spot_img

Anketa o filmu koji je pokrenuo diskusiju u BiH: Na koji način je djelovao na vas?

Online nasilje i govor mržnje prema LGBTI zajednici inspirisali su bh. režisera Adu Hasanovića da snimi dokumentarni film “Nek je što šarenije”. Svi koji su pogledali film pozvani su da odgovore na online anketu i iznesu svoja stajališta o temi ravnopravnosti LGBTI osoba..

Anketa koja se nalazi na ovom linku sadrži četiri jednostavna pitanja o filmu i temi koju obrađuje, a s ciljem odgovora da li je i u kojoj mjeri utjecao na promjenu stavova gledalaca i gledateljki.

Ovaj dokumentarac u produkciji kulturnog udruženja za obrazovanje i promociju filmske kulture Admon film prikazuje dešavanja i mišljenja ljudi u i oko Povorke ponosa održane u septembru 2019. godine u Sarajevu. Autor u želji da sa svih strana osvijetli ovaj događaj i emocije ljudi, prikazuje i protestnu šetnju protiv Povorke ponosa.

Kako ističe autor Ado Hasanović, na snimanje filma ga je naveo veliki broj negativnih komentara u kojima se poziva na nasilje prema LGBTI zajednici. Uzeo je kameru u ruke i sa ekipom snimao dešavanja sa ulica, a u fokusu su mu bila mišljenja i reakcije ljudi. Tako je film postao kombinacija izjava građana i građanki i autorove naracije.

Trailer filma:

Dokumentarni film “Nek je što šarenije” učestvovao je na 22 festivala širom svijeta i osvojio dvije vrijedne nagrade. U svojoj kraćoj verziji prikazan  je na 26. Sarajevo Film Festivalu (SFF), a potom i na festivalima u Kini, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Portugalu, SAD-u, Grčkoj, Turskoj, Srbiji, Poljskoj, Italiji, Tanzaniji, Brazilu i Crnoj Gori.

Osvojio je Nagradu za najbolji dokumentarni film ERA žirija na 12. Međunarodnom festivalu queer filma Merlinka u Beogradu, kao i Jury Special Section nagradu Andromeda Film Festivala u Istanbulu.

Proteklih mjeseci film je prikazan u gradovima širom Bosne i Hercegovine (Velika Kladuša, Bihać, Tuzla, Zvornik, Mostar, Zenica, Prijedor, Banja Luka i Sarajevo).

Projekt se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Gledali ste film “Nek je što šarenije”? Odgovorite na pitanja u anketi:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=AY2j63PB_kq8I6BM_S8paeOEz0sVXHxLtb8nfPHy2I1UNTUyOUZXR0ExMVNHUU1URjNUWEtENFNBSi4u

Novosti možete pratiti na Instagram profilu filma.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,858LikesLikes
4,920SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno