Stop veličanju ratnih zločinaca i negiranju ratnih zločina

Mreža za izgradnju mira koja trenutno okuplja 217 organizacija i škola iz cijele BiH a koja djeluje s ciljem da gradi održivi mir izdaje saopštenje za javnost povodom oslikavanja još jednog murala sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ovaj put u Foči

Nedavno objavljeno

Podsjećamo da je Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

Duboko smo zabrinuti i zabrinute zbog sve češće prakse historijskog revizionizma, negiranja utvrđenih sudskih činjenica, javnog negiranja genocida, negiranja ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca, te podizanja murala ratnim zločincima u bosansko-hercegovačkom društvu. Ove prakse su postale dio naše svakodnevnice u javnom prostoru i još uvijek ne podliježu nikakvim konkretnim pravnim ali ni moralnim sankcijama i osudama od nadležnih vlasti. Ovakvim djelovanjem najviše su pogođene žrtve počinjenih ratnih zločina, kao i povratnička populacija, koje 25 godina trpe omalovažavanja i bivaju iznevjerene i retraumatizirane.  Zbog ovakvih činova i činjenice da ih niko ne sankcioniše i ostali građani i građanke dodatno se osjećaju zarobljeni u ratnoj prošlosti, a koja se između ostaloga manifestuje svakodnevo u likovima ratnih zločinaca slavljenih u javnom prostoru.

Mreža za izgradnju mira smatra da presuđeni zločini  ne smiju biti osporavani, a zločinci koji su ih počinili biti veličani, bez obzira na to koja strana ih je počinila ili kojoj strani pripadali. Pozivamo sve nadležne institucije da se uključe u sprječavanje ovakvih djelovanja i da u skladu sa svojim nadležnostima poduzmu neophodne radnje za otklanjanje murala i natpisa, kao i sankcionisanje odgovornih.

Podsjećajući na jasne poruke vlastima u Bosni i Hercegovini koje su došle su od strane EU zvaničnika gdje je naglašeno da u Evropskoj uniji nema mjesta za države koje negiraju ratne zločine i da su revizionizam i poricanje zločina u suprotnosti s temeljnim evropskim vrijednostima, pozivamo i predstavnike i predstavnice međunarodne zajednice u BiH da načine konkretne korake kao odgovor na ove učestale pojave i činove revizionizma.  

Mreža za izgradnju mira će nastaviti sa borbom da se bosansko-hercegovačko društvo posveti izgradnji održivog mira, zajedničkog života i još jačoj i odlučnijoj borbi protiv svake vrste nacionalizma, fašizma, mržnje, i veličanja presuđenih ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina.

___________________________________

Mreža za izgradnju mira je uspostavljena u februaru/veljači 2010. godine i trenutno okuplja 217 organizacija i škola iz cijele BiH.
Što želimo i što je potrebno za cijelu državu je sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, kao i ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način, te time stvoriti okvir za zajedničko, koordinirano djelovanje niza nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija. Naš cilj u radu je uticaj i konkretne inicijative vezane uz sljedeća područja javnih politika koje su prepoznate kao ključne za dugoročnu izgradnju mira u BiH.

Pročitaj još
Related

Festival kulture “Slovo Gorčina” 2022

Konferenciji će prisustvovati Vesna Pirija,  članica Upravnog odbora U.G....

Kralj Lear na Bijeloj tabiji

Uz prvaka Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudina Bajrovića, koji...