Nedavno objavljeno

Fotografkinja Aida Redžepagić osvojila prvo mjesto na takmičenju Rovinj Photodays 2020

Priznanje za seriju dokumentarnih fotografija kojim prikazuje život spisateljice Martine Mlinarević, a koje je Aida Redžepagić predstavila javnosti u magazinu Gracija u novembru prošle godine

Fotografkinja Aida Redžepagić osvojila je prvo mjesto na takmičenju u okviru jednog od najvećih festivala fotografije jugoistočne Evrope – Rovinj Photodays 2020 – za seriju dokumentarnih fotografija kojima prikazuje svakodnevni život spisateljice Martine Mlinarević, sadašnje ambasadorice u Češkoj, a koje je predstavila javnosti u Graciji u novembru 2019. – možete ih vidjeti ovdje.

Na konkurs je prijavljeno 2600 fotografija autora iz 18 zemalja, a brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije. Aida je nagrađena u kategoriji Tijelo/akt, a žiri je napisao sljedeće obrazloženje: “Ono što je zajedničko finalistima Rovinj Photodays 2020 je akutna svijest o svrsi vlastite fotografije, kako ona funkcionira u svijetu… Zajedno smo bili zaduženi za težak zadatak odabira iz velikog broja fotografija koje su bile vizualno i konceptualno bogate. Tokom proučavanja radova više smo se puta vraćali pojedinim radovima koji su se, osim jednostavnih slika, transformirali u slojevite vizualne tekstove.”

Žiri je bio sastavljen od istaknutih stručnjaka: predsjednik Hrvoje Slovenc (fotograf, SAD), Bruna Kazinoti (fotografkinja, Hrvatska), Una Popović (kustosica Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Srbija) te Sabina Salamon (kustosica Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Hrvatska).

Organizatori napominju kako se, s obzirom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj kao i u svijetu, festival Rovinj Photodays 2020 se neće održati u najavljenom terminu od 8. do 10. maja, ali da će Rovinj Photodays Grand Prix 2020 biti proglašen 9. maja na web-stranici i društvenim mrežama Rovinj Photodaysa.

 

 

Latest Posts

Raport

spot_img