Nedavno objavljeno

Njihova godina: JASMILA ŽBANIĆ

Kao i prethodnih, tako i na kraju 2020., pandemijske godine, ističemo ličnosti koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog i to zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu i upornosti te stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo vam žene i muškarce koji 2020. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. Oni su: rediteljica Jasmila Žbanić, biciklistkinja Lejla Tanović, mladi pravnik Mustafa Mehić Mujče, političarka Irma Baralija, novinarka Semira Degirmendžić, prosvjetna radnica Olivera Nedić, muzikologinja Alma Ferović Fazlić te aktivisti Lejla Kusturica i Nihad Suljić

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimci Privatni album

Na ovogodišnjem festivalu u Veneciji, Jasmila Žbanić (46) svjetskoj je javnosti predstavila Quo vadis, Aida?, igrani film koji govori o golgoti koju su Srebreničani prolazili u ljeto 1995. godine. Jasmila se usudila na veliko platno prenijeti priču o srebreničkom genocidu i tako uraditi možda najteži zadatak u bh. filmskoj umjetnosti. I iako Zlatnom medvjedu, kojeg je 2006. godine osvojila u Berlinu za postratnu dramu Grbavica, nije pridružila i venecijanskog Lava, bitno je samo jedno: činjenica da moramo biti ponosni na rediteljicu koja je odlučila cijelom svijetu, iskreno i bez ukrašavanja, ukazati na istinu i sačuvati je od zaborava. Nakon ovog filma, Srebrenica neće više biti broj u novinama ili na portalima, nego duboko ljudsko iskustvo, kazala je Jasmila.
Quo vadis, Aida?, Jasmila Žbanić i glavna glumica Jasna Đuričić osvojili su mnoga priznanja i nagrade na festivalima širom svijeta: u Antaliji, Egiptu, Arrasu, Londonu, Jerusalemu, Les Arcsu… Na kraju, završimo Jasmilinom posebnom porukom koja ima i univerzalni smisa, ali i govori o njenom filmu: “Trebamo naučiti voljeti jedni druge, živjeti zajedno. Nadam se da će ovaj film doprinijeti razumijevanju, empatiji i zajedničkoj solidarnosti.”

Latest Posts

Raport

spot_img