Održava se najveća regionalna konferencija i sajam kulture građenja i održivog razvoja – ArhiBau

Posjetite zagrebačku Arenu od 02. do 04. septembra 2021. godine i sudjelujte u dugo očekivanom sajmu i dvojezičnoj konferenciji s fokusom na održivost u urbanizmu, arhitekturi i graditeljstvu, podizanju standarda stanovanja i obnovi zemljotresom pogođenih područja

spot_img

Po prvi puta u regiji održat će se ArhiBau, sajam kulture građenja i održivog razvoja. U organizaciji Društva arhitekata Zagreb, od 02. do 04. septembra 2021. zagrebačka Arena ugostit će predstavnike regionalne arhitekture, graditeljstva i građevinskog sektora, kao i druge važne sudionike u industriji. Osim mogućnosti za poslovne susrete, posjetioci će imati prilike  saznati sve o novim trendovima u industriji graditeljstva, upoznati hrvatske i strane proizvođače, proizvode, usluge i zelene tehnologije u graditeljstvu, koje će biti okosnica buduće zelene i digitalne tranzicije.

Europski zeleni plan u fokusu

Fokus ove dvojezične konferencije je inicijativa Europske Komisije, novi europski Bauhaus, čiji je  cilj provesti europski zeleni plan. Zadatak nije nimalo lak, pogotovo u doba pandemije, klimatskih promjena i prirodnih katastrofa, kao što su potresi na zagrebačkom području i području Sisačko-moslavačke županije.

ArhiBau 2021 je ujedno sajam arhitekture, graditeljstva i održivog razvoja ali i  međunarodna konferencija na kojoj će učesnici razmatrati budućnost prostora u Republici Hrvatskoj i šire, uz upravljanje rizicima i krizama, ali i uočenim potencijalima za razvoj.“ izjavio je Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba.

Okosnica programa ArhiBau je ekološko, ekonomski isplativo i energetski učinkovito usmjerenje planiranja, projektovanja, gradnje, održavanja i upravljanja zgradama i infrastrukturom te , dostupnosti i cjenovne pristupačnosti obnovljenih ili novih prostora, ali i budućih ulaganja u sektorima arhitekture i graditeljstva.

Ovo su osnovne programske cjeline konferencije: Okviri kulture građenja u 21. vijeku, Urbanizam 2021, Dani zagrebačke arhitekture 2021, Kulturna baština 2021 i ARTUR – Arhitektura i turizam 2021.

Prilika za Hrvatsku da podigne standarde stanovanja i života

Važnost klimatskih promjena i utjecaja na okoliš u svim aspektima svog djelovanja prepoznali su i iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji su podržali stručnu konferenciju ArhiBa.  Direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku (EBRD) Victoria Zinchuk izjavila je: „Drago nam je da EBRDove inicijative Zeleni gradovi i Urbana regeneracija prate ciljeve ArhiBau konferencije. Raduje nas što ćemo imati priliku podijeliti svoje iskustvo i pomoći Hrvatskoj da prepozna ogromne mogućnosti koje nudi zelena ekonomija. Kao banka, EBRD se obvezala osigurati financijska sredstva i savjetodavnu podršku za poticanje ulaganja u zelene i održive projekte u Hrvatskoj.“

Značaj nove inicijative Europske Komisije i ArhiBau sajma i konferencije za regiju i Republiku Hrvatsku, istaknula je i hrvatska europarlamentarka Željana Zovko: Zadovoljstvo mi je, kao članici Odbora za kulturu i obrazovanje i članici prijateljske skupine zastupnika za Novi europski Bauhaus, sudjelovati na sajmu i konferenciji ArhiBau. Smatram da je ovaj događaj izvrsna prilika za razmjenu mišljenja i generiranje novih rješenja za daljnju zelenu i digitalnu tranziciju te održivu i klimatski neutralnu budućnost EU-a.

Prijave za izlagače – do kraja jula

Interes za događanje je velik što dokazuje do sada pristigli broj prijava iz cijele regije. Prijave traju do kraja jula, preko web stranice www.arhibau.hr ili na e- mail adrese: sajam@arhibau.hr i konferencija@arhibau.hr. Za učešće na sajmu bit će neophodno pripremiti važeće COVID pasoše/potvrde.

Sajam i konferencija održavaju se u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom i pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta te Grada Zagreba.

 

 

Možda vas zanima

Stay Connected

108,957LikesLikes
4,889SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno