spot_img

Nedavno objavljeno

AMILA LAČEVIĆ-ĆORALIĆ: Ovo je naša najljepša godina

Napisala Lejla Lojo-Karamehmedović
Snimila Nina Somun

Tridesetdevetogodišnjoj Amili Lačević-Ćoralić, glasnogovornici Federalnog ministarstva za promet i komunikacije, druga pandemijska godina odlučila je darovati najveću radost na svijetu – majčinstvo. Nakon sedam godina borbe za potomstvo, Amila, na Instagramu poznata kao Shmeezla, uživa u šestom mjesecu trudnoće.
“Neopisivo sam sretna i zahvalna što do sada, hvala Bogu, sve protiče u najboljem redu, bez ikakvih smetnji ili tegoba, i zaista se nadam da će tako i ostati. Uživam u svakom danu, u svakoj promjeni, kako fizičkoj tako i psihičkoj. Raduje me kad osjetim da ti pokreti iznutra postaju sve jači, jedva čekam svaki pregled da ga vidim i pratim kako napreduje. Puno se smijem, ugađam sebi, šetam i trudim se uživati u svakom danu.” 
Nakon što je saznala da je ostala u drugom stanju, Amila je sa suprugom trudnoću skrivala čak i od najbližih članova porodice, sve do rezultata prenatalnog testa. Kako kaže, tada su počeli bezbrižni dani, a njihovu sreću nije zasjenila ni činjenica da se cijeli svijet bori s pandemijom. “Ništa nije moglo zasjeniti taj momenat, a svima u porodici ova vijest uljepšala je tešku godinu, koju više nećemo pamtiti po lošem nego kao najljepšu. Odlučila sam se prilično izolovati i maksimalno čuvati od virusa, ali i od loših vijesti. Suprug se vakcinisao čim se za to ukazala prilika i od tada je sve puno lakše. Trudim se ne fokusirati na sve loše što nas okružuje, već pronaći radost u svakodnevnim sitnicama, koje su zapravo velike i život čine”, iskreno će Amila, dodajući da joj nije teško biti trudnica u pandemiji. 
“Ne znam za drugačije pa ne mogu ni da uporedim, ali rekla bih da je osim pojačanog opreza i fizičke distance, sve zapravo prilično normalno. Osim što u jeku martovskog trećeg vala suprugu nije bilo dozvoljeno prisustvovati pregledu, pa bi me čekao ispred, a ja bih snimala kompletan ultrazvučni pregled. Potom bismo uživali u kućnom kinu. Ma, meni zapravo ovih šest mjeseci ništa ne smeta i najbližima sam totalno neprepoznatljiva u tom zen stanju malog Bude.”

“Ne znam za drugačije pa ne mogu ni da uporedim, ali rekla bih da je osim pojačanog opreza i fizičke distance, sve zapravo prilično normalno”

Zahvaljujući popularnosti na društvenim mrežama, Amila komunicira sa mnogim ženama, među kojima su i trudnice, trenutne i bivše.
“Nenametljivo, obazrivo i suptilno dijele sa mnom svoja iskustva i daju savjete. Nude se da pomognu sa uputama, kažu, tu su šta god zatreba. I zaista sam im zahvalna, jer u porodici su sva djeca već narasla, nikoga ko je trenutno u istim vodama, a kako saznajem, u svijetu beba promjene se dešavaju brzo kao na polju tehnologije. Tako me moje Insta-mame svakodnevno upućuju u nove trendove i uspješno pomažu riješiti neke moje nedoumice.”  
A svim budućim mamama koje strepe pod sjenom korone, propuštaju uživanje u blaženim danima ili čak odgađaju trudnoću, Shmeezla poručuje da budu hrabre i odvažne, ali i poštuju epidemiološke mjere.
“Sve su žene nevjerovatno hrabre, samo nekad nismo toga svjesne.Treba se ponekad i isplakati u slabosti i vrisnuti u huji, smijati grleno grohotom, odmarati, njegovati se, voditi računa o sebi. Sve u skladu sa raspoloženjem, i uvijek imajući na umu onu stjuardesu koja kaže: ‘Prvo masku staviti sebi, pa onda onima oko sebe!” Čuvajte se!”

Gracija 411, juni 2021.

Latest Posts

Raport

spot_img