Nedavno objavljeno

Ikone: Sean Connery

Istinska legenda filmske umjetnosti ostvario je mnoštvo izvrsnih uloga, ali će ga publika i filmska historija zauvijek pamtiti samo po jednoj – Jamesu Bondu

 

Priredila Mila Durić

NAJPOZNATIJI TAJNI AGENT Kada je daleke 1962. izgovorio “My name is Bond, James Bond” ušao je u istoriju kao najpoznatiji tajni agent na svijetu s dozvolom za ubijanje u službi Njenog Veličanstva. Postoje dvije verzije događaja, kada je u pitanju Conneryjev izbor za Jamesa Bonda. Jedna je da su ga producenti Saltzman i Broccoli pozvali na audiciju nakon što su ga slučajno vidjeli kroz prozor “dok je koračao gipko kao pantera, i odmah ga zarobili”. Iako je Connery bio izuzetno bahat na audiciji, na kojoj se pojavio neuredan, u preširokim hlačama i prevelikom džemperu, te odbio da pročita određeni tekst, dobio je ulogu. Među konkurentima je bio i glumac David Niven, koji je Flemingu navodno poslužio kao inspiracija za lik Bonda.

Druga verzija je da je Connery ulogu dobio zahvaljujući glasovima čitatelja Daily Expressa, a u konkurenciji su bili Rex Harrison, Trevor Howard, Cary Grant, Patrick McGoohan i Roger Moore. Zanimljivo je da se Ian Fleming, tvorac lika legendarnog agenta, svim silama borio da Connery ne bude izabran za ulogu. Smatrao ga je nedovoljno otmjenim i premišićavim, ali je odlučujuću riječ imala Flemingova supruga, tvrdeći da je upravo Connery idealan James Bond. Nakon prvog filma iz serijala Dr. No, niko nije sumnjao u ispravnost izbora, a Fleming je čak u kasnijim romanima dodao da Bond ima škotske krvi. Uslijedili su, zatim, Iz Rusije s ljubavlju, Goldfinger, Operacija Grom, Samo dvaput se živi i Dijamanti su vječni, u periodu od 1962. do 1971. godine. Za ljubitelje Jamesa Bonda širom svijeta, samo je Sean Connery pravi i jedini agent 007.

ŠTA NE ZNAJU OBOŽAVATELJI Mnogim obožavateljima slavnog glumca nije poznato da je potpuno ćelav, te da je u gotovo svim filmovima, čak i onim iz 60-ih, nosio tupe. Kosu je počeo gubiti veoma rano, kao 20-godišnjak, ali to privatno nikada nije krio

DVIJE TETOVAŽE Thomas Sean Connery je rođen 25. augusta 1930. godine u siromašnoj edinburškoj četvrti Fountainbridge u Škotskoj. Otac Joseph bio je vozač kamiona, a majka Euphamia Maclean sluškinja. Mali Thomas je od najranijeg djetinjstva morao zarađivati, te je radio kao dostavljač mlijeka za jednu funtu sedmično. Kao 13-godišnjak, nimalo zadovoljan načinom života, napušta školu i porodicu kako bi se prijavio u Britansku mornaricu, iz koje je otpušten poslije tri godine zbog zdravstvenih problema. Danas ga na te dane podsjećaju dvije tetovaže na ruci, Mum and Dad i Scotland Forever. Kako bi preživio, počinje raditi različite poslove, bio je zidar, vozač kamiona, čuvar, slikarski model, maneken za kupaće kostime…Nakon što se sasvim slučajno priključio mornarskom horu u Londonu, počinju ga zanimati gluma i scenski nastup. Godine 1951. je debitirao u pozorištu u predstavi South Pacific.

STRASTVENI BILDER Kao mladić strastveno se bavio body buildingom i dobio nadimak Big Tam. Pod imenom Thom Connery učestvovao je na izboru Mister Universe 1953. godine i zauzeo treće mjesto. Poslije tog sportskog uspjeha nastupio je u nekoliko pozorišnih predstava, te ostvario manje uloge u televizijskim filmovima i serijama. Godine 1968. s Lanom Turner snima Another Time, Another Place, a naredne igra negativca u filmu Tarzanova najveća avantura. Iz tog razdoblja vrijedi pomenuti i epizodnu ulogu u filmu Najduži dan, s mnogobrojnim glumačkim zvijezdama: Henry Fonda, John Wayne, Robert Mitchum…

NIKAD NE RECI NIKAD Iako je zahvaljujući filmovima o Jamesu Bondu postao slavan u cijelom svijetu, Connery nije bio zadovoljan time. Nije želio da ga publika pamti po jednoj ulozi. U narednim filmovima pokušavao se izgledom što više udaljiti od lika prepoznatljivog britanskog agenta. Bio je veoma uporan i prihvatao najrazličitije uloge koje su mu dopuštale što veće transformiranje vanjštine. Skoro neprepoznatljivo je izgledao u filmu iz 1974. Zardoz, reditelja Johna Boormana, gdje je imao dugu pletenicu, ogromne brkove i bio omotan u neobičnu crvenu odjeću. Uslijedile su uloge u avanturističkim, akcionim, ratnim i vestern filmovima… Iako je obećao da više nikada neće biti tajni agent, 1983. prihvata tu ponudu posljednji put i snima svog posljednjeg Bonda, Nikad ne reci nikad, koji nije dostigao uspjeh prethodnih.

