Nedavno objavljeno

spot_img

KAMALA HARRIS: Mogu li SAD dobiti prvu predsjednicu?

Položivši zakletvu na predsjedničkoj inauguraciji u januaru 2021. Kamala Harris i zvanično je ušla u historiju kao prva žena, prva Afroamerikanka te prva osoba južnoazijskog porijekla koja je postala potpredsjednica SAD, a sad ide dalje: mogla bi postati demokratska predsjednička kandidatkinja. Nakon četiri godine u Bidenovoj sjeni, te nakon njegovog povlačenja iz predsjedničke utrke bi mogla dobiti svoju pravu šansu. Ko je Kamala Harris?

Priredila Elma Tahirović

Kamala Harris, čija je majka Indijka, a otac s Jamajke, popela se visočije u vodstvu Sjedinjenih Američkih Država nego ijedna žena prije nje. Od ranog djetinjstva učena je da je put do rasne pravde dug. Često je tokom kampanje govorila o onima koji su tu došli prije nje, o roditeljima, te migrantima koji su se u Americi borili za ljudska prava, ali i o precima koji su im utrli put.

Dolaskom na mjesto potpredsjednice, Kamala Harris je postala prva žena, prva Afroamerikanka te prva osoba južnoazijskog porijekla na tom položaju, što je velika stvar za naciju sa pogubnom historijom rasne nepravde, pa ipak, postigla je to u izborima koji su podijelili javnost. Ona je otjelovljenje budućnosti rasno sve različitije zemlje, iako je osoba koju su glasači željeli vidjeti na najprestižnijoj funkciji tada 77-godišnji bjelac. Kao što je kazala u svom pobjedničkom govoru, “možda je prva, ali ne i posljednja.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris)

Ponosne žene

Kamala Harris provela je život razbijajući predrasude. Rođena je 20. oktobra 1964. u Oaklandu, u Kaliforniji, a kćerka je doseljenika. Njena majka, Shyamala Gopalan (1938-2009) bila je poznata istraživačica raka dojke i aktivistica za ljudska prava. Emigrirala je 1960. iz Indije u SAD. Kamalin otac, profesor ekonomije Donald J. Harris (1938.), potiče s Jamajke. Roditelji su se rastali kada je Kamali bilo sedam godina. Ona je od tada sa tri godine mlađom sestrom Mayom, danas pravnicom, rasla uz majku, najprije u kanadskom Montrealu, gdje je majka učestvovala u naučnom projektu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TIME (@time)

Kasnije su se vratili u Oakland. Odrastajući u Oaklandu, Kamala je bila udubljena u indijsku i afričko-američku kulturu. Majka je kćerke vodila u Indiju kako bi ljetni raspust provodile sa bakom i djedom, ali i da bi ostale u vezi sa svojim korijenima. “Moja majka je itekako bila svjesna da podiže dvije tamnopute kćerke”, napisala je u autobiografiji The Truths We Hold. “Znala je da će njena usvojena zemlja na Mayu i mene gledati kao na tamnopute djevojčice, te je čvrsto odlučila da od nas stvori samopouzdane, ponosne žene tamne puti.”

Pokret za ljudska prava

Kamalu Harris majka je vodila na marševe Pokreta za ljudska prava. Ova rana iskustva inspirirala su je da borbu protiv nepravde učini svojim životnim djelom. Često napominje da je zbog svog porijekla sedamdesetih godina u Kaliforniji iskusila neprihvaćanje i marginalizaciju, što je snažno utjecalo na nju. Ali borbeni duh njene majke, koja je bila angažirana u pokretu za građanska prava na Berkeleyu, bio je isto tako ključan za nju.
Studirala je politologiju i ekonomiju na Univerzitetu Howard u Washingtonu, a zatim u San Franciscu završila pravo i započela karijeru kao tužiteljica u uredu okružnog tužitelja.

Karijera odvjetnice

Godine 2010. izabrana je za državnu odvjetnicu u Kaliforniji. Četiri godine kasnije, udala se za advokata Douga Emhoffa (56), te je postala pomajka njegovom sinu i kćerki iz prethodnog braka, koji je zovu “Momala”. Doug je Colea (26) i Ellu (21) – koji su imena dobili po Johnu Coltraneu i Elli Fitzgerald – dobio u braku s Kerstin Mackin Emhoff, s kojom se bio vjenčao 1992., a rastao 16 godina kasnije. S bivšom suprugom ostao je u prijateljskim odnosima, a ona je čak pomagala Kamali tokom predsjedničke kampanje.

