spot_img

U okviru IMPAQ projekta hidrometeorološkim zavodima u BiH uručena oprema za mjerenje aerozagađenja

U okviru trogodišnjeg projekta za borbu protiv zagađenja zraka “IMPAQ”, kojeg, uz finansijsku podršku ambasade Švedske u BiH, provodi Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA), u Sarajevu je danas održana ceremonija povodom donacije opreme za mjerenje nivoa aerozagađenja Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH

Sektoru za kvalitet zraka FHMZ BiH uručena je savremena laboratorijska oprema te dvije mobilne stanice za mjerenje kvalieteta zraka, koje su ujedno i prve mobilne mjerne stanice sa kojima ovaj Zavod raspolaže. Kako je istaknuto, zbog mobilnosti doprinijet će kreiranju kvalitetnije i kompletnije slike aerozagađenja na području FBiH, dok je ranijom donacijom dvije mobilne mjerne stanice Republičkom hidrometeorloškom zavodu RS, napravljen još jedan korak dalje u kompletiranju slike aerozagađenja u BiH.

Stanice će mjeriti koncentraciju lebdećih čestica PM10 i PM2.5, sumpordioksida, ozona, ugljičnog monoksida i azotnih oksida, što predstavlja standardni set praćenih polutanata koji imaju najveći negativni utjecaj na zdravlje ljudi.

“U narednom periodu stanice će prvo biti postavljene u Bihaću i Livnu, čime će se monitoringom kvalieta zraka pokriti područje u kojem posljednjih 30 godina nije bilo mjerenja. S obzirom na prirodne i društvene karakteristike šireg lokaliteta zapadne Bosne, ove dvije stanice će biti dovoljne za reprezentativnost cijelog područja”, istakao je Enis Omerčić iz Sektora za kvalitet zraka FHMZBiH.

S ciljem da pomogne BiH da uspostavi harmonizirani sistem u borbi protiv zagađenja zraka i da u skladu sa EU standardima poboljša sistem procjene i upravljanja kvalitetom zraka, što je jedna od preporuka za ulazak u EU, Švedska agencija za zaštitu okoliša je među osnovnim prepoznala potrebu BiH za jačanjem infrastrukture i kapaciteta neophodnih za rad na poboljšanju kvaliteta zraka. O značaju projekta IMPAQ za poboljšanje učinkovitosti institucija koje su odgovorne za mjerenje aerozagađenja i unaprjeđenje kvaliteta zraka, govorila je ambasadorica Švedske u BiH, Johanna Strömquist.

“Zagađen zrak izuzetno negativno djeluje na zdravlje i kvalitet života građana BiH, utičući negativno i na ekonomiju zemlje i održivi razvoj. U saradnji sa partnerima Švedska podržava napore na smanjenju zagađenja zraka jačanjem kapaciteta relevantnih institucija kako bi bolje upravljali podacima o kvalitetu zraka, podržava primjenu energetske efikasnosti u cijeloj zemlji i radi na podizanju svijesti”, istakla je ambasadorica Švedske u BiH, Johanna Strömquist, naglasivši da je nabavka mobilnih mjernih instrumenata i laboratorijske opreme izvršena u cilju jačanja hidrometeoroloških zavoda u BiH koji rade na praćenju kvaliteta zraka.

Povodom zvanične primopredaje savremene opreme, Almir Bijedić, direktor FHMZBiH ambasadorici Strömquist uručio je zahvalnicu istakavši kako će se korištenjem ove opreme značajno unaprijediti rad Sektora za kvalitet zraka.

“Oprema koju smo dobili riješit će gotovo sve probleme monitoringa zraka u FBiH, a kroz projekat IMPAQ riješili smo i dokumentaciju koja je neophodna za uspješan monitoring kvaliteta zraka i kontrolu podataka monitoringa kvaliteta zraka”, izjavio je Almir Bijedić, direktor FHMZBiH.

Dvije mobilne stanice za mjerenje kvaliteta zraka uručene su i Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, a postavljene su u Banjoj Luci i Trebinju. Oprema koja se do sada koristila u Banjoj Luci bit će premještena u Doboj, čime će se tako omogućiti mjerenje kvaliteta zraka i u tom gradu.

“Na osnovu studija koje smo radili u uskoj saradnji sa hidrometeorološkim zavodima u Federaciji i Republici Srpskoj analizirano je gdje stanice trebaju biti postavljene kako bi se postigao najbolji učinak i na najbolji način upotpunila trenutna mjerna mreža u BiH. Svakako zbog mobilnosti, a prema potrebama, mjerenja će se moći raditi i na drugim lokalitetima”, kazala je Suzana Gotovac Atlagić, lokalna projekt koordinatorica za IMPAQ. Podsjetila je i kako je uručenje nove laboratorijske opreme FHMZBiH dio projektnih aktivnosti kojima se pruža podrška uspostavljanju referentnih laboratorija koji će osigurati standarde za ispravnu kalibraciju opreme, kao i kontrolu kvaliteta podataka o kvalitetu zraka.

Na ceremoniji je istaknuto je i kako projekat za borbu protiv zagađenja zraka – IMPAQ podrazumijeva još niz različitih aktivnosti usmjerenih na unaprjeđenje kvaliteta zraka u BiH. Jedna od njegovih komponenti predviđa i podršku kadrovskom jačanju entitetskih inspekcija i primjene inovativnih metoda u praćenju i suzbijanju aerozagađenja na području Bosne i Hercegovine. Paralelno sa aktivnostima jačanja entiteskih inspekcija u toku je i provođenje mjerenja emisija zagađujućih materija u šest bh. gradova potrebnih za izradu „Studije raspodjele izvora zagađenja u BiH“ na osnovu koje će se znati ko i koliko zagađuje zrak i koje zagađujuće materije emituje u okoliš, što će svakako olakšati rad inspekcijskih oragana.

Više informacija o projektu dostupno je na web stranici: zrakubih.ba.

 

Možda vas zanima

Stay Connected

108,862LikesLikes
4,941SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno