Nedavno objavljeno

Počinje 14. izdanje festivala “Majske muzičke svečanosti”: Prof. Ivan Čavlović in memoriam

U ozračju neizvjenosti na globalnom nivou, u godini obilježenoj teškom epidemiološkom situacijom, umjetnost je (pre)poznata kao prostor interakcije i društvenog dijaloga kojim se nastoje prevazići ograničenja fizičke distance, te ublažiti stanje sveprisutne tjeskobe. Svjesni značaja umjetničkog djelovanja u pandemijskim (ne)vremenima, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje četrnaesto izdanje festivala “Majske muzičke svečanosti” na kojem će se predstaviti rezultati posvećenog rada studenata, profesora i saradnika ove institucije.

Koncert otvorenja će biti upriličen u četvrtak, 20. maja 2021. godine u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman“ (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo) u 19 sati, gdje će nastupiti nastavnici Muzičke akademije. U sklopu ovogodišnjih “Majskih muzičkih svečanosti” će se predstaviti i studenti Smjera za harmoniku, Odsjeka za solo pjevanja, Odsjeka za klavir, Smjera za saksofon, Odsjeka za kompoziciju, kao i kamerni sastavi i Orkestar Muzičke akademije. Samostalne recitale će održati violončelistica Selma Hrenovica i mladi pijanista Nadir Hošić. Festival će biti zaokružen koncertom u Narodnom pozorištu Sarajevo koji je najavljen za četvrtak, 24. juni 2021. godine.

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca će biti ograničen. Ulaz na sve koncerte je besplatan uz obaveznu rezervaciju koju je moguće izvršiti telefonom na 062 204 906 ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba. S obzirom na pomenuta ograničenja, svi festivalski događaji moći će se pratiti uživo putem zvaničnog YouTube kanala Koncertne sezone MAS.

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je utemeljitelju “Majskih muzičkih svečanosti”, emeritusu Univerziteta u Sarajevu, profesoru i bivšem dekanu Muzičke akademije, dr. Ivanu Čavloviću koji nas je iznenadno napustio 14. maja 2021. godine.

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu jedan je od glavnih pokretača muzičkog života u Bosni i Hercegovini. Uz obrazovnu ulogu i naučno-istraživački rad, Muzička akademija značajan dio svoje aktivnosti usmjerava ka produkciji muzičkih dešavanja otvorenih za javnost. Koncertna sezona MAS godišnje redovno pripređuje pedeset koncertnih i umjetničkih događaja, s ciljem predstavljanja rada studenata, profesora, akademskih ansambala poput Gudačkog i Simfonijskog orkestra, Hora Muzičke akademije, Ansambla “Etnoakademik”, te ansambla aMAS.

Zadovoljstvo nam je pozvati vas da pratite ovogodišnje izdanje “Majskih muzičkih svečanosti” i na taj način podržite rad studenata, profesora i saradnika Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Latest Posts

Raport