Godine u Senatu

Godine 2016. Kamala Harris izabrana je za senatoricu Kalifornije, postavši tek druga Afroamerikanka koja je ikada bila izabrana za američki Senat. Kada je 2019. govorila za The Washington Post, Kamala Harris je kazala da političari ne bi trebali biti podvrgnuti stereotipima zbog boje kože ili porijekla, istaknuvši: “Moja poenta je bila: To sam što sam. I dobro mi je tako.” Tokom angažmana u Senatu, radila je za dva moćna odbora: Obavještajni i Zakonodavni odbor. S obzirom da su se ovi odbori bavili važnim pitanjima – kao što su istraživanje ruskog uticaja na izbore u Americi 2016. godine te imenovanje sudija Vrhovnog suda – Harrisova je postala poznata kao oštra i agresivna ispitivačica, koja psihološki može da slomi svjedoke suprotne strane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris)

Poruka pobjednice

Godine 2019. započela je kampanju za predsjednicu Amerike. Iako nije prošla na preliminarnim izborima demokrata, dokazala je da je sposobna za veću lidersku ulogu u Americi. Zbog posvećenosti borbi protiv nepravde, te zahvaljujući elokvenciji, liderskim sposobnostima i smislu za upravljanjem, novoizabrani američki predsjednik Joseph Biden odabrao je Kamalu Harris za svoju potpredsjednicu. Ovo ju je učinilo četvrtom ženom na visokoj partijskoj funkciji, te drugom afroameričkom osobom na predsjedničkim izborima.

Prva ali ne i posljednja

Te večeri 7. novembra 2020., stojeći na otvorenoj bini u Wilmingtonu, država Delaware, Kamala Harris – odjevena u bijelo odijelo – okupljenima je govorila o poslovima koje žene obavljaju i nastavljaju obavljati u Americi. Kazala je: “Kada se moja majka, sa 19 godina, ovdje doselila iz Indije, vjerovatno nikada nije zamišljala ovaj trenutak. Ali, duboko je vjerovala u Ameriku u kojoj je ovo moguće. Stoga, ja mislim na nju i na generacije žena – crnkinja, Azijatkinja, bjelkinja, Latinoamerikanki i Indijanki tokom historije naše nacije, koje su popločale put za večerašnji trenutak. Žene koje su se borile i toliko žrtvovale za jednakost, slobodu i pravdu za sve, uključujući žene tamne boje kože, koje su često zanemarene, ali još češće dokazuju da su stub naše demokratije… Iako sam možda prva žena na ovoj funkciji, neću biti posljednja. Jer svaka djevojčica koja nas večeras gleda, vidi da je ovo zemlja mogućnosti. A naša poruka svoj djeci u ovoj zemlji, bez obzira na spol, jasna je: Sanjajte ambiciozno, vodite s ubjeđenjem i gledajte sebe na način na koji vas drugi možda ne vide samo zato što nešto slično nisu vidjeli nikada prije.”

Pravo žena na abortus

Za aktuelnog Bidenova mandata u Bijeloj kući Harris je počela da bije bitku za pravo žena na prekid trudnoće, i to od 2022. kad je Vrhovni sud SAD ukunio presudu Roe protiv Wadea, onemogućivši pobačaje u velikom dijelu SAD. Početkom 2024. Harris je pokrenula turneju “Borba za reproduktivne slobode”, upozorivši, dok je Biden još bio u utrci za predsjednika SAD, da su u slučaju Trumpove pobjede reproduktivna prava “na kocki”.

Kada je Biden objavio povlačenje dao je podršku upravo Kamali Harris za novu kandidatkinju Demokratske stranke. Važna imena demokrata, uključujući bivšeg predsjednika Billa Clintona i njegovu suprugu Hillary, te guvernere Kalifornije, Pennsylvanije i Sjeverne Karoline, odmah su podržali nominaciju Kamale Harris. Konačnu odluku o tome donosi stranački kongres koji se održava u augustu.

Gracija 407, 22.1.2021.
spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport