spot_img

Najava kulturnih dešavanja prvog dana Festivala SLOBODA NARODU

IZLOŽBA KARIKATURA MARKA SOMBORCA I PROMOCIJA KNJIGE NENADA MARJANOVIĆA - DR. FRICA

Festival “Sloboda narodu” u Sarajevu od 17. do 19. juna okuplja predstavnike javne scene, borce, aktiviste i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda. Prve u nizu festivalskih aktivnosti su iz domena umjetnosti i kulture usmjerne na promociju slobode govora.

Danas, 17. juna od 12 sati u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu održaće se predavanje Marka Somborca o političkoj karikaturi, a izložba njegovih radova će biti otvorena u 13 sati. Izložba će biti otvorena za posjetioce do kraja Festivala 19. juna, a svi  zainteresovani će je moći pogledati u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. Somborac kaže da je za cenzuru čuo, ali da je u njegovom poslu nema. “On nije tu da nam priča bajke, jer tu gdje mi jesmo, bajke ne postoje. Sve dok je siguran da je u pravu, karikature će ostati njegov jedinstveni izvor izražavanja i komunikacije. Marko je hrabar, odvažan, neustrašiv kreativac koji o SLOBODI crta na njegov originalni način”, poručili su organizatori Festivala.

Program prvog dana se nastavlja u Amfiteatru Doma mladih gdje se u 17 sati održava promocija knjige “Život sa Idijotima” Nenada Marjanovića, poznatijeg i kao dr. Fric. Knjiga “Život sa Idijotima” je štivo o bendu koji nije izdao sebe zbog ničega i nikoga. U pitanju je poetska priča o šljakerima-poštenjačinama čije vrline upravo jesu bile i šljakerstvo i poštenje. Uz sve to tu je i historijski ‘on the road’ artefakt koji poput trilera raspliće priču o raspadu Jugoslavije.

Organizator Festivala “Sloboda narodu” je Pro Educa, a glavni pokrovitelj je Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH.

Festival Sloboda narodu će se održati uz strogu primjenu i poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mjera i protokola. Festival će svi zainteresovani moći pratiti uživo, putem livestreama na YouTube  i Facebook nalozima Festivala. Informacije o Festivalu su dostupne i na stranici https://slobodanarodu.ba/ te na Twitter nalogu @narodu_sloboda.

Festival „Sloboda narodu“ realizuje se u okviru projekta „Free mind“, kojeg je podržala Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH putem MATRA programa.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,859LikesLikes
4,924SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno