Nedavno objavljeno

ALISA SALIHOVIĆ: Najpametnije je… slušati ženu

U firmu Promotim je došla još kao studentica, a prije svoje tridesete postala je i direktorica. Kako? Tako je odlučio kolektiv od tri muškarca. Kod kuće su još dva, i svi je slušaju

Alisa Salihović je sasvim posebna direktorica. Osim što je to postala prije svoje tridesete godine, posebno je i to što je šefica isključivo muškarcima. Naime, pored Alise, firmu Promotim čine Ranko Tankosić, Aldi Halilović i Alen Girt. Osnovna djelatnost Promotima je pružanje marketinških usluga, a bave se i izradom i održavanjem web-stranica te trgovinom.
Alisa se pridružila timu još kao studentica, učila je od početka, uvela se u sve procese i poslove. U jednoj od konsolidacija firme, momci su odlučili da je najpametnije – slušati ženu. Takva odluka se i ovaj put pokazala ispravnom, jer je Alisa posvećenim radom i ženskom pedantnošću dala novu vrijednost firmi.
Alisa je i supruga i majka dječaka Alija, tako da je njen dan posvećen organizovanju petorice muškaraca. “Svaki dan mi je 8. mart”, uz smijeh nam opisuje Alisa kako izgledaju dani sa dečkima.

Ključna je dobra organizacija

Baviti se prodajom u tržišno orijentiranim društvima je svakako izazov, a ako tome dodamo iscrpljujuće dugu tranziciju naše zemlje, crno tržište, visoke namete i ostale otežavajuće okolnosti, biće da dobar i uspješan prodavač mora bitii mađioničar. “Ključna je dobra organizacija, tačno i efikasno upravljanje vremenom. Ipak, od svega je važnija motivacija i kontinuirani rad na sebi. Dnevno postavljati male ciljeve, postizati golove, a imati plan”, zaključuje Alisa.
Deset godina koliko su zajedno, neminovno ih je zbližilo. Zajedno su odrastali i prolazili važne životne faze, što je snažno povezalo ovaj tim. “Mi smo porodica. Zvuči kao kliše, ali mi to zaista jesmo. Veoma se dobro poznajemo, imamo povjerenja i vjere jedni u druge. Ranko me učio prvim poslovnim koracima i imao mnogo strpljenja sa mnom, Aldijeva racionalnost i analitičnost me naučila kako da smirim najteže situacije, a Alen je naprosto čarobnjak kada je trgovina u pitanju. Privilegovana sam zbog ‘učitelja’ koje mi je život dodjelio.”

Ranko Tankosić, Aldi Halilović, Alisa Salihović i Alen Girt

Ova mlada, ambiciozna žena ima još jednu veliku strast – a to je moda. Sve je počelo sa Fashion TV, nastavilo se u prodavnicama i buticima gdje je Alisa pravila modne kombinacije i shvatila da odjeća ima moć transformacije čovjeka. “Odjeća koju nosimo određuje i naš stav. Ne osjećamo se jednako u decentnom poslovnom odijelu i vamp odjeći. Moda nije samo ono što smo obukli već i poruka koju smo izborom odjeće poslali”, kaže Alisa, koja je odnedavno postala jedno od zaštitnih lica domaćeg brenda Revolt Clothing, a razmišlja i da napravi svoj brend kupaćih kostima.
Suprug Safet je podržava u njenim ambicijama i strastima. I u tome Alisa vidi ljepotu braka. Imati partnera koji te poznaje i voli kakav jesi, koji umije biti kritičar i oslonac kad je teško. “On mi pomaže da budem najbolja verzija sebe. Pored njega se osjećam voljenom i znam da nekom pripadam. Sajo i ja smo zajedno pola moga života. Kad o njemu pričam, kao o sebi da govorim”, kaže Alisa za supruga Safeta Salihovića, jednog od boljih kuhara koje ima ova zemlja.
Kada završi sve poslove, odgovori na hiljadito pitanje sina Alija, Alisa poželi i malo zabave za sebe. Ples uz elektronsku muziku u društvu prijatelja je idealan provod za nju. “Imati vremena i biti okružen ljudima od povjerenja je zbilja najveći luksuz danas. Dobra organizacija će pomoći da obezbijedim vrijeme, a to što imam i ovo drugo, volim smatrati svojom zaslugom.”

Alisa u kampanji brenda Revolt Clothing

 

Latest Posts

Raport

spot_img