Nedavno objavljeno

KAMPANJE: Salma Hayek pomaže ženama koje trpe nasilje

Kako izvještavaju UN-Women i WHO, na vrhuncu pandemije koronavirusaširom svijeta došlo je do porasta porodičnog nasilja

Glumica Salma Hayek, u saradnji s modnim brendom Gucci, najavila je lansiranje kampanje #StandWithWomen za podršku ženama koje su pogođene nasiljem za vrijeme pandemije.

Prema agenciji za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN-Women i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, na vrhuncu pandemije koronavirusa širom svijeta došlo je do porasta slučajeva nasilja u porodici. To potvrđuju i podaci Google Trendsa, koji ilustriraju porast upita za pretragu u vezi s problemom porodičnog nasilja za 143% (od 2. maja 2020.).

“Sada je vrijeme da se okupimo kao nikad do sada kako bismo zaštitili zdravlje, bezbjednost i ljudska prava djevojaka i žena iz cijelog svijeta”, rekla je Salma Hayek,inače članica uprave grupacije Kering, koja posjeduje luksuzne brendove kao što su Balenciaga, Gucci, Yves Saint Laurent i Alexander McQueen, a čiji je predsjednik i izvršni direktor njen suprug, francuski milijarder Francois-Henri Pinault.

Pedesettrogodišnja glumica je suosnivačica Guccijeve kampanje Chime For Change, u kojoj su brend i njegovi ambasadori pokrenuli pitanje rodne nejednakosti. U sklopu novog zajedničkog projekta #StandWithWomen, grupacija Kering i Chime For Change pokrenuli su crowdfunding za specijalizirane organizacije. Finansijska pomoć bit će obezbijeđena platformi Chayn Italia, organizaciji Equality Now koja djeluje na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi, Rosa fondu u Velikoj Britaniji i drugim kompanijama širom svijeta koje se bore za sigurnost i prava žena.

Latest Posts

Raport

spot_img