IME RUŽE Sredinom 80-ih Conneryjeva karijera je donekle posustala, mada je i tokom tog perioda ostvario nekoliko veoma značajnih uloga. Godine 1986. glumio je u prvom i najboljem filmu Highlander serijala, kao i u hvaljenom Ime ruže, za koji je dobio nagradu BAFTA. Zanimljivo je napomenuti da kompanija Columbia Pictures nije htjela finansirati Ime ruže upravo zbog Conneryja. Smatrali su da mu je karijera krenula nizbrdo i da njegovo ime neće privući dovoljnu pažnju publike. Film je, ipak, postao pravi hit i danas uživa kultni status. Godinu poslije, Saen Connery osvaja jedinog Oscara za ulogu irskog policajca Jima Malonea u De Palminom filmu Nedodirljivi.

UNUCI, GOLF I VISKI Sean Connery je od 1962. do 1973. godine bio u braku s glumicom Diane Cilento, s kojom ima sina Jasona (45). Više od 30 godina je u braku s francusko-marokanskom umjetnicom Micheline Roquebrune, s kojom živi povučeno, uglavnom u Španiji i u Los Angelesu. Uživa u druženju s unucima, golfu i škotskom viskiju. Kako je stario i bivao zreliji, Connery je ženama postajao sve privlačniji, a na listama najseksi ljudi iz šoubiznisa i seks-simbola često je zauzimao mjesto pri i na samom vrhu. Imao je 60 godina kada ga je magazin People proglasio najseksepilnijim živim muškarcem, na šta je reagirao riječima: “Hvala Bogu, dobro je dok nisam najprivlačniji mrtav muškarac.” Godinu poslije, časopis Empire ga je proglasio sedmom najprivlačnijom filmskom zvijezdom svih vremena. Ispred Conneryja su se našla samo dva muškarca – Robert Redford i Johnny Depp. Mnogim obožavateljima slavnog glumca nije poznato da je potpuno ćelav, te da je u gotovo svim filmovima, čak i onim iz 60-ih, nosio tupe. Kosu je počeo gubiti veoma rano, kao 20-godišnjak, ali to privatno nikada nije krio.

VITEZ I KRALJICA Kraljica Elizabeta ga je 1999. godine proglasila vitezom, uprkos tome što Connery aktivno učestvuje u radu Škotske nacionalističke partije koja traži samostalnu i nezavisnu Škotsku izvan Velike Britanije

POLITIČKI ANGAŽMAN Kraljica Elizabeta ga je 1999. godine proglasila vitezom, uprkos tome što Connery otvoreno podržava Škotsku i aktivno učestvuje u radu Škotske nacionalističke partije koja traži samostalnu i nezavisnu Škotsku izvan Velike Britanije. Prošle godine je pokrenuo internetski TV kanal, kako bi se na njemu češće pojavljivao vođa stranke. Connery je dao punu podršku stranci i izrazio nadu da će do 2010. postati najjača u Škotskoj. “Znam da je ova stranka uistinu škotska i da ima izvrsne ideje. Ukoliko se realiziraju, možemo očekivati pozitivne promjene za škotski narod i cijelu Škotsku. Zajedno možemo započeti novu eru optimizma i napretka”, rekao je prilikom predstavljanja TV kanala.

ŠKOTSKI AKCENT Iako su mnogi prigovarali njegovom izgovoru i tvrdili kako ima jedan od najgorih naglasaka na filmu, Connery ga nikada nije mijenjao bez obzira koji lik tumačio. I upravo je taj užasni škotski akcent vremenom postao njegov zaštitni znak i zbog njega je dobio ponudu da svoj glas posudi zmaju Dracu u filmu Dragonheart uz 1996. godine. Zanimljivo je da su kompjuterski animatori proučavali i njegove pokrete i mimiku kako bi ih prenijeli na lik i kretnje zmaja.

POVLAČENJE Posljednjih godina Connery nije mnogo snimao: 2000. godine je za dramu Finding Forrester dobio mnogo pohvala i dobrih kritika, a tri godine kasnije je još jednom bio akcijski junak u ekranizaciji stripa Liga izuzetnih džentlmena, koja se nije proslavila. Prihvatio je još jednom Jamesa Bonda, tačnije posudio mu je glas u videoigri pod nazivom James Bond 007: Iz Rusije s ljubavlju. Nakon što je objavio da se povlači iz glume, uslijedila je ponuda za četvrti nastavak Indiana Jonesa. Na veliku žalost ljubitelja ovog serijala, kao što je ranije odbio i ulogu Gandalfa u trilogiji Gospodar prstenova, Sean je odbio ulogu istraživačevog ekscentričnog oca, iako je tvrdio da se nikada nije zabavljao kao na snimanju filma Indiana Jones: Posljednji krstaški pohod. George Lucas je više puta izjavio da mu je lik Jamesa Bonda bio velika inspiracija prilikom stvaranja lika Indiane Jonesa i čitavog serijala. “Ko bi drugi mogao igrati Jonesovog oca nego tip zbog koji me je inspirirao u stvaranju svega toga, James Bond glavom i bradom.”

Gracija 88, 22.8.2008.

Latest Posts

Raport

spot_img