini: sve vrste pikantnih začina, posebno đumbir; ulje od kukuruznih klica i suncokretovo ulje.

Jednodnevni meni (1.200 kalorija)

Doručak: zeleni čaj bez šećera i 3-4 keksa.

Ručak: 1 meko kuhano jaje, povrće začinjeno 1 kašikom ulja.

Užina: 1 velika zelena jabuka.

Večera: čorba od mahunarki i ječma začinjena sa malo đumbira, sljezov čaj bez šećera.

Latest Posts

Raport

spot_img