Nedavno objavljeno

Više proteina, manje kilograma!

Nikako da smršate? Možda vam treba više proteina

Prilikom sastavljanja dijete, mogli biste imati više koristi ako pogledate sastav proizvoda, a ne količinu kalorija. Pritom, posebnu pažnju obratite na to koliko proteina unosite svaki dan u svoj organizam. Ako se dvoumite da li da uvedete dijetu zasnovanu na većem unosu proteina, evo zašto to trebate učiniti.

Osjećat ćete se zadovoljno: Prema navodima Esther Blum, američke kliničke i holističke dijetetičarke i autorice knjige Cavewomen Don’t Get Fat, hrana bogata proteinima regulira apetit, jer je organizmu potrebno više vremena da svari, metabolizira i iskoristi proteine, što znači da se istovremeno troši više kalorija da bi se zadovoljio ovaj proces. Esther kaže da joj je iskustvo sa klijentima pokazalo da su brže i lakše gubili kilograme prilikom konzumiranja proteina.
Pomaže izgradnju mišićnog tkiva: Nedavna istraživanja su pokazala da ukoliko udvostručite unos proteina i redovno se bavite tjelovježbom, to će znatno ubrzati gubitak masnog tkiva a pritom nećete gubiti mišićnu masu. Prema tvrdnjama fitnes trenera, svi koji rade vježbe izdržljivosti trebali bi povećati unos proteina za najmanje 10 grama odmah nakon intenzivnijeg vježbanja kako bi tijelo primilo sve potrebne hranljive materije neophodne za izgradnju i razvoj mišića. Ovo je veoma bitno jer drastično može uticati na izbor užine koju uzimate nakon treninga.
Naravno, sve gore navedeno ne znači da ne trebate dalje voditi računa o unosu kalorija. To je i dalje imperativ za one koji se trude da smršaju. Ali nije jedino na šta treba obratiti pažnju. Iako ishrana bogata proteinima može imati više kalorija, namirnice poput bijelog mesa, ribe i orašastih plodova su temelj zdrave (i zadovoljavajuće) dijete koja će nivo energije držati na zadovoljavajućem nivou. Ukoliko ste se ipak odlučili za vegansku ili vegetarijansku dijetu, potrudite se da se na vašem stolu nađu oni plodovi koji su bogati proteinima.

Visokoproteinski napitak od banane i bademovog mlijeka

Šejkovi su odličan način da u organizam unesete sve hranljive tvari koje su mu potrebne, ali pitanje je kako napraviti šejk koji je istovremeno ukusan i niskokaloričan? Evo jednog ukusnog i detoksirajućeg šejka, koji je odličan izbor za vegetarijance koji traže izvore hrane bogate proteinima kao zamjenu za meso, ribu i jaja, a idealan je i za one u potrazi za savršenom užinom.
SASTOJCI: 1 šolja bademovog mlijeka, 1 zaleđena banana, 1 kašika bademovog maslaca, 3 kocke leda, 1 kašičica sitno sjeckanih badema (po želji)
PRIPREMA: Prva četiri sastojka izmiješajte u mikseru i miksajte sve dok masa ne postane glatka. Možete dodati još mlijeka ukoliko želite da šejk bude rjeđi. Pospite nasjeckanim bademima i uživajte!

Latest Posts

Raport

spot_img