Nedavno objavljeno

MyRight prezentovao rezultate istraživanja i daljnje preporuke o učešću osoba s invaliditetom u procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini

Udruženja osoba s invaliditetom mogu značajno doprinijeti procesima izgradnje mira u post-ratnim društvima. Ta udruženja su, po završetku sukoba, veoma brzo ostvarila saradnju na zajedničkim aktivnostima jačanja svog položaja u društvu

Dana 24.02.2021. predstavljeni su rezultati istraživanja i preporuke o učešću osoba s invaliditetom: „Mir za sve – inkluzija osoba s invaliditetom u procesu pomirenja: istraživanje u Bosni i Hercegovini“.

Istraživanje je trajalo od jula 2020. do januara 2021, i  u njemu je učestvovalo 5 koalicija osoba s invaliditetom koje pokrivaju 5 regija u Bosni i Hercegovini (Bijeljina, Tuzla, Sarajevo, Mostar i Doboj) i okupljaju preko 50 udruženja osoba s invaliditetom, uz participaciju predstavnika međunarodnih organizacija koje su implementirale ili i dalje rade na procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Rezultati su pokazali da uglavnom udruženja i osobe s invaliditetom nisu bile uključene u kreiranju programa, projekata i strategija koje se bave post-konfliktnim društvima, i da su na neki način isključene i u samim realizacijama, te je to ujedno i jedna od preporuka koje će ići prema ključnim akterima i donosiocima odluka.

Interesantna činjenica jeste da su udruženja osoba s invaliditetom veoma brzo po završetku sukoba ušla u zajedničke projekte i saradnju ne gledajući ni administrativne ni druge podjele. Lejla Hadžimešić, autorica istraživanja, je tokom prezentacije rezultata istakla da je invaliditet univerzalan i ne poznaje etničke ni religijske podjele.

Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih osoba Kantona Sarajevo, kao jedan od mnogobrojnih učesnika istraživanja,  je u svom obraćanju naveo da udruženja osoba s invaliditetom nisu očekivala da će država prepoznati njihove potrebe, nego su se udruživali i krenuli u procese obnove i zajedničkih projekata koja su neminovno značajno doprinijela procesu pomirenja.

„Ovo istraživanje, rezultati kao i preporuke su izuzetno važni, i za osnaživanje i izgradnju kapaciteta udruženja osoba s invaliditetom i kao jasan poziv međunarodnim organizacijama, prvenstveno UN agencijama, da su osobe s invaliditetom nezaobilazna karika u izgradnji inkluzivnog i pravednog društva“, istakla je Binasa Goralija, regionalna direktorica MyRight tokom obraćanja učesnicima prezentacije, dodajući da su ključni doprinos istraživanju dale koalicije organizacija osoba s invaliditetom i partnerske organizacije MyRight-a.

Istraživanje je provela švedska organizacija MyRight – Empowers people with disabilities u Kolumbiji, Libanonu, Ukrajini, Bosni i Hercegovini i Šri Lanci. Istraživanje je finansirala Folke Bernadotte Academy.

 

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img