Nedavno objavljeno

OVOG VALENTINOVA, DOM JE TAMO GDJE JE SRCE

Sentimentalna potrošnja porasla je za 180% u protekloj deceniji. Cvijeće cvjeta sa potrošnjom uvećanom za 242% u prethodnih 10 godina. Kuhanje kod kuće, piknik u zatvorenom i spa dani kod kuće na vrhu su ovogodišnje liste romantičnih iskustava. 45% će kupovati poklone online za Dan zaljubljenih ove godine. Evropljani pokazuju ljubav prema lokalnom, te je svaka druga kupovina u malim prodavanicama u komšiluku  

Sentimentalni kupci troše više nego ikad prije u susret Valentinovu, te je tako potrošnja porasla za 180% u protekloj deceniji, što pokazuje godišnji Mastercard Love Index. Međutim, ove godine dom je tamo gdje je srce, jer parovi planiraju drugačije provesti ovaj dan, ali i drugačije potrošiti svoj novac.

Izvještaj nudi detaljni uvid u potrošačke navike i trendove u susret najromantičnijem danu u godini analizirajući kartične transakcije širom svijeta. U Evropi je kupovina poklona i pretplata na iskustva sedmostruko porasla u proteklih deset godina, (za 648%), uključujući tradicionalnije poklone i izlaske poput cvijeća (272%) i restorana (242%). Širom Evrope, na bukete je prošle godine najviše potrošeno u Rusiji , a slijedile su je Švedska i Velika Britanija.

Također, potrošnja na nakit se povećavala iz godine u godinu, sa ukupnim rastom od 119% od 2011. godine. Italijani su ti koji su prošle godine najviše potrošili na poklone u vidu nakita, a slijede ih Velika Britanija i Rusija.

Međutim, s obzirom da se većina Evrope i dalje suočava sa lockdown ograničenjima, hrana za ponijeti i restorani sa „pripremi sam“ paketima obroka, šetnje parkom, obroci pripremljeni kod kuće,  filmski maratoni i spa dani kod kuće su idealni načini da parovi romantična iskustva vrate kući ove godine.

Online kupovina je stabilno rasla u posljednjih deset godina i sada je na najvišem nivou ikada – sa rastom od 572% u broju online transakcija tokom Dana zaljubljenih u posljednjih deset godina. Gotovo polovina ispitanika (45%) je izjavila da će ove godine kupovati poklone za Dan zaljubljenih putem interneta, dok će istovremeno mnogi pokazati ljubav prema lokalnom, jer svaki drugi ispitanik planira kupiti buket i poklone kod lokalnih prodavaca.

Pandemija je možda spriječila ljude da viđaju najmilije uživo, ali nije spriječila ljude da pronađu ljubav. Svaki peti ispitanik (19%) je započeo vezu na internetu u proteklih godinu dana, a 19% je imalo Zoom ili video sastanak. Gotovo svaki treći (30%) uživao je u socijalno distanciranoj  šetnji u vidu sastanka, a 21% ispitanika se prijavilo na internetske stranice i aplikacije za upoznavanje u proteklih godinu dana.

Također, izvještaj pokazuje kako su stavovi o vezama evoluirali tokom protekle godine i kako Valentinovo 2021. može biti najznačajnije do sada, sa 45% romantičara širom svijeta koji će se dodatno potruditi za Dan zaljubljenih ove godine, a 46% ih je kreativnije u svojim planovima.

 „Mastercard Love Index već gotovo cijelu deceniju pruža uvide u globalne trendove kada je riječ o kupovini i potrošnji tokom najromantičnijeg dana u godini. Naravno, ova godina je bila drugačija od bilo koje druge, ali kako se evropski potrošači okreću online kupovini i lokalnim trgovcima kada kupuju poklone i pretplate za iskustva kod kuće, vidimo da je potrošnja u susret Dana zaljubljenih na historijskom vrhuncu“, izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard. „To je nesumnjivo bio katalizator rasta e-trgovine i posljedično, u mogućnosti smo da brzo pomognemo da što više ljudi prihvati digitalizaciju, pružajući im sigurno, bezbijedno i praktično iskustvo kupovine putem interneta.“

Deset najromantičnijih iskustava za Valentinovo 2021:

  1. Obrok pripremljen kod kuće 49%
  2. Hrana za ponijeti 27%
  3. Šetnja parkom 21%
  4. Filmski maraton 20%
  5. Šetnja rodnim gradom 19%
  6. Kućni spa centar 13%
  7. Noć društvenih igara 12%
  8. Piknik u kući 11%
  9. Pop-up piknik u prirodi 6%
  10. Virtuelni sastanak (Zoom, Facetime itd.) 5%

Latest Posts

Raport