NaslovnicaNAŠE PRIČEFotografkinja Aida Redžepagić osvojila prvo mjesto na takmičenju Rovinj Photodays 2020

Fotografkinja Aida Redžepagić osvojila prvo mjesto na takmičenju Rovinj Photodays 2020

Priznanje za seriju dokumentarnih fotografija kojim prikazuje život spisateljice Martine Mlinarević, a koje je Aida Redžepagić predstavila javnosti u magazinu Gracija u novembru prošle godine

Fotografkinja Aida Redžepagić osvojila je prvo mjesto na takmičenju u okviru jednog od najvećih festivala fotografije jugoistočne Evrope – Rovinj Photodays 2020 – za seriju dokumentarnih fotografija kojima prikazuje svakodnevni život spisateljice Martine Mlinarević, sadašnje ambasadorice u Češkoj, a koje je predstavila javnosti u Graciji u novembru 2019. – možete ih vidjeti ovdje.

Na konkurs je prijavljeno 2600 fotografija autora iz 18 zemalja, a brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije. Aida je nagrađena u kategoriji Tijelo/akt, a žiri je napisao sljedeće obrazloženje: “Ono što je zajedničko finalistima Rovinj Photodays 2020 je akutna svijest o svrsi vlastite fotografije, kako ona funkcionira u svijetu… Zajedno smo bili zaduženi za težak zadatak odabira iz velikog broja fotografija koje su bile vizualno i konceptualno bogate. Tokom proučavanja radova više smo se puta vraćali pojedinim radovima koji su se, osim jednostavnih slika, transformirali u slojevite vizualne tekstove.”

Žiri je bio sastavljen od istaknutih stručnjaka: predsjednik Hrvoje Slovenc (fotograf, SAD), Bruna Kazinoti (fotografkinja, Hrvatska), Una Popović (kustosica Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Srbija) te Sabina Salamon (kustosica Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Hrvatska).

Organizatori napominju kako se, s obzirom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj kao i u svijetu, festival Rovinj Photodays 2020 se neće održati u najavljenom terminu od 8. do 10. maja, ali da će Rovinj Photodays Grand Prix 2020 biti proglašen 9. maja na web-stranici i društvenim mrežama Rovinj Photodaysa.

 

 

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno