Nedavno objavljeno

Objavljen program 24. Jazz Festa

Od 19. do 21. novembra bit će realizirano besplatno online izdanje međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2020.

Festival će predstaviti premijerne koncerte međunarodnih i bosanskohercegovačkih umjetnika koji su posebno za festival producirani na različitim lokacijama na tri kontinenta: u Sarajevu, Amsterdamu, New Yorku, Berlinu i Jerusalemu. Tridesetominutni koncerti snimani u 4K tehnologiji moći će se besplatno pratiti na YouTube kanalu i Facebook stranici Jazz Festa.

Poseban festivalski program je Sevdah na distanci, koji muzičarima iz Bosne i Hercegovine omogućava angažman u vrijeme pandemije i priliku za nove projekte, novu muziku. Program Sevdah na distanci će predstaviti tri koncerta koji će osim online premijere, svoju TV premijeru imati tokom festivala u programu Face TV.

Ovogodišnje online izdanje omogućava publici širom svijeta da besplatno prati uzbudljiv i raznovrstan program festivala sa spektakularnih lokacija a bosanskohercegovačim muzičarima osim angažmana dao je priliku da pripreme i realiziraju nove projekte za bolja vremena kada će na koncertima biti u prilici uživo predstaviti svoju muziku nastalu na inicijativu i u produkciji Jazz Festa. Koncerti će ostati i trajan dokument ne samo ovog izdanja festivala već i vremena u kojem živimo.

Program

24. Jazz Fest Sarajevo će 19. novembra biti otvoren klavirskim solo koncertom Adisa Sirbubala u sarajevskoj Vijećnici nakon čega će uslijediti premijera koncerta iranskog virtuoza i dobitnika nagrade Grammy Kayhana Kalhora, snimljen u koncertnoj dvorani Bimhuis u Amsterdamu.

Dvadesetog novembra bit će predstavljen duet vokalistice Tijane Vignjević i čelistice Belme Alić iz sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva, a potom i dva premijerna koncerta iz New Yorka – u studiju EastSide Sound nastupit će dvoje vrhunskih gitarista srednje generacije Mary Halvorson i Miles Okazaki, a u Muzeju savremenu umjetnosti, čuvenoj MoMA-i PS1, koncert će održati Amir ElSaffar, trubač, multiinstrumentalista i vokalista.

Trećeg dana festivala, 21. novembra, program počinje u berlinskom muzeju Pergamon, ispred Babilonskih vrata gdje nastupaju trombonista Nils Wogram i bubnjar Dejan Terzić, potom festival putuje u Jerusalem, u Davidovu kulu i Muzej povijesti Jerusalema gdje će svirati Mark Eliyahu, a festival zatvara duet Zanin Berbić & Adis Sirbubalo koncertom u sarajevskom Muzeju ratnog djetinjstva.

Više informacija bit će objavljeno na web stranici festivala www.jazzfest.ba u narednim danima.

 

Latest Posts

Raport