Nedavno objavljeno

Film “Nek je što šarenije” nagrađen na popularnom Lovers Film Festivalu u Torinu

Dokumentarni film “Nek je što šarenije” (Let There Be Colour) osvojio je nagradu “Riflessi nel buio” na 36. Lovers Film Festivalu u Torinu, najstarijem LGBTQI+ festivalu u Evropi i jednom od najbitnijih u svijetu.

Film koji govori o prvoj Povorci ponosa održanoj u septembru 2019. godine u Sarajevu, nastao u režiji Ade Hasanovića i produkciji kulturnog udruženja za obrazovanje i promociju filmske kulture Admon film (BiH) i koprodukciji Rosa Filma (Italija), dobio je nagradu posvećenu režiserima_kama LGBTQI+ filmova koji rade ili su radili u zemljama u kojima postoji veliki rizik od diskriminacije i nasilja.

Nagradu je preuzela scenaristica filma Chiara Cruciatti, dok se režiser Ado Hasanović javio iz Holandije, gdje sa studentima Univerziteta Leiden snima novi dokumentarac.

“Ovo je baš posebna nagrada jer dolazi sa velikog festivala. Moja ekipa i ja smo veoma sretni što smo snimili ovako bitan film. Ako neko nekoga voli, to ne treba nikome da smeta, mislim da je ljubav najbitnija u svemu. Bez ljubavi čovjek ne može da živi, zašto bilo kome to uskraćivati? Svako ima pravo da uživa u svojoj slobodi i da bira ono što je za tu osobu najbolje”, izjavio je Hasanović.

Nagradu “Riflessi nel buio” (Refleksije u mraku) ustanovio je Lovers Film Festival uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Italije, a cilj joj je dati snažan signal i konkretnu podršku aktivnostima i filmskim produkcijama kako bi doprinijela buđenju svijesti i razvoju senzibiliteta prema pravima zagarantovanim Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, ali čije zagovaranje u nekim dijelovima svijeta predstavlja ozbiljan rizik.

Dokumentarni film “Nek je što šarenije” dosad je prikazan na 30 festivala širom svijeta, u brojnim gradovima u BiH i na TV stanicama, a i dvije godine nakon premijere nastavlja osvajati nagrade. Ako dosad niste pogledali ovaj film, možete ga naći na:

Autor filma Ado Hasanović se edukovao na prestižnoj Nacionalnoj školi filma Centro Sperimentale di Cinematografia u Rimu, a od 2015. godine je umjetnički direktor Mediteranskog festivala kratkog filma “Putovi autora” u italijanskom gradu Sant’Antioco. Javnosti je poznat po kratkim dokumentarnim i igranim filmovima kojima propituje tabue u bh. društvu.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img