DIGITALNE MANEKENKE: Kraj stvarnih modela? 

Bivši modni fotograf Cameron-James Wilson stoji iza virtualnih modela koje poznati i manje poznati brendovi unajmljuju za svoje kampanje 

Nedavno objavljeno

MODA

Naslov:

Za samo dvije godine, manekenka Shudu Gram pojavila se u magazinima Vogue i WWD, kampanjama za Balmain i Ellesse, a crvenim tepihom prošetala je i na dodjeli filmskih nagrada BAFTA u februaru 2019. godine. Ali ipak, sa 214.000 pratitelja na Instagramu, savršenom simetrijom i blistavim kožom, Shudu nije samo model. Ona je doslovno nestvarna.

Nastala u spavaćoj sobi Camerona-Jamesa Wilsona, bivšeg modnog fotografa, Shudu je jedna od nekoliko virtualnih modela i influenserica na Instagramu. Tu su još i virtualna manekenka Noonoouri i fiktivni lik Lil Miquela, koja se prije dvije godine pojavila u kontroverznoj kampanji za Calvin Klein, u kojoj se našla i Bella Hadid.

Nakon što se dokazao u svijetu modne fotografije, Wilson je odlučio naučiti 3D crtanje, i to uz pomoć YouTube tutorijala. Koristeći Daz 3-D program, u proljeće 2017. stvorio je lik Shudu. “Htio sam napraviti snažnu sliku koja slavi ljepotu, za koju smatram da nije dovoljno prezentirana u medijima”, pojasnio je Wilson za časopis Elle. Fotografija Shudu uskoro postaje viralna, te su je na svojim profilima naknadno objavili Rihannin brend Fenty Beauty i Tyra Banks misleći da je u pitanju stvarni model. U modnoj fotografiji, Wilson je uklanjao prištiće s lica, ali je u slučaju Shudu dodavao prirodne nesavršenosti, poput pora i hiperpigmentacije, kako bi izgledala što stvarnije.

Iako je Shudu njegova najpoznatija kreacija, Wilson je stvorio još šest virtualnih manekenki, a neke od njih, Margot i Zhi, našle su se uz Shudu u Balmainovoj kampanji 2018. Zajedno, one čine “The Diigitals Models” – prvu na svijetu potpuno digitalnu modnu agenciju, koju je lansirao Wilson.

Među Shudu obožavateljicama našle su se Alicia Keys, Tyra Banks i Naomi Campbell. Nakon što je u intervjuu za Harper’s Bazaar otkriveno da je njen tvorac 28-godišnji bijelac, stvari su se počele mijenjati. Mnoge tamnopute žene zauzele su kritički stav, te je Shudu nazvana slikom koju je “zamislio bijelac”.

Još jedna od kritika upućenih Wilsonu je i to da profitira od manekenskog posla virtualne Shudu, oduzimajući potencijalne poslove stvarnim ženama s obzirom na to da je sve više brendova angažiralo digitalne manekenke i influenserice za svoje kampanje. Postavilo se pitanje hoće li u budućnosti virtualni modeli zauzeti većinu bilborda i reklamnih oglasa u magazinima, čineći ljudske modele suvišnim.

 

 

 

 

Pročitaj još
Related

Belma Tvico: Metamorphosis

U svojoj srži, Metamorphosis se bazira na četiri životna...

Ovom je kombinacijom Blake Lively prekršila sva modna pravila

Među zvanicama na 27. rođendan Gigi Hadid našla se...

Helen Mirren servirala vatromet boja

Na svečanoj projekciji filma ‘The Duke’ u New Yorku...

Supermodeli 90-ih na okupu u donjem rublju Kim Kardashian

Čast da predstavi novu liniju Skims donjeg rublja dobile...