NaslovnicaRaportADIS SIRBUBALO OTVARA 24. JAZZ FEST SARAJEVO!

ADIS SIRBUBALO OTVARA 24. JAZZ FEST SARAJEVO!

Jazz Fest Sarajevo ove godine predstavlja posebno festivalsko izdanje koje će publici od 19. do 21. novembra omogućiti da koncerte međunarodnih i domaćih umjetnika prati besplatno putem društvenih mreža i platformi, na zvaničnoj Facebook stranici i YouTube kanalu Jazz Festa.

XX4. Jazz Fest Sarajevo otvorit će 19. novembra u 21.00 bosanskohercegovački pijanista Adis Sirbubalo solo koncertom snimljenim u sarajevskoj Vijećnici, na kojem će predstaviti repertoar tradicionalnih pjesama Bosne i Hercegovine i vlastitih, autorskih kompozicija.

Sirbubalo je rođen u Foči, školovao se u Sarajevu i Chicagu gdje je završio prestižni muzički koledž Columbia, sarađivao je sa muzičarima kao što su Eddie Gomez, Christian McBride i Chuchito Valdes. Živi i radi u Sarajevu, kao muzičar, aranžer i kompozitor, piše i muziku za film i TV.

Njegov koncert na Jazz Festu premijerno je predstavljanje samostalnog rada ovog muzičara koji je rezidentni umjetnik 24. Jazz Festa – Sirbubalo će zajedno sa Zaninom Berbićem i zatvoriti ovogodišnji festival također izvodeći tradicionalni repertoar iz naše zemlje. Sirbubalov solo koncert iz Vijećnice imat će u četvrtak u 23.00 i svoju TV premijeru na Face TV.

Isti dan u 21.40 publika će moći pogledati i koncert iranskog virtuoznog umjetnika Kayhana Kalhora (Kajhan Kalhor), višestruko nominiranog za nagradu Grammy koju je osvojio 2017. godine za najbolji world music album sa Silkroad Ensembleom čiji je član i kompozitor.

Kalhorovo muziciranje na kemenčeu, tradicionalnom iranskom žičanom instrumentu, i njegove fascinantne improvizacije imale su krucijalan značaj za popularizaciju perzijske muzike na zapadu gdje je sarađivao sa velikim i važnim orkestrima poput Njujorške filharmonije. Danas je Kayhan Kalhor majstor klasične perzijske muzike i epitom je instrumenta koji svira. Koncert kojim se premijerno predstavlja na Jazz Festu snimljen je u jednoj od najvažnijih koncertnih dvorana Evrope, amsterdamskom Bimhuisu.

Linkovi za praćenje koncerata bit će dostupni na web stranici, YouTube kanalu i Facebook stranici Jazz Festa a više informacija o ovogodišnjem festivalu, može se naći na www.jazzfest.ba.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno