Nedavno objavljeno

KAMALA HARRIS: Prva, ali ne i posljednja

Položivši zakletvu na predsjedničkoj inauguraciji 20. januara, Kamala Harris i zvanično je ušla u historiju kao prva žena i prva tamnoputa žena koja je postala potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država

Priredila Elma Tahirović

Kamala Harris (56), čija je majka Indijka, a otac s Jamajke, popela se visočije u vodstvu Sjedinjenih Američkih Država nego ijedna žena prije nje. Od ranog djetinjstva učena je da je put do rasne pravde dug. Često je tokom kampanje govorila o onima koji su tu došli prije nje, o roditeljima, te migrantima koji su se u Americi borili za ljudska prava, ali i o precima koji su im utrli put.
Dolaskom na mjesto potpredsjednice, Kamala Harris je postala prva žena i prva tamnoputa žena na toj funkciji, što je velika stvar za naciju sa pogubnom historijom rasne nepravde, pa ipak, postigla je to u izborima koji su podijelili javnost. Ona je otjelovljenje budućnosti rasno sve različitije zemlje, iako je osoba koju su glasači željeli vidjeti na najprestižnijoj funkciji 77-godišnji bjelac.
Kao što je kazala u svom pobjedničkom govoru, “možda je prva, ali ne i posljednja.”

Ponosne žene tamne puti

Kamala Harris provela je život razbijajući predrasude. Rođena je 20. oktobra 1964. u Oaklandu, u Kaliforniji, a kćerka je doseljenika. Njena majka, Shyamala Gopalan (1938-2009) bila je poznata istraživačica raka dojke i aktivistica za ljudska prava. Emigrirala je 1960. iz Indije u SAD. Kamalin otac, profesor ekonomije Donald J. Harris (1938.), potiče s Jamajke. Roditelji su se rastali kada je Kamali bilo sedam godina. Ona je od tada sa tri godine mlađom sestrom Mayom, danas pravnicom, rasla uz majku, najprije u kanadskom Montrealu, gdje je majka učestvovala u naučnom projektu. Kasnije su se vratili u Oakland.
Odrastajući u Oaklandu, Kamala je bila udubljena u indijsku i afričko-američku kulturu. Majka je kćerke vodila u Indiju kako bi ljetni raspust provodile sa bakom i djedom, ali i da bi ostale u vezi sa svojim korijenima. “Moja majka je itekako bila svjesna da podiže dvije tamnopute kćerke”, napisala je u autobiografiji The Truths We Hold. “Znala je da će njena usvojena zemlja na Mayu i mene gledati kao na tamnopute djevojčice, te je čvrsto odlučila da od nas stvori samopouzdane, ponosne žene tamne puti.”

Kamalu Harris majka je vodila na marševe Pokreta za ljudska prava. Ova rana iskustva inspirirala su je da borbu protiv nepravde učini svojim životnim djelom. Često napominje da je zbog svog porijekla sedamdesetih godina u Kaliforniji iskusila neprihvaćanje i marginalizaciju, što je snažno utjecalo na nju. Ali borbeni duh njene majke, koja je bila angažirana u pokretu za građanska prava na Berkeleyu, bio je isto tako ključan za nju.
Studirala je politologiju i ekonomiju na Univerzitetu Howard u Washingtonu, a zatim u San Franciscu završila pravo i započela karijeru kao tužiteljica u uredu okružnog tužitelja. Godine 2010. izabrana je za državnu odvjetnicu u Kaliforniji. Četiri godine kasnije, udala se za advokata Douga Emhoffa (56), te je postala pomajka njegovom sinu i kćerki iz prethodnog braka, koji je zovu “Momala”. Doug je Colea (26) i Ellu (21) – koji su imena dobili po Johnu Coltraneu i Elli Fitzgerald – dobio u braku s Kerstin Mackin Emhoff, s kojom se bio vjenčao 1992., a rastao 16 godina kasnije. S bivšom suprugom ostao je u prijateljskim odnosima, a ona je čak pomagala Kamali tokom predsjedničke kampanje.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 407, 22.1.2021.

Latest Posts

Raport

spot_img