Nedavno objavljeno

Stop veličanju ratnih zločinaca i negiranju ratnih zločina

Mreža za izgradnju mira koja trenutno okuplja 217 organizacija i škola iz cijele BiH a koja djeluje s ciljem da gradi održivi mir izdaje saopštenje za javnost povodom oslikavanja još jednog murala sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ovaj put u Foči

Podsjećamo da je Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

Duboko smo zabrinuti i zabrinute zbog sve češće prakse historijskog revizionizma, negiranja utvrđenih sudskih činjenica, javnog negiranja genocida, negiranja ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca, te podizanja murala ratnim zločincima u bosansko-hercegovačkom društvu. Ove prakse su postale dio naše svakodnevnice u javnom prostoru i još uvijek ne podliježu nikakvim konkretnim pravnim ali ni moralnim sankcijama i osudama od nadležnih vlasti. Ovakvim djelovanjem najviše su pogođene žrtve počinjenih ratnih zločina, kao i povratnička populacija, koje 25 godina trpe omalovažavanja i bivaju iznevjerene i retraumatizirane.  Zbog ovakvih činova i činjenice da ih niko ne sankcioniše i ostali građani i građanke dodatno se osjećaju zarobljeni u ratnoj prošlosti, a koja se između ostaloga manifestuje svakodnevo u likovima ratnih zločinaca slavljenih u javnom prostoru.

Mreža za izgradnju mira smatra da presuđeni zločini  ne smiju biti osporavani, a zločinci koji su ih počinili biti veličani, bez obzira na to koja strana ih je počinila ili kojoj strani pripadali. Pozivamo sve nadležne institucije da se uključe u sprječavanje ovakvih djelovanja i da u skladu sa svojim nadležnostima poduzmu neophodne radnje za otklanjanje murala i natpisa, kao i sankcionisanje odgovornih.

Podsjećajući na jasne poruke vlastima u Bosni i Hercegovini koje su došle su od strane EU zvaničnika gdje je naglašeno da u Evropskoj uniji nema mjesta za države koje negiraju ratne zločine i da su revizionizam i poricanje zločina u suprotnosti s temeljnim evropskim vrijednostima, pozivamo i predstavnike i predstavnice međunarodne zajednice u BiH da načine konkretne korake kao odgovor na ove učestale pojave i činove revizionizma.  

Mreža za izgradnju mira će nastaviti sa borbom da se bosansko-hercegovačko društvo posveti izgradnji održivog mira, zajedničkog života i još jačoj i odlučnijoj borbi protiv svake vrste nacionalizma, fašizma, mržnje, i veličanja presuđenih ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina.

___________________________________

Mreža za izgradnju mira je uspostavljena u februaru/veljači 2010. godine i trenutno okuplja 217 organizacija i škola iz cijele BiH.
Što želimo i što je potrebno za cijelu državu je sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, kao i ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način, te time stvoriti okvir za zajedničko, koordinirano djelovanje niza nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija. Naš cilj u radu je uticaj i konkretne inicijative vezane uz sljedeća područja javnih politika koje su prepoznate kao ključne za dugoročnu izgradnju mira u BiH.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img